banner280

Türkiye 24 Haziran tarihinde sürekli belirttiğimiz gibi son derece önemli bir seçime gidiyor, AK Partinin 16 yıllık tek başına iktidarından sonra yapılacak olan seçimde nasıl bir neticenin çıkacağı herkes tarafından merak edilmesine rağmen kazanın tarafın çok ufak rakamlar ile belli olacağı bir seçimin yaşanacağı da hemen herkes tarafından kabul ediliyor.

Henüz Erken seçim gündemde değilken ve MHP Genel başkanı Devlet Bahçeli 17 Nisan tarihinde kameralar karşısında “Türkiye bu şekilde yoluna devam edemez erken seçim şart oldu” dememişken bilindiği gibi Bahçeli 2019 yılının Kasım ayında yapılacak olan seçimde Cumhurbaşkanlığı adayı olarak Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıklayınca AK Parti ile MHP arasında büyük bir yakınlaşma başlamıştı.

Bu süreç devam ederken AK Parti ile MHP’nin Cumhurbaşkanlığı adaylığının yanında Mecliste de MHP’nin baraj sorunu yaşamaması adına ittifak yapacakları ve bu ittifak ile birlikte hem Cumhurbaşkanlığını kazanacaklarını hemde TBMM’de çoğunluğu sağlayacaklarını düşünmüşlerdi.

AK Parti ile MHP cephesinde bu mesafe her geçen gün biraz daha hızlı bir şekilde daralıp var olduğu söylenilen ittifaka BBP’ninde gireceğinin de anlaşılması ile diğer tarafta kalan CHP-İYİ Parti-SP –DP ve çok sayıda partinin ne yapacağı, baraj sorunu yaşayacakları düşünülen partilerin de nasıl bir yol izleyecekleri merak konusu olmuştu.

Hatırlayan okuyucularımız vardır, son dakikaya kadar İYİ Partinin seçime katılıp katılamayacağı daha da açık bir ifade ile katılamama yönünde çok büyük emarelerinin de hissedildiği bir anda CHP’nin gurup kurması ve seçime katılma yolunun açılmasını sağlayacak 15 milletvekilinin saatler içerisinde İYİ Partili olmaları dengelerin bir anda değişmesine vesile oldu.

AK Parti MHP ittifakı karşısında 24 Haziranda yapılacak seçimde SP-DP ve benzeri partilerin baraj sorununa çare olması adına Cumhur ittifakının karşısına başka bir ittifak ile çıkmak isteyen CHP ve İYİ Parti yanlarına SP ve DP’yi de alarak ikinci bir blok oluşturdular.

Şimdi bir tarafta AK Parti-MHP ve BBP diğer tarafta CHP-İYİ Parti-SP ve DP olmak üzere oluşan iki blok dışında kalan HDP ve diğer küçük partiler eşliğinde Türkiye erken genel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimini yapacak.

Her ne kadar seçime 11 siyasi partinin katılacağı biliniyorsa da yukarıda yazdığımız gerçekler doğrultusunda 24 Haziran tarihinde Türkiye çok uzun yıllar sonra iki partili bir sistem ile seçim yapmaya hazırlanıyor, AK Parti ve MHP’nin seçim öncesi kurdukları ittifakı seçim sonrası da devam ettireceklerini aylar öncesinden kamuoyuna açıkladıkları biliniyor, Her ne kadar seçime birlikte katılan CHP-İYİ Parti-SP ve DP “Bizim oluşturduğumuz bu ittifak seçim sonrasında da devam edecek” şeklinde bir açıklama yapmamış olsalar bile her iki ittifakında seçim sonrası devam edeceği az çok herkes tarafından anlaşılıyor.

Şöyle yada böyle bir şekilde bir araya gelen siyasi partilerin bu birlikteliklerinin bundan sonra var olan siyaset anlayışı yüzünden birbirlerinden kolay kolay kopmayacakları gerçeği de her geçen gün biraz daha kendisini hissettirdiği de bilindiğinden var olan ittifakların da kolay kolay bozulmayacağı da biliniyor.

Türkiye isteyerek yada istemeyerek iki partili seçimi bir anda karşısında buldu, Bundan sonra merak edilen hadise yukarıda da belirttiğimiz gibi seçim öncesi yapılan ittifakların seçim sonrasında da devam edip etmeyeceği.

Bizim tahminimiz devam edeceği noktasında.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263