Kocaeli sınırları içerisinde tarihi ve turistik yerleri gezmek isteyen yerleri dolaşmak isteyen ziyaretçiler için Hannibal'ın mezarı, Eskihisardaki Ressam OsmanHamdi Bey müzesi, Hünkar Çayırındaki Fatih'in Otağı ve yine Gebze sınırları içerisnde bulunan Eskihisar Kalesi gösterilebilir.

Geçtiğimiz yıl böylesine güzide yerlerden birisi olan Fatihin Otağınında içerisinde bulunduğu Hünkar Çayırının TOKİ’ye devredildiği haberleri yayılınca birazda Gazetecilerin meseleyi kamuoyunun gündemine daha yüksek bir sesle getirmesi sonucu yetkili kurumlar “Böyle bir çalışmada yok Hünkar Çayırının TOKİ’ye devri diye bir kararda yok” denilerek geri adım atılmıştı.

Önceki gün GTO başkanı Nail Çiler’in Hünkar Çayırı Erzincan Kültür ve Eğitim vakfına devredildi” şeklindeki açıklaması ile Fatih’in Otağı ile ilgili devir çalışmalarının sonlanmadığı aslında daha sinsi bir çalışma ile bir kuma devredildiği ortaya çıktı.

Hünkar Çayırının Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfına devredilmesi ile ilgili olarak “T.C.MALİYE BAKANLIĞI Milli Emlak Genel Müdürlüğü Sayı : 40223418-310.40.01-[3121-106878]-36988 18/12/201 Öte yandan anılan Vakfın 20/06/2016 tarih ve 2016/8977 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile vergi muafiyeti tanınan vakıflar arasında yer aldığı anlaşılmıştır. Buna göre, Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik ve 324 sıra sayılı Milli Emlak Genel Tebliğinin ilgili hükümleri uyarınca; 1) İliniz, Gebze İlçesi, Çayırova Mahallesinde bulunan mülkiyeti Hazineye ait 4 ada, 40 parsel numaralı ve 195.763,88 m² yüzölçümlü taşınmazın imar planında resmi kurum alanı olarak ayrılan 133.038,00 m² lik kısmı üzerinde eğitim hizmetlerinde kullanılmak amacıyla, 30 (otuz) yıl süreli bağımsız ve sürekli nitelikli irtifak hakkı tesisine esas olmak üzere, ilk yıl için tespit edilen rayiç bedelin binde beşi dikkate alınarak hesaplanan 465.650,00TL (dörtyüzaltmışbeşbinaltıyüzelliTL) bedel üzerinden, 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 51 inci maddesinin (g) bendi uyarınca Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı ile pazarlık usulü ile irtifak hakkı ihalesinin yapılması, 2) Üzerinde Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmeliğin 12’ nci maddesinin 2’ nci fıkrasının (ç) bendinde yer alan hüküm gereğince eğitim faaliyetlerinde kullanılmak amacıyla tesis edilecek irtifak hakkı süresince, söz konusu taşınmazın üzerinde yürütülecek eğitim faaliyetlerinin toplam faaliyetlerin en az yüzde seksenini oluşturması, bu faaliyetlerin asli faaliyet niteliği taşıması ve bu tesislerin her biriminde verilen her türlü hizmetin yüzde onunun bedelsiz olarak ihtiyaç sahiplerine sunulması hususu ile lehtar tarafından taşınmaz üzerinde yapılacak her türlü uygulama öncesinde Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulundan izin alınması hususunun Ön İzin Sözleşmesine ve İrtifak Hakkına İlişkin Resmi Senede Yazılacak Hükümlere özel şart olarak ilave edilmesi, 3)“İhale süresiyle sınırlı olmak kaydıyla sözleşme, Bakanlığın izniyle başkasına devredilebilir veya sözleşmeye ortak alınabilir. Ancak, devir alacaklarda ve ortak olacaklarda ilk ihaledeki şartlar aranır.” ifadesinin düzenlenecek İrtifak Hakkına İlişkin Resmi Senede Yazılacak Hükümlerin ilgili maddesine eklenmesi, Bakanlık Makamının 18/12/2017 tarihli ve 36946 sayılı Olurları ile uygun görülmüştür. Bilgileri ve gereği ile yapılan işlem sonucundan Bakanlığımıza bilgi verilmesini rica ederim. (eİmzalıdır) Hasan Fehmi BOZKURT..Daire Başkanı ..Bakan adına” yazısı ile elden çıkarıldığı çok net bir şekilde elden çıkartıldığı netleşti.

Burada meselenin Erzincanlılar Vakfı yada Üniversite olmadığı gerçek gündemin Fatihin Otağının da içerisinde bulunduğu Hünkar Çayırının bir oldu bitti ile elden çıkartılması ve bu bölgede yaşayanların hiçe sayılmasıdır.

İşin garip tarafı bu mesele ilgili birinci derecede sorumluluğu bulunan AK Partili yöneticilerden hiçbir ses çıkmamasıdır, Konu ile ilgili olarak hemen herkes “Partiler nerede,STK’lar nerede “ diye feveran ediyor ya bizde ona yanıyoruz.

Gebze ve çevresinde yaşayanlar kendi ölçüleri içerisinde tepki veriyor “Toplantı yapalım-miting yapalım” şeklinde görüş beyan ediyorlar ancak OHAL dolayısı ile böyle işlerin yapılamayacağını da sanırız unutuyorlar.

Hünkar Çayırı için yapılacak herhangi bir çalışmanın olacağı ile ilgili işin doğrusu biz pek umutlu değiliz, ancak son dakikada vatandaştan gelen tepkiler üzerine yöneticilerin bir geri adım atacağı ihtimalini de asla yok saymıyoruz.

NOT.Bizim bu yazıyı yazdığımız saatlerde AK Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz Sosyal Medya hesabından yaptığı açıklamada

İmtisali câhidu fillâh oluptur niyyetim,
Dîn-i islâmın mücerred gayretidir, gayretim. (Sultan Fatih)

Çağ açıp çağ kapatan bir Fatih’in emaneti olan bu güzide mekanın her ne maksadla olursa olsun hatırasının korunması dışında kullanımına teşebbüs edilmesi toplum vicdanını yaralamıştır.

Başbakanımızın ve Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bu yanlıştan dönüleceğine inancım tamdır.

Bu mekan, dedemiz Fatih’in şahsında çağ açıp çağ kapatan bu Aziz Milletin Fetih ruhunun nesilden nesile aktarılacağı bir mekan olarak yaşatılacaktır."diyerek tepkisini dile getirdi.

Yılmaz'ın bu tepki açıklaması umarız diğer Milletvekillerine ve siyasetçilere

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263