banner280
Öne Çıkanlar AA 2019 6 kişi 2018 2 ölü

“Türkiye, yerkürenin en cömert ülkesi“

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Türkiye'nin, kimyasal silahların kullanılmasına, çocukların denizlerde boğulmasına ses çıkarmayan dünya karşısında, yerkürenin en cömert ülkesi sıfatıyla mazlumların sesi olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti olarak Orta Doğu'daki gelişmelere kayıtsız kalmamız mümkün değildir." dedi.

NKÜ Rektörlük Salonu'nda düzenlenen "Ortadoğu'da Güncel Eğilimler Konferansı"nda konuşan Şimşek, Türkiye'nin Orta Doğu'da kilit rol oynayan bir ülke konumunda olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin Orta Doğu'da mazlumların ve mağdurların sesi olduğunu dile getiren Şimşek, "Orta Doğu coğrafyasında kilit rol oynayan Türkiye, ilgili ülkelere ilişkin politikaları ve Orta Doğu bağlantıları itibarıyla çok önemli bir yere sahiptir. Bölgede Türkiye gibi bir ülkeyi karşısına alan herhangi bir girişimin başarıya ulaşma şansı yoktur. Türkiye, 3 milyonu aşkın Suriyeli ve Iraklı sığınmacılara hiçbir ayrım gözetmeden sahip çıkmaktadır." diye konuştu.

Orta Doğu'nun 21. yüzyıla siyasi, ekonomik ve toplumsal olumsuzluklarla girdiğini ifade eden Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Medeniyetlerin beşiği Orta Doğu 20. yüzyılda yaşanan kırılma ve işgal sürecinin bir sonucu olarak 21. yüzyıla siyasi, ekonomik ve toplumsal krizlerin mirası olarak girdi. Orta Doğu coğrafyasında vuku bulan bu sıcak krizlerden son on yılda meydana gelen büyük dönüşümler, tarihin bu dönemine şahitlik eden bizler için anlaşılması zorunlu olaylardır.

Bu bağlamda Irak'ın işgali, İsrail'in Lübnan ve Filistin'de süregelen saldırıları, Arap Baharı süreciyle Tunus, Mısır, Libya ve Yemen gibi ülkelerde yaşananlar, Suriye'de katliama dönüşen iç savaş ve başta İran olmak üzere bu gelişmelerin bölgesel tezahürleri, yaşadığımız coğrafyadaki hızlı dönüşümlerin dışa yansımalarıdır."

Türkiye'nin sadece kendisine sığınanlara değil, krizin yaşandığı noktada kalan insanlara da yardım eli uzattığına dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak bu gelişmelerin bizi ilgilendiren öncelikli yönlerinden biri de yaşananların insanı boyutudur. Bugüne kadar krizlerden etkilenen mağdurlara insani yardım ulaştırırken gerek ülkemize sığınan mültecilere gerek krizlerin yaşandığı coğrafyalarda hayatta kalma mücadelesi veren halka yönelik insani yardım çalışmaları gerçekleştiriyoruz.

Türkiye, kimyasal silahların kullanılmasına, çocukların denizlerde boğulmasına ses çıkarmayan dünya karşısında, yerkürenin en cömert ülkesi sıfatıyla mazlumların sesi olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti olarak Orta Doğu'daki gelişmelere kayıtsız kalmamız mümkün değildir."

Konferansa, Bangladeş'in İstanbul Başkonsolosu Muhammed Monirul İslam, Malezya Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamaruzaman Bin Yusoff, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ensar Nişancı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263