Türkiye’de siyasi yapılanmalar daha çok el yordamı  yada “Deneme-yanılma” metodu ile hayata geçirilmeye çalışıldığından olsa gerek her dönem mutlaka ortaya bir boşluk çıkıyor, Ortaya çıkan kanuni boşluk uygulamacılar tarafından düzenlenmeye çalışılıyor.

Hatırlayınız 12 Eylül 1980 ihtilali sonrası “yerinden yöneteceğiz” diye yola çıkanlar, 300-500 nüfuslu köyleri belediyelik haline getirdiler ancak  bu belediyelerin geçen yıllar içerisinde bünyelerinde demirbaş olarak sadece “kazma-kürek “ bulunan ve çalıştırdıkları personelin maaşını bile ödemekten aciz oldukları ortaya çıkınca mesela mecburen Kocaeli’de bulunan 45 belde birleştirildikten sonra ortaya çıkan 12 İlçe belediyesi ile yola devam edilme kararı alındı.

Bugünlerde İlçe belediyelerinin de adeta bir borç batağının tam ortasında olduğunun anlaşılması sonucu “Acaba ilçe belediyelerine gerek kaldı mı, İlçe belediyelerini ortadan kaldırıp yerine birer bürokrat ataması yaparsak var olan israfın önüne geçebilirmiyiz.?soruları daha yüksek bir sesle ifade ediliyorsa da yazımızın konusu bu olmadığından olabilecekleri bir başka yazıda değerlendirmeye çalışacağız.

Kocaeli’nin, İstanbul ile birlikte büyükşehir belediyesi olmasından sonra 2004 yılından 31 Mart 2019 yılına kadar İbrahim Karaosmanoğlu tarafından yönetildiğini, 31 Mart tarihi itibarı ile deTahir Büyükakın’ın Kocaeli büyükşehir belediyesi başkanı olarak canını dişine takıp kenti bir baştan bir başa daha yaşanabilir bir yerleşim merkezi yapmak adına çaba sarf ettiğini taraflı tarafsız herkes gibi bizde kabul ediyoruz.

İbrahim Karaosmanoğlu’nun Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı olması ile birlikte ihdas edilen “Başkan Vekilliği” görevine bilindiği gibi milletvekili seçilinceye kadar İzmit Belediye meclis üyesi İlyas Şeker ondan sonra da yine İzmit Belediye meclis üyesi Zekeriya Özakgetirilmiş ve bu görevlendirme 31 mart tarihine kadar devam etmişti.

İşin doğrusu biz İzmit belediye meclis üyesi olarak görev yaparlarken aynı zamanda Kocaeli Büyükşehir belediye başkan vekili olarak görevlendirilen İlyas Şeker’i de, Zekeriya Özak’ı dakendi meclislerinin başkanı Nevzat Doğan ile aynı fotoğraf karesinde göremediğimizden belki de İzmit’in “merkez ilçe” olmasından dolayı herhangi bir özel durumda her iki meclis üyesinin de protokol kurallarına göre Nevzat Doğan’ın önünde mi, arkasında mı, yanında mı, sağında mı solunda mı durdukları ile ilgili en ufak bir bilgimiz olmadığını birazda utanarak hatırlamıyoruz.

31 Mart tarihinde yapılan yerel seçimde Tahir Büyükakın Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı ,Zinnur Büyükgöz Gebze Belediye başkanı, Yaşar Çakmak’ta Belediye meclis üyesi seçildi, Seçimden çok kısa bir süre Yaşar Çakmak , büyükşehir başkanı Tahir Büyükakın’ın talebi ile büyükşehir Belediye başkan vekili olarak görev aldı, o gün bu gündür de gücünün çok üzerinde bir tempo ile var olan sorunların çözümü için çaba gösteriyor.

Aslında biz böyle bir yazı yazmayı aklımızdan geçirmiyorduk, Ancak geçtiğimiz hafta Yaşar Çakmak ile birlikte Zinnur Büyükgöz’ünde katıldığı Saraybosna ziyareti sırasında gördüğümüz bir fotoğraf ile birlikte Büyükşehir Belediye başkanı Tahir Büyükakın’ın Gebze'de devam eden  Metro inşaatını incelediği sırada bir gazeteci kardeşimizin bize gönderdiği fotoğraf karesinde Gebze Belediye başkanı Zinnur Büyükgöz İle Gebze ile birlikte dört ilçeye koordinatör olarak atanan İbrahim Pehlivan’ın ayaktaki bitkin halini görünce “yönetim mekanizmasında yanlış giden bir şeyler var” diyerek bu yazıyı yazmaya karar verdik.

Saraybosna’daki fotoğrafta bir tören sırasında Gebze Belediye başkanı Zinnur Büyükgöz ön sırada Kocaeli büyükşehir belediye başkan vekili Yaşar Çakmak arka sırada oturuyor, Saraybosna ziyaretine  Gebze Belediye başkanı Zinnur Büyükgöz değil de mesela Dilovası Belediye başkanı Hamza Şayir katılsa idi büyükşehir Belediye başkanı Yaşar Çakmak yine ikinci sıradamı oturacaktı, sorusu inanın aklımızı kurcalıyor.

Zinnur Büyükgöz’de, Yaşar Çakmak’ta son derece nazik ve protokol kurallarını bilen insanlar, dolayısı ile bizim bu yazdıklarımıza “ Yahu yüksel Ercan kafa yorduğun şeye bak, neticede yurt dışında bir program var önde otursak ne olur arkada dursak ne olur” diyebilirler ancak meselenin bu olmadığını bizim kadar onlarda biliyorlar.

Gebze meclisinin başkanı bilindiği gibi Zinnur Büyükgöz  dolayısı ile Büyükgöz Gebze sınırları içerisinde şu an Büyükşehir Başkan vekili Yaşar Çakmak’ında başkanı ,Peki bu ikili Gebze sınırlarından dışarıya çıktığında nasıl bir protokol kuralı çalışacak çok merak ediyoruz, Bunun içinde muhtemelen Yaşar Çakmak’ın katıldığı ancak Zinnur Büyükgöz’ün olmadığı içerisinde bizimde bulunacağımız bir yurt dışı gezisini beklemek durumunda olacağımızı düşünüyoruz.

Normal şartlarda Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı Tahir Büyükakın tarafından Gebze-Darıca-Dilovası ve Çayırova ilçelerine Koordinatör olarak atanan İbrahim Pehlivan’ında statüsü, konumu belli değil, İbrahim Pehlivan’ın bölge koordinatörü olarak atanmasının hemen arkasından kendisi ile ilgili olarak “ Göreve başlayacak, Tahir Büyükakın adına başta Zinnur Büyükgöz olmak üzere dört belediye başkanına talimat verecek, rapor alacak, Aksaklık gördüğü yerlerde müdahale edecek” görüşleri ortada dolaşırken Gebze metrosu çalışmalarının denetlendiği anda  Tahir Büyükakın- Balamir Gündoğdu ve Zinnur Büyükgözotururken  İbrahim Pehlivan’ın yorgun bir ifade ile ayakta kalakalması bütün varsayımları yerle yeksan etti.

Aslında Gebze Belediye başkanı Zinnur Büyükgöz  kendisine İbrahim Pehlivan ile ilgili olarak yöneltilen soruya "Kimse kimseye bağlı değil. Herkes kendi sınırlarında hizmet verecek. Koordinatöre dönük görev tanımlaması Büyükşehir Belediye Başkanı'nın coğrafi alanın genişliği sebebiyle her bölgeye sıklıkla ve gerektiği yoğunlukla ulaşamıyor. Dolayısıyla Büyüşehirin bu bölgedeki yatırımlarının izlenmesi ki bu şu anlama gelmiyor. Koordinatörlük icracı bir statüde değil ama o bölgede Büyükşehir'in yatırımlarının kamuoyundaki karşılığının ne olduğu, kamuoyunda bu yatırımları kabul mu görüyor, eleştiri mi alıyor bunların izlenip Büyükşehir Belediye Başkanı'na rapor edilmesi. Yani belediye başkanlarından gelen talepler veya öneriler sadece yatırımlara dönük memnuniyetin, doğruluğun, eksikliklerin ifadesi anlamında. Yoksa kimse kimsenin amiri pozisyonunda değil. Büyükşehir Belediye Başkanımız açık bir şekilde çizgileri ifade etti. Koordinatörlerin belediye başkanlarına yönelik rapor tutma görevi yok. Yine söylüyorum Büyükşehir Belediyesi'nin bölgedeki yatırımlarının izlenmesi, takip edilmesi ama bu müdahale edecek boyutta bir takip anlamına gelmiyor. Yani gidip şantiyedeki bir memura, bir görevliye talimat vererek değil. Dışarıdan onlar çalışıyorlar mı çalışmıyorlar mı? Bürokratik ifadeyle raporlama değil, halk değimiyle çıplak gözle o konuyu irdeleyip o projenin doğru yürüyüp yürümediği, toplumda karşılığı olup olmadığı ya da memnuniyetin ne düzeye olduğunun bilgilendirmesi. Adı üstünde koordinatör” diyerek Üstü kapalı “Ben işime kimseyi karıştırmam” mesajını da vermiş oldu.

Şu aşamada burada isimlerini yazdığımız her üç isimde şu aşamada aynı partinin üyeleri, birbirlerini uzun yıllardır tanıyan kişiler, böyle bir süreçte isimlerini yazdığımız bu siyasetçilerin birbirleri ile karşı karşıya geleceklerini  düşünmüyoruz, Ancak siyasetin yarın ne getireceği, şartların bir anda nasıl değişeceği de belli olmadığından bu tür işlere gönül gözü ile değil kanunlar ve kurallar çerçevesinde bakılması gerektiğini düşünüyoruz.

Burada yani Gebze’de siyaseten yapılacakların yada yapılamayacakların siyaseten hesabı sadeceZinnur Büyükgöz’e sorulacaktır, zira seçmenin karşısına aday olarak çıkartılan ve seçilenBüyükgöz’dür, ancak diğer iki isimde seçmenden oy alarak Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı seçilen Tahir Büyükakın’ın tasarrufu ile bahsettiğimiz makamlara getirilmişlerdir kiZinnur Büyükgöz’de zaten bu durumu “Büyükşehir belediye başkanımızın tasarrufudur” diye izah ediyor.

Demokrasi ile yönetilen batı ülkelerinde yerel yönetimlerde bu tür uygulamalar varmıdır, “O ülkelerde bir meclis üyesi kendi meclisinin başkanının amiri olabiliyor mu, yada seçilmiş bir belediye başkanının üzerinde misyon yüklenen atanmış bir isim koordinatörlük makamı uyarınca seçilmiş belediye başkanının çalışmalarını biraz rica biraz emir kipi ile kontrol edebiliyor mu.?” Şeklindeki sorulara bizim cevabımız “bilmiyorum” olacaktır.

1994 yılında rahmetli Ahmet Penbegüllü’nün başkanlığı döneminde kurulan Marmara Uzmanlar Şirketinin başına Gebze belediye meclisinin onayı ile dışarıdan Enver Er şirket genel müdürü olarak atanmıştı, İşte o günlerde RP’li bir meclis üyesini Renault marka bir aracın başında beklerken gördük, Biraz sonra Enver Er arabaya doğru hamle edince sözünü ettiğimiz Meclis üyesi anında aracın sağ arka kapısını açıp şirket müdürünün araca binmesini sağladı, Meclis üyesi sürücü koltuğuna oturup hareket etmek üzere iken kendisine “Yahu bu ne biçim sistem senin onayın ile müdür yaptığın özlük haklarını senin kararın ile belirlenen Şirket müdürün makam şoförlüğünü yapıyorsun, böyle bir saçmalık olurmu.?” diye uyardıktan ve  bu durumu gazetede haber yaptıktan sonra  rahmetli Ahmet Penbegüllü bize yemek ısmarlamış ve “Sağ olasın bizi çok büyük bir yanlıştan ve ayıptan kurtardın” demişti.

Aradan çok uzun yıllar geçti, Özellikle belediyelerde herkesin tam olarak riayet edeceği bir “ Görev tanımı” yapılıp uygulamaya konulmayınca yukarıda anlatmaya çalıştığımız görevlendirmeler de bir türlü yerli yerine oturtulamadı.

Bizim derdimiz burada sözünü ettiğimiz isimlerin arasına nifak sokmaktan çok, Yapılan bu görevlendirmelerin yerli yerine oturtulmasına yardımcı olmaktır, Yarın bugün Gebze’de yapılacak bir törende her üç isminde aynı fotoğraf karesinde nasıl bulunacağı, kimin nerede duracağı  gerçekten önemlidir diye düşünüyoruz.

Bu mesele aslında içerisinde bulunduğumuz günlerde tartışmaya açılan “Yerel yönetimlerde reform” çerçevesinde muhtemelen yerli yerine oturtulacak ve bundan sonrada belli bir düzen içerisinde yola devam edilecektir, Özellikle de Seçilmişlerin atanmışlara yem edilmemesi noktasında bu kadar çaba gösteriliyorken..!!!!

NOT: Yazımızın manşetindeki İsimler alfabetik sıralayamaya göre yazılmıştır, kimse kendisini yorup başka bir anlam çıkarmamalıdır.

YORUM EKLE

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263