banner280
Öne Çıkanlar Aksaray tahinlisi ORKA Holding Saadet Partili Nazır Cihangir İslam ezan Tarihi Yeşil Cami

Çiftçiler zor durumda

MUĞLA (İGFA) - Fethiye ve çevresindeki domates üreticileri, Rusya’nın 50 bin tonluk yeni kota attırımını sevinçle karşılarken bu kotanın daha da yükseltilmesini istiyor. Son günlerde aşırı yağışlar nedeniyle üretimde sıkıntılar yaşanırken çiftçiler, üreticinin zor şartlarda üretim yapmasına dikkat çektiler. Fethiye ve çevresinden yurt dışına ihracatın devam etmesi nedeniyle hummalı bir çalışmaya giren domates üreticileri, fiyatın düşük olmasından yakınıyor.

Üretimdeki girdilerin ÖTV’lerinin yüksekliği, Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılmaması nedeniyle zor günler geçirdiklerini ifade eden üreticiler, domatesin ucuza gittiğini, para kazanamadıklarını söylediler. Şu günlerde üreticiler, iç ve dış piyasaya domates hazırlığı devam ederken Rusya’nın yanı sıra diğer Avrupa ülkelerinden de Pazar bulunmasını istediler. Pandemi boyunca hep ürettiklerini ancak üretimin karşılığını alamadıklarını söyleyen üreticiler, 1 kilo domatesin maliyetinin 3 TL’yi bulduğunu vurguladılar. 

DOMATES UCUZA GİDİYOR

Üretici ve domates işçisi İlknur Karahan, bir yandan ihracatlık domatesleri ayırırken açıklamada bulunarak“Pazar ve ihracat için domates seçiyoruz. İbrahim Aksarı ve Sait Can’a ait domates toplama yerinde çalışıyoruz. Çevreden gelen domateslerin işçiliğini yapıyoruz. Domatesleri 3-4 boy olarak ve olgunluklarına göre ayırıyoruz. İç piyasaya ve ihracata gönderilen domateslerin ayrımını yapıyoruz. Buradan domatesler kasayla hale gidiyor. Bu işlemler iki ay daha sürecek. Fiyatlar şu an düşük. 1-1,5 TL arası diyorlar. Biz kendimiz üretim de yapıyoruz. Bu sene pek kazanamadık. Masrafı çok. Bir şişe ilaç en az 300 TL’den başlıyor. Çiftçiyi 3 TL’den başlasa bile kurtarmıyor. Gübreler, ilaçlar pahalı, domates ucuza gidiyor. Girdiler üzerindeki ÖTV’nin kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

YENİ PAZARLAR BULUNSUN

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit 200 bin kotanın dolmasının ardından 50 bin ton daha kotanın açıldığını hatırlattı. Kota açılmadan önce domates fiyatlarının 1-1,5 TL arasında oynadığını kaydeden Karayiğit, "Kota açıldıktan sonra domates fiyatları 2-2,5 TL arasında oldu. Çiftçimiz için bu yeterli değil. Çünkü bunun maliyeti 2,5 TL. çiftçimiz bu fiyata domatesini sattığı zaman ne borcunu ödeyebilir ne de hacizle bağlanan traktörünü kurtarabilir. Domatesin şu anda en kötü şartlarda 3-3,5 TL olması lazım. Rusya, Türkiye ihracatının yüzde 51’ini çekiyor. Biz Avrupa ülkelerine açılalım, yeni pazarlar bulunsun istemiştik. Esnafımıza Halk Bankası aracılığıyla iki kere yapılandırma yapıldı ama çiftçilerimize hiçbir yapılandırma yapılmadı. Faizsiz borçları ertelenmedi. Biz bunları talep ettik. Beklemedeyiz. Üretim olmazsa pandemiden daha kötü bir hastalık haline gelir” diye konuştu.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263