banner280
Öne Çıkanlar CHP Necmettin Kuyucu Turkcell Türkiye Kulüpler Arası Genç ve Açık Yaş Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası Tarihi konak SASKİ

Mustafa Ercan: “Mermer sektöründe işsizlik değil; işçisizlik söz konusu”

Muğla’da kurumların güçlü işbirliği ile bir ilk olarak düzenlenen Mermer ve Çalıştayı çevre illerde de sağlanan geniş bir katılımcı kitlesi ile gerçekleştirildi.

Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Muğla Mermerciler Derneği işbirliğiyle düzenlenen Mermer ve Çevre Çalıştayı 19 Ocak Cuma günü Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirdi. Çevre illerdeki sektör temsilcilerinin de yoğun ilgi gösterdiği çalıştaya geniş katılım sağlandı. Çalıştayda Muğla Valisi Esengül Civelek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Mermerciler Derneği başkanı Mustafa Ercan başta olmak üzere protokol üyeleri, akademisyenler, sektör temsilcileri ve basın mensupları yer aldı.

AÇILIŞ KONUSMASI MUSTAFA ERCAN'DAN
Çalıştayın açılışında konuşan Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, “Muğla her konuda Türkiye’nin göz bebeği, yeryüzü cenneti.” diyerek Muğla’da mermerciliğin durumuna ilişkin bilgi verdi. Ercan şunları kaydetti: “Muğla’da mermer başta olmak üzere pek çok maden mevcut. Mermer kaynaklarımız Yatağan ve Kavaklıdere’de yoğunluk göstermekte. Mermer sektöründe işsizlik değil işçisizlik söz konusu diyebiliriz. Neredeyse her köye servis imkanı sağlıyoruz. Muğla’da 10 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Sezonluk değil, 12 ay üretim yapıyoruz. Kendi doğal kaynaklarımızı işliyoruz. Türkiye’de 2017 yılı mermer ihracatı 2.1 milyar dolar. Vali Hanımın da söylediği gibi Muğla’da turizm var bir de mermer var. Bu varlığa gözümüzü kapatamayız. Sorunlarını çözmemiz lazım.”
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya ise konuşmasında, 2017 yılında yüzde 25 büyüme sağlandığını, bunun hiçbir ithal girdisi olmayan bir para olduğuna dikkat çekti.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer ise 4 milyar 688 milyon dolar ihracat yapıldığına ve büyüme oranının her yıl yüzde 20-25 arasında olması gerektiğine vurgu yaptı. 2018 yılının madencilik için kritik bir yıl olacağına dikkat çeken Dinçer; “Daha çok üretim, daha çok ihracat yapmamız gerekiyor. Maden ihracatının yarısı doğal taştan yapılıyor. Turkish Stones (Türk taşı) markası algısının oluşturulması ve düşük fiyat uygulamasından kurtulmak gerekmektedir. Ayağı yere basan, gerçek doğal Türk taşının kalitesini tüm dünyaya göstermeli ve birim fiyatını arttırmalıyız.” dedi.
Açılış konuşmaları kapsamında kürsüye gelen Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi başkanı Aylin Giray ise “Madenler doğanın insanlara sunduğu nimetlerdir. Ancak bu nimetlerden çevreye zarar vermeden yararlanmak gerekmektedir.” dedi.

VALİ CİVELEK:”GURUR DUYUYORUZ”
Son olarak kürsüye gelen Muğla Valisi Esengül Civelek ise, “Muğla’mız turizmde gözde, marka ve lider bir kent; tarımda güçlü bir kent. Sahip olduğu doğal kaynakları, mermer ve doğaltaş rezervleriyle ülke genelinde önemli bir yere sahip bir mermer kenti. İlimizin ekonomik yapısı içinde çok önemli bir yer teşkil etmekte. Son yıllarda artan üretim miktarı ve ihracatımızla gurur duyuyoruz ve sektör temsilcilerimize teşekkür ediyoruz. Mermer üretiminin doğada ve çevrede tahribat yaratmaması için artıkların yeniden değerlendirilmesi oldukça önemli. Bu artıklar çok ciddi bir ekonomik öneme sahip. Devlet, özel sektöre, Üniversite ve sivil toplum kuruluşları olarak, bir olalım kuvvet olalım. Atığın artığa dönüşmesinde gerekli çalışmayı biz gerçekleştirelim.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından üç oturum olarak düzenlenen çalıştay programına geçildi. Akademisyenler ve sektör temsilcileri tarafından çalıştay konusuna ilişkin sunumlar gerçekleştirildi ve sektörün sorunları ve çözüm önerileri konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263