banner280
Öne Çıkanlar Aksaray tahinlisi ORKA Holding ezan Saadet Partili Nazır Cihangir İslam Tarihi Yeşil Cami

Adnan Şahin, “Delimonti, Anadolu’nun En Büyük Sofrası”

Delimonti, Anadolu’nun farklı topraklarından doğmuş geleneksel tarifleri, özgün hallerine sadık kalarak modern sunumlarla hayata geçiren şahsına münhasır bir mekan. Hem restoran hem de gastronomi market özelliği taşıyan bomontiada’daki Delimonti, lokal yiyecekler konusunda da farkındalığı arttırıyor. Delimonti’nin lezzet danışmanı ve Anadolu Halk Mutfakları Derneği Başkanı Adnan Şahin, “Anadolu’nun pek çok farklı lezzetini bulabileceğiniz büyük bir sofra burası” diyor.

Mottosu; ‘yerel güzeldir, sunum özeldir’ olan Delimonti, Anadolu’nun farklı topraklarından doğmuş geleneksel tarifleri, özgün hallerine sadık kalarak modern sunumlarla hayata geçiren bir mekan. Delimonti’de geçmişin lezzetli yemek pişirme teknikleri, evrensel mutfak anlayışı ve engin malzeme çeşidiyle buluşmuş. Birçok mekanda rastlayacağınız tariflerden arındırılmış lezzetlerin yer aldığı bomontiada’daki Delimonti, hem bir gastronomi market hem de restoran olma özelliği taşıyor. Lokal yiyecekler konusunda farkındalığı arttıran Delimonti’nin lezzet danışmanı ise Anadolu Halk Mutfakları Derneği’nin sekiz yıldır başkanlığını yürüten Adnan Şahin.

“Anadolu çok büyük, derin ve güçlü”

Adnan Şahin, üniversite hayatı ve kamudaki yöneticilik dönemini de içine alan profesyonel iş yaşamında 40 yıllık bir zamanı ek olarak mutfak konusu ile geçirmiş. Hayatında Anadolu dışında hiçbir şey olmadığını söyleyen Şahin, bunu şöyle dile getiriyor: “Anadolu’nun her noktasını gerçekten seviyorum. Beni çok şaşırtıyor. Anadolu çok büyük, derin ve güçlü. Herhalde benim gibi 2000 kişi kendisini Anadolu’ya vakfetse yine yetmez. Öyle ki Anadolu’daki turlarımı her yıl tekrarlasam da hatta iki ayda bir gitsem de farklı şeylere rastlayabiliyorum. Çok şanslı bir ülkede olduğumuzu düşünüyorum. Delimonti’de ve bundan önce çok yerde ağırladığım yerli ve yabancı birçok profesyonelden duyduğum şey hep olağanüstülük oldu. Dünyadaki tüm mutfaklar şüphesiz çok önemli ve değerli ama kendi mutfağımıza hak ettiği yeri vermediğimizi düşünüyorum. Tüm bu duygularla profesyonel hayatım geliştiği için bu anlamda fazla iddialı görünüyor olabilirim. Aslında bu iddianın temeli, Anadolu’yu iyi anlamış olmam. Herhangi birinin de Anadolu’yu doğru anladığında benimle aynı duygu ve düşünceler içinde olacağını biliyorum. Delimonti, tüm bu deneyimlerimi aktarabildiğim çok özel bir mekan. Sadece Delimonti özelinde 50’ye yakın şehri yeniden gezerek, çok daha sıra dışı ve daha özel ne bulabiliriz diye araştırmalar yaptık ve sonucunda da çok zengin bir içerik oluşturduk..”

Türkiye’nin hemen her noktasına dokunuyor

Delimonti’deki ürünler, yerel üreticilerden direkt temin ediliyor. Bunun sebebini Adnan Şahin şu sözlerle açıklıyor: “Özel ürünlerde standart sorunu var. İklimle, mevsim şartlarıyla, o günkü fiziksel koşullarla değişkenlik gösteriyor. Tüm bu dengeleri gözetmeye çalışıyoruz. Her yıl aynı mevsim, aynı insanlarla muhatap oluyoruz. Her zaman takip edilmesi gereken, devamlılığın sağlanması için iyi izlenmesi gereken bir süreç bu. Örneğin; zeytin. Genelde zeytin çırpılarak toplanır. Bizim zeytinlerimiz bir kısmı bekletilmiş, bir kısmı bekletilmemiş olarak tek tek elde toplanıyor. Bu kadar iddialı söylememin sebebi ise, o zeytini gidip yerinde görmemiz. Üreticiyi görüyoruz, o zeytine dokunuyoruz. Beyaz kokulu şeftali sadece Bursa’da üretiliyor. Onun reçelini yaptırabilmek için reçel yapan ekip arkadaşımızla birlikte Bursa’ya gidiyoruz ve reçeli orada yapıyoruz. Çünkü o meyveyi taşıyıp reçel yaparsanız gerçek lezzetinden uzaklaşıyor.”

Delimonti, Türkiye’nin hemen her noktasına dokunuyor. Şırnak’tan Edirne’ye, Tokat’tan Muğla’ya kadar Anadolu’nun her bölgesinden lezzete ev sahipliği yapıyor. Anadolu’daki pek çok ürünü bulabileceğiniz büyük bir sofra Delimonti. Bir yandan dünya mutfaklarından farklı ve sıradışı tatlar da yer alıyor. Anadolu’daki yerel üreticilerden temin edilen taze ve mevsimsel ürünler Delimonti’nin gastronomi marketinden de satın alınabiliyor. Delimonti’de taze ve mevsimsel değişkenliğe göre bulunabilen lezzetler arasında; özel zeytinyağı ve sirke dolum alanlarında kendi damak zevkinize göre çeşnilendirilebilen zeytinyağları, katkısız ve doğal olarak hazırlanan çiçek ve meyve reçelleri, pekmezler, farklı yörelerden getirilen özel bal ve kaymak çeşitleri, yöresel kahvaltı klasiklerinden olan muhlama çeşitleri, 50’den fazla yöresel ve el yapımı peynirler yer alıyor. Aynı zamanda Antakya’dan humus, kelle söğüş ve odun fırınından Konya etli ekmeği, yağ somunu gibi pek çok farklı lezzet bulunuyor.

Delimonti’nin restoran mönüsü kahvaltılar, sıcak lezzetler, odun fırınından tatlar, tapaslar, salatalar ve soğuk mezeler, şarküteri tabakları ve geleneksel tatlılardan oluşuyor. Mekanın, içinde Bursa’nın beyaz şeftali reçeli, limon kreması, Kastamonu’ya özgü elma ekşisi, Tokat’ın çalma pekmezi, bez sucuk, obruk peyniri, acuka gibi özel ürünlere yer verdiği güçlü ve zengin bir kahvaltısı var. Odun fırınından çıkan lezzetlere Malatya’nın kağıt kebabı, patlıcan tava gibi yeni tatlar eklenmesi planlanıyor. Adnan Şahin, “Buraya zaman zaman yerel ustalar getiriyoruz. O ustalarla birlikte burada yemeğin her adımını paylaşıyoruz, ondan sonra onun kullandığı ürünleri yine birebir yerinden alıyoruz ve burada hazırlıyoruz. Temel misyonumuz, mümkünse her şeyin kendi elimizden çıkması” diyor.

“İnsanlar birçok farklı ürünü burada tanıyabiliyor”
Anadolu mutfak kültürünün birer günlük seyahatlerle öğrenilemeyeceğinin altını çizen Adnan Şahin, “40 yıldır Anadolu’yu geziyorum, hala her şeyi öğrendiğimi iddia edemem. Önemli bir derinlikten bahsediyorum. Bir yandan işimizi yaparken, insanları Anadolu’nun kültürü ve derinliğiyle tanıştırmak istiyoruz. Buna sosyal sorumluluk da diyebiliriz. Misafirlerimiz sadece ürün satın alıp, yemek yemiyor; bilgileniyorlar da. İnsanlar birçok farklı ürünü burada görebiliyor; tanıyabiliyor. Örneğin; samutlu patates salatası. Samut, inovasyon denilen kelimenin bundan 500 yıl önce Anadolu’daki karşılığı. İnsanlar dereotunu alıp, bilhassa iri dereotlarının saplarını pekmeze bulayıp tuzda salamura etmişler. Şu anda buna en yüksek seviyedeki şefler bile şaşırıyor. Biz de gittik, samutlu piyazı aldık, getirdik ve misafirlerimizle tanıştırdık. Şarküterimizde obruk peynirinin üç çeşidini sunuyoruz. Kayseri pastırması da Kastamonu pastırması da Tokat pastırması da var. Misafirler kendi damak tadına göre seçim yapıp, dilerlerse burada dilerlerse de evlerinde bu lezzetlerin keyfini çıkarabiliyorlar” diyor.


Delimonti, ayrıca “Lezzet Ev Sahipliği” buluşmaları kapsamında bugüne kadar peynir, şerbet, zeytin ve zeytinyağı, kuymak, Çerkes mutfağı gibi atölyelere ev sahipliği yaptı. Sırada ise, çikolata ve pastırma atölyesi var. Kısacası Delimonti, Türkiye’yi gezme şansı olamayan, vakit bulamayan kişilerin gelip Anadolu Mutfağı hakkında fikir sahibi olabilecekleri bir yer.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263