Öne Çıkanlar çorlu EMITT gençlik merkezi Şahin Lalapaşa

Bursalı mimarlar, 'Sinan'ın yapıtlarını inceledi

BURSA (İGFA)- Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Rahmi Dede moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Tarihi öğretim görevlisi Doç. Dr. Aras Neftçi, "Mimar Sinan'ın Anıt Yapılarında Mekana Bakış" konu başlığında bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumunda Mimar Sinan’ın yaptığı eserleri kendi çektiği fotoğraflar eşliğinde anlatan Doç. Dr. Aras Neftçi, bu dönemi ‘Sinan Dönemi’ olarak niteledi. Neftçi, “Bu dönemde bu yapım faaliyetlerinin fevkalade yapılmasının temelinde, kaliteli mimarların yanı sıra bu eserin yapılmasının siparişini verenlerin yani banilerin de büyük bir katkısı var. Uygulamacı mimarlar çok iyi bilir, eğer sipariş verenin görgüsü ve vizyonu zayıfsa bina da ona göre çıkıyor. Kanuni’nin görgüsü ve vizyonu bu kadar yüksek olmasaydı bir Süleymaniye çıkmazdı” dedi.

İstanbul’daki Azap Kapı Camii’nden örnek veren Neftçi, “Azap Camii’nde pek çok özellik var. Örneğin pahlı köşeler bunlardan biri. Bu yapılarda köşeler 45 derece pahlanır. Buradan geçen insanlar hem uç uca çarpışmaz, arabalar döndüğü zaman da oraya zarar vermezler. Bu binaya ve insana saygıdır. Şehir ve mekân planlamasının temelinde de saygı vardır zaten” diye konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263