banner280
Öne Çıkanlar AA 6 kişi 2019 2018 2 ölü

Ege Bölgesi ihracatta ABD ve İtalya’yı geçti

BURSA (İGFA)- Türkiye mutfağının önemli lezzetlerinden olan kuru domates ihracatından rekor kırıyor. Dünya genelinde kuru domates ihracatında ilk beşte yer alan Türkiye, 2021 yılının Ocak- Ağustos ayında yüzde 29’lık artışla 48 milyon dolardan, 62 milyon dolara taşıdı.

Kuru domatesin üretim ve ihracatında lider konumda olan Ege Bölgesi için konuşan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Anadolu topraklarında yetişen 15 milyon ton taze domateslerden elde edilen kuru domatesleri ABD’den İtalya’ya, Kanada’dan Almanya’ya, Brezilya’dan Japonya’ya 100’den fazla ülkeye ihraç ediyoruz. 2021 yılı sonunda kuru domates ihracatımızı 100 milyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

AB ile GTİP DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLMEMELİ

Kuru domates ihracatında ABD ve İtalya’yı geride bırakan Türkiye için konuşan Başkan Uçak, “İhracatın yüzde 42’si Avrupa Birliği ülkelerine yapılıyor, Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde kuru domates ihracatında gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) değişikliği gündemde. GTİP değişikliği sonrasında AB’ye ihracatımız 8 bin 900 tonu geçtiği taktirde yüzde 14 gümrük vergisi gündeme gelecek. Bizim değerlendirmemize göre bu GTİP değişikliğine ihtiyaç yok. Ticaret Bakanlığımızdan beklentimiz AB ile GTİP değişikliğine gidilmemesi konusunda müzakereler yapılması.

Türkiye, 2020 yılının Ocak- Ağustos döneminde 6,5 milyon dolarlık  kuru domates ihraç ettiği ABD’ye 2021 yılının aynı döneminde yüzde 69’luk artışla 11 milyon 75 bin dolarlık kuru domates ihraç etti. ABD bu talebiyle İtalya’yı da geçerek Türk kuru domatesini en çok talep eden ülke oldu.

2021 yılının sekiz aylık döneminde Türkiye’den İtalya’ya yapılan kuru domates ihracatı yüzde 28’lik artışla 7,5 milyon dolardan, 9,6 milyon dolara çıkarken, Almanya 7 milyon dolarlık Türk kuru domatesi ithal etti.

İngiltere’ye 5,8 milyon dolarlık, Polonya’ya ise; 5,2 milyon dolarlık kuru domates ihraç ettik. Bu ülkeleri Hollanda, Belçika, Avustralya, Yunanistan ve Fransa izledi.” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263