24 Haziran tarihinde yapılacak olan seçimin en merak edilen, nasıl bir sonuç alacağı bilinmeyen ancak oy potansiyelinin de sürekli yukarıya doğru yükseldiği hemen her kesim tarafından bilindiği halde “ne olur ne olmaz” endişesi ile seslendirilmeyen İYİ Partinin Kocaeli milletvekili adayları da 21 Mayıs akşamı mesai saati bittiği saatlerde açıklandı.

Meral Akşener’in Genel başkanlığındaki İYİ Parti’den ilk aşamada Kocaeli için fazla sayıda milletvekili aday adayının başvuru yapması beklenmiyordu, ancak başvuru sürecinin başlaması ile birlikte herkesi şaşırtan bir sayıda adayı adayı başvurusu olması hemen herkesi şaşırtmış oldu.

Dikkat edilirse İYİ Parti’den Kocaeli milletvekili aday adaylığı için başvuru yapanlar arasında daha önceden MHP’de siyaset yapanların çoğunlukta olduğu anlaşılacaktır, Kocaeli genelinde var olan İYİ Partili ilçe başkanlarının büyük bir çoğunluğu ile birlikte il ve ilçe yönetim kurulu üyesi iken bu görevlerinden istifa ederek aday adayı olmaları siyaset yapanların dikkatinden kaçmadı.

Seçime katılan AK Parti’nin, CHP’nin ve MHP’nin siyaseten ne yapabilecekleri aşağı yukarı belli, zira isimlerini yazdığımız bu partiler daha önce çok sayıda seçime katılmalarından dolayı 24 Haziranda yapılacak olan seçimde de alacakları oy oranları da belli, Bu partilerin oy oranlarında öyle herkesi hayretler içerisinde bırakacak büyük yükselmelerin olması mümkün görünmüyor, bununla birlikte sözünü ettiğimiz partilerin oylarında olağanüstü bir düşüş olmasını en azından biz düşünmüyoruz.

MHP’nin 13 kişilik milletvekili listesine bakıldığında kamuoyunun “Daha çok MHP listesi gibi olmuş” söylemlerinin de yabana atılmaması gerektiğini düşünüyoruz, Lütfü Türkkan-Harun Demirkaya-Ruhittin Sönmez-Dijle Akın-Adil Gülez ve Ahmet Yeşil gibi seçilebilecek sıralardan aday olan isimlerin daha önce uzun yıllar MHP’de siyaset yaptıkları da göz önüne alındığında “Daha çok MHP listesi gibi olmuş” söyleminin de doğru bir zemine oturduğu söylenebilir.

Aday Adaylık sürecinin başlamasından, kesin listelerin açıklandığı gün olan 21 Mayıs tarihine kadar var olan zaman dilimi içerisinde İYİ Parti Kocaeli listesinin daha çok MHP görüntüsü vermemesi adına listenin başında DYP’nin Kocaeli Eski milletvekili Halil İbrahim Artvinli’nin olacağı, Artvinli’nin arkasından da Cumali Durmuş, Harun Demirkaya, Ruhittin Sönmez isimleri arasından tercih yapılıp sıralamanın üstünün bu isimlerden oluşturulacağının hesabı yapılıyordu.

İşin doğrusu bizde İYİ Parti Genel başkanı Meral Akşener’in partiyi biraz daha merkeze çekmek adına listenin başına Halil İbrahim Artvinli’yi koyacağını, Gebze ve çevre ilçelerindeki oyları bloke etmek adına Prof.Dr. Harun Demirkaya’nın ikinci sırada olabileceğini bu sıralamada Ruhittin Sönmez’in mutlaka üst sıralarda olabileceğini, Liste için asıl sürprizin de başından beri Meral Akşener’in yanında yer alan Cumali Durmuş’un sayılabileceğini, Durmuş’un Kocaeli listesinin başında da olabileceğini yada Ankara başta olmak üzere seçilebilecek bir yerden listeye konulabileceğini düşünüyorduk.

Biz bu tahminleri yaparken Partinin Genel başkan yardımcısı ve MHP Kocaeli eski milletvekili Lütfü Türkkan’ın İstanbul üçüncü bölge için adaylık başvurusu yaptığı noktasından hareket ediyorduk, ancak 21 Mayıs tarihine birkaç gün kala Ankara’daki dostlarımız ile yaptığımız görüşmelerde Lütfü Türkkan’ın istanbul’dan ziyade Kocaeli’yi istediğini, daha da önemlisi Türk Silahlı Kuvvetlerinden Deniz Kurmay Albay unvanıyla emekli olan “Kardak Kahramanı” Ali Türkşen isminin de Kocaeli için konuşulduğunu öğrenince İYİ Parti Kocaeli listesinin tavanının aşağı yukarı netleştiğinin de farkına vardık. Zaten 21 mayıs akşamı mesai saatinin bitmesi ile açıklanan listenin de bizi yanıltmadığı ortaya çıktı.

LÜTFÜ TÜRKKAN: 24 Haziranda İYİ Parti Kocaeli listesinin birinci sırasında olan Lütfü Türkkan’ı 2007 yılında yapılan Genel seçim öncesi tanıdık, Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde Fabrikası bulunan, iştigal konusu dolayısı ile de hem Türkiye’nin hemde Avrupa’nın sayılı sanayicilerinden olan Lütfü Türkkan 2007 yılında MHP Kocaeli listesinin ikinci sırasında yer almasına rağmen seçilemedi, 2011 yılında bu kez MHP’nin Kocaeli listesinin birinci sırasından seçilip Milletvekili oldu, 07 Haziran ve 01 Kasım tarihinde yapılan seçimlerde ise çok az oy farkı ile TBMM’ye gidemedi.

Lütfü Türkkan, Meral Akşener’in MHP’den ayrılması ile birlikte kendisi ile hareket etti, Partinin kurulması ile birlikte de Medya ve Halkla ilişkilerden sorumlu Genel başkan yardımcılığına getirildi, Bizim daha çok “aristokrat” kişiliği ile tanıdığımız Türkkan Ulusal televizyon kanallarında katıldığı açık oturumlarda bilgisi ve hatipliği ile göz dolduran bir isim, Lütfü Türkkan akıcı konuşması ve hatipliğinin yanında uzun sayılabilecek bir süre köşe yazarlığı da yaparak bilgilerini kamuoyu ile paylaşmıştı.

Kocaeli genelinde İYİ Partiyi sürükleyecek bilgi ve birikime sahip olduğunu bildiğimiz LütfüTürkkan 2007 ve 2011 yıllarında Çayırova’dan, Köseköy’e kadar olan Kocaeli sınırlarını çok iyi bilmesi vesilesi ile listedeki adaylarında işini büyük oranda kolaylaştıracaktır, Bu açıdan bakıldığında da Lütfü Türkkan’ın Kocaeli’nin liste başı olmasını da “tam isabet” olarak değerlendiriyoruz.

ALİ TÜRKŞEN-1965 Mustafakemalpaşa-Bursa doğumlu olan ve ailesi Kocaeli Değirmendere’de yaşayan Ali Türkşen, 1987 senesinde Deniz Harp Okulundan Makine Mühendisliği denkliği ile mezun oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde 2015 yılına kadar devam eden kariyerinin önemli bir bölümünde SAT Komandosu olarak görev yapan Türkşen, bu süreçte 1993 yılında gerçekleştirilen Lucky-S uyuşturucu gemisinin 14,5 ton uyuşturucu yüküyle ele geçirilmesinde ve 1996 yılında Türkiye ve Yunanistan'ı savaşın eşiğine getiren Kardak Krizi sırasında SAT Komando Tim Komutanı olarak görev aldı.

SAT Komando kariyeri kapsamında hem açık hem kapalı devre dalış cihazlarıyla dalış, serbest paraşüt, atış, hayatı idame, küçük birlik harekatı, kapalı mahal harekatı ve yakın dövüş gibi konularda uzmanlaşan Türkşen, takım ruhunun ne anlama geldiğini en iyi bilenlerle bir arada bulunma şansını yakaladı.

Aikido'yu bir hayat felsefesi olarak seçen, 2. Dan siyah kuşak sahibi Ali Türkşen, 2001 yılında çıktığı bu yolda kendisiyle, çevresiyle ve evrensel enerjiyle uyum içinde yaşamaya özen gösteriyor. İYİ Partinin kuruluş aşamasından itibaren partiye katılan ve Meral Akşener’in en yakınındaki isimlerden birisi olan Ali Türkşen’e seçim gününe kadar çok büyük ilginin olacağı rakip partiler tarafından kabul ediliyor.

PROF.DR.HARUN DEMİRKAYA: Bizim Gebze’ye geldiğimiz 1980’li yıların ikinci yarısında Harun Demirkaya Gebze Askerlik şubesi başkanı olarak görev yapıyordu, Bir taraftan askerlik mesleğini yaparken bir taraftan da İnsan Kaynakları alanında uzmanlaşan Harun Demirkaya, Binbaşı rütbesi ile askerlikten emekli olduktan sonra Kocaeli Üniversitesinde Öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı.

1999 yılında DSP’den Gebze Belediye başkan adayı olan Harun Demirkaya çok az bir oy farkı ile başkanlığı kaybetti, 03 Kasım 2002 tarihinde yapılan Genel seçimde DSP’nin Kocaeli birinci sırasından aday olmasına rağmen partisi barajı aşamayınca Demirkaya’da milletvekili seçilemedi.

2004 yılında MHP’nin Gebze belediye başkan adayı olan Harun Demirkaya seçimde Tayyip Erdoğan rüzgarına rağmen MHP’nin Gebze’de en fazla oyu almasını sağladı, Seçim sonrasında Kocaeli Üniversitesindeki görevine dönen Demirkaya süreç içerisinde Prof.Dr. ünvanını aldı.

İYİ Partinin kuruluşu ile birlikte Meral Akşener ile siyaset yapmaya başlayan Demirkaya İYİ Parti’nin Kocaeli listesinin üçüncü sırasında yer aldı, Gebze ve çevre ilçelerinde çok sevilen Demirkaya’nın İYİ Partiye oy katkısının en üst düzeyde olacağını düşünüyoruz.

RUHİTTİN SÖNMEZ: Kocaeli Kamuoyunun çok yakından tanıdığı ağırbaşlı-saygılı kişiliği ile bilinen Ruhittin Sönmez ,Makine mühendisliğinin yanı sıra Avukat olarak ta biliniyor, Kocaeli aydınlar Ocağının başkanlığını da yapan Sönmez, geçtiğimiz dönem MHP’den Burdur milletvekili adayı olmuştu.

İYİ Partinin kurulması ile birlikte bu partide görev yapmaya başlayan Ruhittin Sönmez İYİ Partinin Genel merkez kadrosunda yer aldı, Kocaeli listesinin dördüncü sırasında yer bulan Sönmez’in TBMM’ye gidip gidemeyeceği seçime kadar olan bir aylık süre zarfında meydana gelecek siyasi gelişmelere bağlıdır diye düşünüyoruz.

Bu dört isimle birlikte İyi Partinin 13 kişilik listesini oluşturan Dijle Akın-Adil Gülez-Ahmet Yeşil-Fuat Berna-İbrahim Ömer Toyran-Renan Kıran-Ayşegül Babacan-Alper Bircanoğlu ve Ayla İlgün bütün Kocaeli kamuoyu tarafından tanınan bilinen saygın isimler, Beşinci sıradan itibaren listede yer bulan dokuz ismin kaderini de seçmenler tayin edecek.

İYİ Parti Kocaeli listesinin ilk dört sırasının da Genel merkez yöneticisi olması Meral Akşener’in kendi memleketine nasıl bir önem ve ağırlık verdiğinin de göstergesi, Listenin ilk dört sırasındaki isimlerin yerine hangi isim yada isimler gelse bize göre kesinlikle “şu isim olmuş bu isim olmamış” şeklinde tartışılacaktı, ancak isimlerin açıklanmasından ve ilk şok ile birlikte “Benin hakkım yenildi, listesin ilk dört sırasında olmalıydım” şeklindeki bildik ifadelerin sarf edilmesinden sonra yer bulamayanların tamamı “Gerçekten oluşturulabilecek en ideal liste” demeği de ihmal etmiyorlar.

İYİ Partinin 24 Haziran tarihinde yapılacak seçimde alacağı neticeler diğer partilerinde durumunu yakından ilgilendiriyor, Ancak yazımızın başında da belirttiğimiz gibi ilk kez seçime giren İyi Partinin bu durumu diğer partilerin üst yönetimimi endişeli bir o kadarda tedirgin bekleyişe sokmuş durumda.

Karar Kocaeli seçmeninin.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263