Öne Çıkanlar CHP polis Tarihi konak Necmettin Kuyucu Turkcell Türkiye Kulüpler Arası Genç ve Açık Yaş Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası

Sakarya'da Ahilik Haftası kutlamaları başladı

SAKARYA (AA) - Sakarya'da Ahilik Haftası törenle kutlanmaya başlandı.

Ahilik Haftası'nın başlaması dolayısıyla valilik kampüsündeki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.

Törende, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan tarafından anıta çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

SESOB hizmet binasında devam eden programda konuşan Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, ahiliğin, Türklerin özgün kültüründe ortaya çıkan güzel bir örnek olduğunu söyledi.

Ahilik teşkilatının içinde yüzlerce birimin olduğunu anlatan Balkanlıoğlu, bu kültürün kökeninin Anadolu'ya dayandığını anımsattı.

Sakarya Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da yüzyıllara dayanan Türk medeniyetinin merkezinde her zaman ahlakın yer aldığını ifade ederek, "Ahlak anlayışımız ticari hayatı da yönlendiren en önemli unsur olmuştur. Topluma ve bireylere de uzanan kardeşlik dürüstlük, ahilik tarafından baştacı edilmiştir. Ahilik, topraklarımızın en önemli değerlerindendir." dedi.

SESOB Başkanı Alişan ise esnafın bayramı olarak adlandırılan ahilik haftasının birlik ve beraberlik içerisinde geçmesini diledi.

Ahiliğin "kardeşim" anlamına geldiğine işaret eden Alişan, Anadolu halkının ekonomi ve kültürel yaşamında önemli bir boyut haline gelen ahiliğin sanat ile bileşimi olduğunu aktardı.

Ahilik felsefesinin temellerinin 12. yüzyılda Kırşehir'de atıldığını ve izlerinin günümüze kadar geldiğini hatırlatan Alişan, şunları söyledi:

"İnsanın işini ve yerini robot almaktadır. Esnaf ve sanatkarın yerini hiçbir teknoloji ve robot alamaz. Topluma verdiğimiz katkı taklit edilemez ve yerine hiçbir teknoloji konulamaz. Ahilik ilkelerinin, ekonomik anlamda geçirmekte olduğumuz bu zor günlerde bizlere yardımcı olacağına inanıyorum."

Konuşmaların ardından Sakarya'da "yılın ahisi" seçilen Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı'ya, Vali Balkanlıoğlu ve Toçoğlu tarafından kaftanı giydirildi, şet kuşatıldı.

Programın sonunda katılımcılara "ahi pilavı" ikram edildi.

Anahtar Kelimeler:
SakaryaAhilik HAftası

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263