CHP Kocaeli Milletvekilleri Haydar Akar ve Tahsin Tarhan’ın Gebze’nin İl olması ile ilgili TBMM’ye yaptığı teklif Gebze’de yaşayanları yeniden heyecanlandırdı, Yıllar yılı Kaymakamlık değil Valilik bekleyen Gebzelilerin ruhunu okşayacak bu tür tekliflerin hep muhalefet partilerine mensup siyasetçiler tarafından verilmesi bir kez daha belirtiyoruz, Gebze’de yaşayanların ruhunu okşamaktan başka hiçbir işe yaramadı, bu gidişle de yarayacağı yok..

Bizim Gebze’ye geldiğimiz tarih 1985 yılının sonlarıdır, O gün den bu zamana kadar gördüğümüz Gebze’nin kendisini nedendir bilemiyoruz Kocaeli sınırları içerisinde saymadığıdır, biz nerede ise 35 yıldır alışverişini İzmit’ten yapan bir Gebzeli görmedik.

Gebzeli alışverişini İstanbul’dan yapar, Misafirlerini Tuzla’dan başlamak üzere İstanbul sınırları içerisindeki mekanlarda  ağırlar, Çocuklarının eğitimleri için Kocaeli’den çok, İstanbul’daki özel okulları seçer vs.vs.vs.

Kendisini Kocaeli’den tamamen kopuk hisseden Gebze içinde geriye bir tek yol kalıyor İL olmak, Belli zamanlarda siyasetçilerin de bu ateşe odun atması ile yükselen hararet bir taraftan Gebzelileri Kocaeli’den uzak tutarken diğer taraftan da bitip tükenmeyen İL OLMA arzusunu diri tutuyor.

Rahmetli Süleyman Demirel bir seçim öncesi “GEBZE 82” plakası ile dolaşmış, dolaşırken de “Gebze’ye Valilik hayırlı olsun” söyleminde bulunmuş bununla da kalmayıp temsili bir Senet ile meseleyi sağlama bağlamıştı.

Çok sonraları yani Cumhurbaşkanı olduktan sonra Gebze İl Platformu ile birlikte kendisine gitmiş “Sayın Cumhurbaşkanımız Senedimizi tahsil etmeye geldik” şeklindeki talebimize “Benim senedim protesto olmaz” dedikten ve müthiş belagatı ile 20 dakikalık bir konuşma yaptıktan sonra ne olduğunu anlayamadan kendimizi kapının dışarısında bulmuştuk.

Daha sonra eski başbakanlardan Tansu Çiller Gebze meydanında toplanan kalabalığa “Gebze İLİ hayırlı olsun” şeklinde dakikalarca alkışlanan bir konuşma yaptıktan ve 82 plakalı araçlar ile şehir turu attıktan sonra kendisini bir daha gören olmamıştı.

1999 yılındaki seçim sonrası Gebze’nin İl olma arzusunun tavan yaptığı günlerdi, GTO öncülüğünde ve çok geniş bir tabanlı kurulan Gebze İl Platformu Ankara’ya tur üzerine tur bindiriyor ve başta iktidar partisi olmak üzere tüm siyasi kurum ve kuruluşlara “Artık Valimizi gönderin” baskısı yapılıyordu.

O günlerde oluşturulan heyet içerisinde bizde vardık, Platform İktidar ortakları Rahmetli Bülent Ecevit’e, MHP Genel başkanı Devlet Bahçeli’ye ve ANAP Genel başkanı Mesut Yılmaz’a yaptığı ziyaretlerde “Gebze neden il olmalı “ sorusuna en ince detaylarına cevap bulmaya çalışıyordu.

Hiç unutmuyoruz, İl Olma arzususun tavan yaptığı o zamanlarda İl Platformu bünyesindeki herkes araç plakaarının başında bulunan 41 yada 34 numaralarının üzerine 82 rakamını yapıştırmış bir şekilde araç kullanıyorlardı.

O heyecan ile bizde aracımızın üzerine 82 plakasını yapıştırmış bir şekilde İstanbul’dan Gebze’ye doğru gelirken hemen bizim arkamızda acı acı bağıran bir siren sesi ve araç içerisindeki polislerin el kol işareti yaparak “aracı Sağa çek, aracı sağa çek” şeklinde feryatları üzerine aracı sağa çekmek zorunda kalmıştık.

Aracımızı yolun sağına çektik ve aşağıya indik, Polisler anında “Ellerinizi araca dayayın” dedikten ve kısa süreli bir arama yaptıktan sonra bu kez aracımızı aramaya başladılar , kendilerine “-Hayrola arkadaşlar bir ihbarmı var.?” diye sorduğumuzda “Türkiye’de 82 il yok, siz 82 numaralı sahte bir plaka ile yolculuk yapıyorsunuz, muhtemelen araçta da kanunsuz bir şeyler vardır diye arıyoruz” dediklerinde neden 82 plaka ile dolaştığımızı anlatmaya çalıştıysak ta o günde bu günde hayli fazla sayılacak bir trafik cezası yemekten kurtulamadık.

Herkesin siyaset uğruna Gebzelilerin dudaklarına bir parmak bal çaldığı o süreçte  dönemin başbakanı Rahmetli Bülent Ecevit bizimde bulunduğumuz bir ziyarette “Arkadaşlar kendinizi boşuna yormayın, sizin talebinizi yerine getirdiğimizde Kocaeli  sınırları son derece dara bir il olacak , birkaç tane başka sebep daha var dolayısı ile Gebze il olamaz” dedi ve Platformu “boynu bükük” bir şekilde Gebze’ye uğurladı.

Bülent Ecevit Başbakanlığındaki hükümet bilindiği gibi ancak 3,5 yıl iktidarda kaldı, Eğer yanlış hatırlamıyorsak MHP Kocaeli Milletvekili Kemal Köse giderayak son bir hamle yapıp Gebze’nin İl olması adına TBMM’ye bir teklif sundu ancak Kemal Köse’nin bu talebi de o toz duman arasında kayboldu gitti.

03 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçim öncesi bir Cuma günü Gebze’ye gelen AK Parti genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Gebzeliler epey bir uğraşmalarına rağmen Erdoğan’ın ağzından “biz iktidara gelirsek Gebze’yi il yapacağız” şeklinde bir söz alamayınca Gebze’nin il olma defteri bir daha açılmamak üzere kapanmış oldu.

Buna rağmen kendisini bilemediğimiz sebepler dolayısı ile Kocaelili saymayan Gebzeliler “bir imkan  olsa da İl olup Kocaeli’den kurtulsak” sevdasından bir türlü vazgeçmediler, Belli zamanlarda otomatiğe bağlanmış gibi medya kuruluşlarında yer alan “Türkiye’de il sayısı yüze çıkıyor, İl olacak ilçeler arasında Gebze’de var” haberleri ile nerede ise 20 yılı il olmadan devirmeyi başardık.

Biz dün Bülent Atasayan’ın, Alaettin Kurt’un, Mehmet Batuk’un,  Salih Gün'ün, Eyüp Ayar’ın, Mehmet Hilal Kaplan’ın Gebze’nin il olması ile ilgili sarf ettikleri gayreti çok samimi buluyorduk ve kendilerine sonuna kadar inanıyorduk, Bugünde Tahsin Tarhan ve Cemil Yaman’ın bu konudaki samimiyetlerine çok ama çok inanıyoruz, her ikisine de güveniyoruz  ama hepsi bu kadar, Bu isimlerin dışındaki siyasetçilerin yapacakları tekliflerin kuru siyasetten başka bir işe yaramayacağını biliyoruz.

Zira İzmit Merkezde ikamet eden yada  Derince’den itibaren Gebze’ye uzak ilçe merkezlerinde ikamet etsek bizde Gebze’nin il olmasını istemeyiz hatta yapılan çalışmalara taş koymaktan da asla geri durmayız.

Daha da önemlisi geldiğimiz bu noktada Gebze ile birlikte isimleri geçen yaklaşık 20 civarındaki ilçe merkezilerinin il yapılıp yapılmaması noktasında da kesin bir irade sahibi değiliz, Büyükşehirlerin Bütünşehir yapılması adına başlatılan çalışmalar, artık işlevini yitirmiş Kaymakamlıklar ve İlçe belediye başkanlıklarının yerine başka siyasi argümanların konulacağının ifade edildiği bir süreçte Gebze’nin il olup olmaması da tartışma konusu olabilir.

CHP Kocaeli milletvekilleri Haydar Akar ve Tahsin Tarhan’ın “Gebze il olmalı” şeklindeki çalışmaları diğer milletvekillerinin yaptığı gibi son derece “Saygıdeğerdir” ancak İl konusundan daha önemli kararların sadece iki satırlık bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile hayata geçirilebildiği bir süreçte bu tür teklifler dikkat edilirse vatandaşta en ufak bir heyecan bile uyandırmışa benzemiyor.

Bütün bunlara rağmen bir gece yarısı Anadolu Ajansından gazetemizin haber merkezine “Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile aralarında Gebze’nin de bulunduğu 19 İlçe İl yapıldı, il yapılan ilçeler arasında yine Gebze’nin  bulunduğu 5 yerleşim merkezinin Büyükşehirli il olması kararı alındı” şeklindeki bir haber ile olmayı biz daha kolay ve daha olabilir görüyoruz.

1299 yılında Osmanlı akşam Aşiret yatmış Sabah Devlet olarak uyanmış, bizde artık ilçe olarak gece uykuya daldığımız bir Gebze sabahında İl olarak uyanabileceğimi düşünüyoruz.

Hayaller gerçek olmaya adaydır,

Bekleyip göreceğiz

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263