banner280
Öne Çıkanlar AA 6 kişi 2019 2018 2 ölü

Sosyal Girişimcilik Günü dördüncü kez düzenlendi

Ashoka Türkiye ev sahipliğinde ve Vehbi Koç Vakfı ortaklığında düzenlenen Sosyal Girişimcilik Günü’nde sivil toplum ve iş dünyası liderleri “Herkes fark yaratabilir” dedi.    

Dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimcilik platformu Ashoka, Vehbi Koç Vakfı ortaklığında bu sene dördüncü kez Sosyal Girişimcilik Günü’ne ev sahipliği yaptı. 28 ve 29 Nisan tarihlerinde çevrimiçi gerçekleşen etkinlikte, Türkiye’deki sosyal girişimcilik ekosistemini güçlendirmek için çalışan liderler bir araya geldi. 20’den fazla şehirden 150’yi aşkın kişinin katıldığı çevrimiçi oturum ve sohbetlerde, etkinliğin onur konukları olan Ashoka Fellow’u, New York Times Yazarı ve Solutions Journalism Network’ün Kurucusu David Bornstein, Systems-Led Leadership’in Kurucusu Daniela Papi- Thornton dönüşen sistemler ve değişen dünya düzenini birlikte değerlendirdi.

Cihan Özsönmez: “2018 yılından bu yana Türkiye’deki sosyal girişimcilik ekosistemine kapasite gelişimi desteği veriyor; her düzeyden sosyal girişimci ve ilgili aktörün teşvik edilmesi amacıyla Sosyal Girişimcilik Günü’ nü birlikte hayata geçiriyoruz.”

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Cihan Özsönmez, “Bugün burada bulunan herkesin bildiği üzere, günümüzde gittikçe artan sosyal, ekonomik ve çevresel problemlerin çözümünde, sistemsel dönüşüm yaratabilen, sürdürülebilir modellere her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Sosyal girişimcilik yaklaşımı ise bu noktada yenilikçi ve çarpan etkisi yaratacak nitelikte modelleri başarılı örnekler üzerinden sunuyor. 2016 yılından bu yana, Vehbi Koç Vakfı olarak filantropi alanında sürdürülebilir, sosyal ve çevresel fayda yaratabilme potansiyeli olan sosyal girişimcilere alan açıyoruz. Bunu yaparken ekosistemin önemli aktörleri ile iş birlikleri geliştiriyor, farklı paydaşlar arasında köprüler kurmaya ve ekosistemi güçlendirmeye gayret ediyoruz.

2018- 2020 yılları arasında, Avrupa Birliği Başkanlığı’nın hibe desteği ve çok güçlü bir konsorsiyum ile Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı’nı hayata geçirdik.  Bu kapsamda, ekosistem düzeyinde altyapıyı güçlendirmek için dijital platform, ekosistem araştırmaları, kamu, sivil toplum, özel sektör iş birlikleri, yasal altyapı ve politika geliştirme çalışmalarını yürütmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki aylarda da sosyal sorunların çözümünde aktif rol almayı amaçlayan herkesin, sistem dönüşümü yolculuklarında kullanabilecekleri Ashoka’nın changemaking.net platformunun Türkiye'ye kazandırılması için ortak bir çalışma yürüteceğiz” dedi.

 İstem D. Akalp: “Türkiye’de sistem dönüşümü için çalışan lider kişi ve kurumlar; ilham, yeni araçlar, yeni bağlantılar, birbirinden öğrenme ve ait hissedebilecekleri bir topluluk arayışında”

Ashoka Türkiye Eş Direktörü  İstem D. Akalp ise “Bu sene dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz Sosyal Girişimcilik Günü’nde sistem dönüşümünden liderliğe, empati ve dinleme becerilerine, iklim ve toplumsal cinsiyetten mekanlarda adalete, sistem liderliğinden çözüm odaklı haberciliğe, kamu ve sosyal girişim ortaklıklarından ölçeklenmeye çeşitli sosyal ve toplumsal sorunu ve çözümü ele aldık. Türkiye’de sistem dönüşümü için çalışan lider kişi ve kurumlar; ilham, yeni araçlar, yeni bağlantılar, birbirinden öğrenme ve ait hissedebilecekleri bir topluluk arayışındalar. Biz de Sosyal Girişimcilik Günü aracılığıyla Türkiye ve dünyanın dört bir yanından binlerce kişiyi bir araya getirerek onları birbirleriyle, yeni araçlarla ve çalışma biçimlerini etkileyen fikirlerle tanıştırıyoruz. Giderek daha da karmaşıklaşan toplumsal sorunların çözümü için yarını beklemeden sorumluluk almaya, şimdi ve burada birlikte hareket etmeye ihtiyacımız var.  Vehbi Koç Vakfı dört senedir Ashoka Türkiye’nin Sosyal Girişimcilik Programı ana destekçisi. Bu sürdürülebilir ve etki odaklı güç birliğinin sektörler arası işbirliklerine ilham olmasını diliyorum.” dedi.

Sosyal Girişimcilik Günü, dördüncü yılında sosyal girişimciler, ekosistem paydaşları ve iş dünyası liderlerine ilham, yeni araçlar ve bağlantılar sunmaya devam ediyor. 

10 farklı atölyenin düzenlendiği ve alanında uzman 28 konuşmacının katıldığı Sosyal Girişimcilik Günü, Mert Fırat ve Daniela Papi- Thornton’nun “Sosyal Girişimcilikte Yeni Bir Eşik: Sistem Liderliği” başlıklı oturumuyla başladı.  Ardından Ashoka Fellow’u ve Mekanda Adalet Derneği koordinatörü Yaşar Adanalı “Galata’dan Dünyaya: Postane İstanbul” oturumunda pandemi sürecinde sıkça sorguladığımız mekan algımız ile ilgili katılımcıları bir gezintiye çıkarttı. Teyit’in kurucusu Ashoka Fellow’u Mehmet Atakan Foça’nın moderatörlüğünü üstlendiği “Şimdi ve Burada: Dünya Nasıl Değişir?” oturumunun onur konuğu New York Times Yazarı ve Solution Journalism Network’ün Kurucusu David Bornstein olurken, “Kuşaklararası Kadın Örgütlenme Deneyimi” oturumunda Ashoka Fellow’u ve Uçan Süpürge Vakfı Kurucusu Halime Güner’e oyuncu Damla Sönmez ve Uçan Süpürge Vakfı Proje Koordinatörü Ceren Kurteşlik etti.  

Abdi İbrahim; Mikado Danışmanlık, Impact Hub İstanbul ve Ashoka Türkiye ile birlikte sağlık ve ilaç alanında çalışan sosyal girişimcileri desteklemek, sosyal fayda odaklı fikirleri güçlendirmek ve artırmak ve alanın potansiyelini anlamak üzere We Heal the Future programını başlattığı müjdeledi. Dünyadan ve Türkiye’den sosyal girişimcilerin ve program ortaklarının katıldığı bu atölyeye programın önceliklerini öğrenmek ve sağlıkta sosyal inovasyon alanında çalışan sosyal girişimcileri yakından tanımak isteyen kişiler katıldı.

Hibya Haber Ajansı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263