banner280
Öne Çıkanlar AA 2019 6 kişi 2018 2 ölü

Kadın kooperatifleri ile tarımsal üretim sözleşmesi dönemi başladı

Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, yerli üreticilerin kalkınması amacıyla hayata geçirdiği Başkent Market modeli ile hem yerli üretim artıyor hem de Başkentliler aracısız şekilde uygun fiyattan doğal ürünlere kavuşuyor. Başkent’te şimdi de “tarımsal üretim sözleşmesi” ile yeni bir kırsal kalkınma modelini hayata geçiren Halk Ekmek Fabrikası, ilk etapta 3 kadın kooperatifi ile tarımsal üretim sözleşmesi imzaladı. Yerli üreticiler ve kadın kooperatiflerinin üreteceği bakliyatlar Halk Ekmek Fabrikası tarafından satın alınarak, Başkent Marketlerde satışa sunulacak.  

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kırsal kalkınmayı artırmaya yönelik verdiği “Benim en büyük hayalim Ankaralıyı zengin etmek, kırsalda işsizliği azaltmak” sözünü yerine getiriyor.

Sözleşmeli üreticilik başta olmak üzere Başkent’te yeni kırsal kalkınma modellerini de hayata geçirmeyi sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Başkan Yavaş’ın başlattığı ve Halk Ekmek bünyesindeki Başkent Market modeli ile de hem yerli üretimi canlandırıyor hem de vatandaşları uygun fiyattan aracısız ürünlerle buluşturuyor.

Halk Ekmek Fabrikası şimdi de “tarımsal üretim sözleşmesi” modeli ile Ankara’daki kadın kooperatifleri ve yerli üreticilerin kendilerinin ürettiği bakliyatları satın alacak.

Yerli bakliyat ürünleri Başkent market raflarında yerini alacak

Büyükşehir Belediyesinin bir ilke daha imza attığı “tarımsal üretim sözleşmesi” sayesinde Ankara’nın ilçelerinde faaliyet gösteren kadın kooperatifleri ve yerli üreticilerin yetiştirdiği sağlıklı, güvenilir ve yöresel bakliyat ürünleri Başkent Market aracılığıyla vatandaşların sofrasına taşınacak.

Halk Ekmek Fabrikası kent genelinde 5 Başkent Market ve 2 Başkent Büfe’de satışa sunulan yöresel ürünlere yenilerini eklemek amacıyla kurucularının özellikle kadınlardan oluştuğu üretici kooperatifleri ile masaya oturmaya başladı. Ankara kırsalının gelişmesi ve istihdamın artmasına katkı sağlayacak olan tarımsal üretim sözleşmesi; ilk etapta Haymana Yeşilyurtlu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Güdül Boyalı Fengere Kadın Eli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Bala Afşar Bala’m Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile imzalandı. 

Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçiler de yararlanabilecek

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçilerin de ürettikleri bakliyatları almaya hazırlanan Halk Ekmek Fabrikası; Haymana Yeşilyurtlu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden 2,5 ton fasulye, Güdül Boyalı Fengere Kadın Eli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden 3 ton yeşil mercimek, 3 ton pilavlık bulgur, 10 ton Ankara nohudu, Bala Afşar Bala’m Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nden ise 3 ton kırmızı mercimek, 1,5 ton köftelik bulgur, 3 ton pilavlık bulgur ve 3 ton da yeşil mercimek alımı gerçekleştirecek.

Bala Afşar Bala’m Kadın Kooperatifi ile sözleşme imzalayan Halk Ekmek Genel Müdürü Dr. Hüseyin Velioğlu, yeni kırsal kalkınma modeline ilişkin şu bilgileri verdi:

“Heyecanlıyız bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bildiğiniz gibi Mansur başkanımızın bir ideali var ‘Ankara’da aç açıkta kimse kalmayacak’. Başkent’teki kadın kooperatifleriyle yapacağımız üretim sözleşmesiyle bakliyat ürünlerinde direkt üreticiden tüketiciye Ankara halkıyla Afşar beldesinin ürünlerini buluşturacağız. 1 yıl içinde 16 kooperatif ve birliklere 35 milyon TL katkı sağladık. 2021 yılında hedefimiz bunu 100 milyona çıkarmak. Tarımsal üretim sözleşmesini bulgur, nohut, fasulye, köftelik ve yemeklik bulgur olmak üzere 6-7 kalemde imzalayacağız. Çiftçi zaten zor şartlardan geçiyor. Amacımız piyasa fiyatlarının üzerinde alarak farkındalık yaratmak ve çiftçinin ekonomisine destek olmak”

Başkent Market uygulaması sayesinde kırsal alandaki üretici kooperatiflerinde istihdam edilen kişi sayısının üyeleri ile birlikte 863’e yükseldiğine dikkat çeken Velioğlu, üreticiler ile tüketiciler arasında kısa tedarik zinciri oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Kadın emeği ile kent ekonomisi canlanacak

Büyükşehir Belediyenin desteğini hissetmekten dolayı mutluluk duyduklarını dile getiren Bala Afşar Bala’m Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Dr. Figen Ar düşüncelerini, “Kadın Kooperatifleri kırsaldaki kadın emeğinin ekonomiye yansıtılması için bir model. Mansur başkanımızın desteğiyle büyüyor olmaktan çok mutluyuz” sözleriyle dile getirirken, Halk Ekmek Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Gönenç ise, “Kadın Kooperatiflerimiz kırsal kalkınmanın önceliğini yapmaktalar. Biz de emeklerinize destek olduğumuz için mutluluk duyuyoruz. İnşallah bu anlaşma ileride yapacağımız büyük işlerin habercisi olur” dedi.


Hibya Haber Ajansı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263