Öne Çıkanlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi çelenk Özümüzden Günümüze Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ruhsatsız silah

BALIKESİR (AA) - Balıkesir’de 28 Şubat-1 Mart tarihlerinde düzenlenecek "Balıkesir’in Afet Durumu ve Yönetimi Çalıştayı" öncesi bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Balıkesir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şener Ceryan, bir oteldeki toplantıda yaptığı konuşmada, şehirlerde imara açılacak yeni yerleşim alanlarında önceden zemin etüdü yapılması gerektiğini söyledi.

Ceryan, binaların sağlam olması ya da sağlam malzeme ile inşa edilse bile araştırma sonucu zemin iyileştirmesi gereken bölgelere iyileştirme yapılmazsa deprem gibi bir dinamik etkide binaların zarar görebileceğini belirtti.

Yapılacak binalar stratejik bir noktada değilse ve zemin iyileştirme maliyeti yüksek ise o bölgelerin imara açılmaması gerektiğini anlatan Ceryan, şöyle konuştu:

"Binaların zarar görmesi sadece binanın yapılış tekniğiyle, binanın sağlamlığıyla, taşıcı malzemenin niteliğiyle bağlı değil, kullanılan malzeme değil aynı zamanda oturduğu zeminle de ilgili. Zemin iyileştirme ekonomik değilse yaptığınız bina stratejik değilse orada bina yapmayacaksınız. Bunun için imara yönelik, jeolojik ve jeoteknik etütler var. Bir yer imara açılmadan önce jeolojik faktörlerin oradaki imarı nasıl etkilediği araştırılır ve ona göre denir ki 'Buraya hiç önlem almadan araştırma yapılır, burası önlemli alandır. Önlem almak zorundasınız. Buraya hiç bina yapmamanız, yerleşime açmamanız önerilir.' Bu bir yerin imara açmadan önce yapılan etüttür. İmara açıldıktan sonra parsel bazında artık o binanın oturacağı zemin incelenir. Bu zemin bu binayı taşır mı veyahut bir deprem olduğunda zemin dinamik bir etki, dinamik kuvvetlere maruz kaldığında zeminin davranışı bu binanın güvenliği için tehlike oluşturulur mu, bunlar araştırılır."

Türkiye genelinden 12 bilim insanının katılacağı çalıştayda, Balıkesir'in toprak yapısı ve jeolojik alanları ile deprem konusu masaya yatırılacak.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263