banner280

Türkiye’de “Şehitler Diyarı” olarak bilinen Kars’ın, Sarıkamış ilçesini tanımayan, bilmeyen yoktur, ancak kabul etmek gerekir ki bundan 3-4 ay önce Değerli sanatçı Recep Ergül’ün başkanlığında hayata geçirilen Sarıkamış Platformu sayesinde özelikle Marmara bölgesinde yaşayanlar Sarıkamış ile ilgili olarak daha çok bilgilendiler, fikir sahibi oldular.

Recep Ergül’ün sanatçı kişiliğinden kaynaklanan bitip tükenmez enerjisi sayesinde Sarıkamış Platformunun çok kısa zamanda aldığı olağanüstü mesafe gözlerin hiç olmadığı kadar Sarıkamış’a çevrilmesini, Marmara bölgesindeki çok sayıda Belediye yönetiminin de Sarıkamış adına yapılacak faaliyetlere katkı sunmasına vesile oldu.

Bundan yaklaşık 45 gün yada 2 ay önce Gebze Ticaret Odasının çalışkan başkanı Nail Çiler bizi arayıp “Reis GTO’nun bir toplantısını Çalıştay haline  getirerek  Sarıkamış’ta yapmak gibi bir düşüncemiz var, Sende o bölgenin insanısın  dolayısı ile bu Çalıştay ile ilgili olarak senin düşüncelerin ve Medya desteğin çok önemli” dediğinde Sarıkamış için gerçekten çok büyük keyif aldık.

Sonraları GTO’nun planladığı bu Çalıştay’a Meşaik Karakuş başkanlığındaki KAISİAD’ında dahil olacağı ve her iki kurumunda Sarıkamış’ta gerçekleştirilecek bu Organizasyon için gerekli çalışmalara başladıkları haberi geldi.

Yine aylar önce  GTO başkanı Nail Çiler bizi arayıp “ Bugün Almanya’ya gidiyorum, Almanya dönüşü Sarıkamış’ta son derece güzel bir oteli bulunan senin amcaoğlu Ümit Kabay ile birlikte Sarıkamış’a gidip  organizasyonun hatasız bir şekilde gitmesi için gerekli araştırmaları yapacağız” dedikten kısa bir süre sonra yeniden “Şu an Sarıkamış’tayız, gerekli incelemeleri yapıyoruz, “ bilgisini verdi.

Siz bu yazıyı okurken Nail Çiler başkanlığındaki GTO heyeti ile birlikte içerisinde Gebze-Darıca-Çayırova ve Dilovası Kaymakamlarının, yine bu dört ilçe belediye başkanının ve Medya mensubu arkadaşlarımızın da bulunduğu yaklaşık 150 kişilik bir heyet Sarıkamış’a ulaşabilmek adına Kars Hava alanına inmiş bulunacak.

Bizde büyük bir sabırsızlıkla GTO heyetine katılmayı beklerken dün gece yaklaşık bir ay önce bizim Retina Dekolmanı (Göz Retina yırtılması) ameliyatını yapan doktorumuza kontrol için uğrayıp “Hocam ben yarın sabah Sarıkamış’a uçuyorum” dediğimde Doktorumuz “ Senin gözüne iyileşsin diye  lens ve mercekle birlikte gaz ve Silikon koyduk, dolayısı ile böyle bir noktada uçak seyahati son derece tehlikeli, uçuş yok” cevabını verdiğinde son derece büyük bir  hayal kırıklığı yaşadık ve Sarıkamış kafilesine katılamadık.

Arkasından kafileye katılmasını beklediğimiz KAISİAD başkanı Meşaik Karakuş’a "hava alanına  nasıl gideceksin aracında yer varsa bizim gazeteci Mesut Işık ve Mustafa Arslan’ı da al" dediğimizde Karakuş kısmi bir rahatsızlığının bulunduğunu bu yüzden Sarıkamış’a gidemeyeceğini ancak yönetim kurulundan 4 arkadaşının orada olacağını, çalışmalara katkı sunacaklarını ve sonuç bildirgesine imza atacaklarını” söyledi.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Nail Çiler başkanlığındaki yaklaşık 150 kişilik heyet Cuma-cumartesi-Pazar günü Sarıkamış’ı iş dünyasına biraz daha fazla tanıtmak, Sarıkamış turizmine daha fazla katkı sağlamak adına Şehitler diyarında olacaklar ve bundan sonraki çalışmalar adına da son derece önemli bir adım atmış olacaklar.

Bugün Kars Harakani hava alanına inecek olan heyet Kars ve Çıldır gezisi yapacak, Öğlen yemeğinden sonra akşamüzeri saat 17.00 gibi Sarıkamış Şehitliğine bir ziyaret gerçekleştirecekler, Ziyaret sonrası konaklayacakları otellere girş yapacak olan heyet aynı akşam 18.00-22.00 saatleri arasında da Sarıkamış Şehitleri anısına gerçekleştirilecek olan programa katılacaklar.

GTO heyeti Cumartesi günü 13.30-17.00 Saatleri arasında gerçekleştirilecek “İş Forumu Toplantısında” Sarıkamış’ın daha fazla tanıtımı ile ilgili fikirlerini sunacaklar, çıkan neticeyi kayıt altına alacaklar, aynı günün akşamı da Sarıkamış Şehitleri anısına Allahuekber dağlarında Meşale ile bir yürüyüş gerçekleştirecekler.

Heyet Pazar günü hep birlikte  bir Sarıkamış gezisi gerçekleştirdikten sonra  akşam saatlerinde tekrar Kars Harakani hava alanına geçecek ve  19.10 uçağı ile Sabiha Gökçen hava alanına ulaşacaklar.

GTO’nun Sarıkamış’ta gerçekleştireceği bu Çalıştay’dan nasıl bir netice çıkacağını şu an bilemiyoruz, ancak İmkan bulabildikleri takdirde başta TOBB başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ASELSAN Yönetim kurulu ve Genel müdürü Prof.Dr. Haluk Görgün olmak üzere Türkiye’de çok sayıda marka olmuş isminde bu çalıştaya katılacak olmaları Sarıkamış için çok büyük kazanç olacaktır.

Her ne kadar bu çalışmaların içerisinde Kars valiliği de bulunuyor olsa da Valiliğin diğer ilçelere de olan sorumluluğu dolayısı ile tam katkı sunamayacağını düşünüyoruz, İşte böyle bir noktada asıl görev Sarıkamış Kaymakamı Recep Koşal’aSarıkamış Belediye başkanı Harun Hayali’ye ve çalışkanlığını artık bütün Türkiye’nin bildiği Kars Kültür Turizm il müdürü Hakan Doğanay’a düşüyor, bu üçlünün ve onlara bağlı birimlerin atacağı adımlar bir anda Sarıkamış’ın ufkunu hiç olmadığı kadar açabilir.

Bizi yakından tanıyanlar müthiş bir Enver Paşa hayranı olduğumuzu, dolayısı ile Enver Paşa ile ilgili günlerce konuşabileceğimizi iyi bilirler, Mustafa Kemal’in , Enver Paşa’nın ölümünü Kılıç Ali’den öğrendiğinde gözlerinden birkaç damla yaş gelerek;-“ Allah rahmet eylesin. Büyük adamdı.” dediği bir noktada, Enver Paşa ile anılan Sarıkamış’ta bizi ve bizim gibi Enver Paşa’yı çok seven kitlelerin ruhunu okşayacak bir Çalıştayı organize emesi vesilesi ile GTO başkanı Nail Çiler’e bu kitle adına da çok teşekkür ediyor ve bu çalıştayın bundan sonraki faaliyetler içinde iyi bir rehber olacağı inancmızı da buradan bir kez daha tekrar ediyoruz.

SARIKAMIŞ HAREKATINDA MEHMETÇİĞİN DONMADAN ÖNCE ANNESİNE YAZDIĞI MEKTUP

Ana.

Sana bu mektubu Allahuekber dağında yazıyorum.

Galiba veda vakti geldi, hakkını helal et anam.

Elif kıza selamımı söyle, o cepheden bu cepheye atıldık, aşk makamında bir türkümüz olmadı. Bu yüzden sevdamız gazi aşkımız şehittir. Bizim elif kızın üstünden elim kalkmıştır gayrı hakkını helal etsin.

Üzülme ana ağlama. Sarıhanlı nere Sarıkamış nere deme.
Sarıkamış için ölmeyi bilmiyorsa bir adam sarıhanlı için nasıl yaşar.

Her seher vakti secde aydınlığında ki ak alnını öptüğümü bil, ama beni öldü bilme.

Ne diyor yunus ata, ölürse ten ölür canlar ölesi değil ana

Memed yetim Memed aşık
Potini var, delik deşik
Anası elinde beşik
Memed yatar kar altında

Sarıkamış kar altında
Mehmedim karlar altında
Yüreğinde sevdiceği:
Memleketi kor altında

Anama demeyin sakın
Tüfengi omzuma takın
bu yüreği benden sökün
yatamam toprak altında

Son bir nefes Memed dayan
Zalım uyku gel de uyan
ölen beyaz bir kardelen
tahammülüm zor altında

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263