banner280
Öne Çıkanlar CHP Tarihi konak Necmettin Kuyucu Turkcell Türkiye Kulüpler Arası Genç ve Açık Yaş Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası SASKİ

Bursa'da Pembe Rota Projesi

BURSA (AA) - Kadın kanserleri alanında faaliyet gösteren Pembe İzler Derneğinin, 8 Mayıs Dünya Yumurtalık Kanseri Günü'nde İstanbul'da başlattığı ve 10 bin kadının ücretsiz muayene yapılması hedeflenen Pembe Rota Projesi kapsamında Bursa'da söyleşi düzenlendi.

Gazeteci yazar Ayşe Arman moderatörlüğünde bir alışveriş merkezinde düzenlenen söyleşide tıbbi onkoloji uzmanı Prof. Dr. Gökhan Demir, Prof. Dr. Bülent Orhan, jinekolog onkolog Prof. Dr. İlkkan Dünder ve Prof. Dr. Tufan Bilgin konuşmacı katıldı.

Söyleşide konuşan Ayşe Arman, projenin çok özel olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Gökhan Demir ise kanserin bir alın yazısı ve ceza olmadığını, organik bir hastalık olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Erken tanındığı takdirde tam olarak şifaya kavuşan, ileri evrede olsa bile bugün pek çok tedavi yöntemiyle hastalığı kronikleştirdiğimiz bir basit biyolojik hastalıktır. Bu nedenle kanser algımızı değiştirmemiz gerekiyor. Kanser algımızı değiştirmediğimiz için kanser taramalarına gitmekten korkuyoruz. Çünkü kanser, bir ceza, yazgıymış gibi algılanıyor. Halbuki kanser, erken tanındığı takdirde tam olarak şifaya kavuşan tıpkı şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp hastalığı gibi biyolojik hastalıktır. Kanserin tedavisinde önemli gelişmeler var. Örneğin meme kanseri, birinci evrede teşhis edildiği takdirde yüzde 98,99 tam şifaya kavuşuluyor. Bizim artık kanseri erken tanımak için yöntemlerimiz gelişti, radyolojik yöntemler gelişti, moleküller yöntemler kullanmaya başladık. Tanıda artık gücümüz çok fazla. İkincisi hastalığın tedavisi noktasında cephaneliğimiz çok güçlendi. Eskiden cerrahi, radyoterapi, kemoterapi bunlarla sınırlıydık ama bugün hastalıkta akıllı ilaçları kullanıyoruz."

Anahtar Kelimeler:
BursaPembe Rota Projesi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263