banner280
Öne Çıkanlar Aksaray tahinlisi ORKA Holding Saadet Partili Nazır Cihangir İslam ezan Tarihi Yeşil Cami

İlber Ortaylı, 10. Kocaeli Kitap Fuarı’nda Atatürk’ü anlattı

Tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, 10. Kocaeli Kitap Fuarı’nda gerçekleştireceği söyleşisine trafik nedeniyle vaktinde yetişemedi. Duayen tarihçi, kendisini dinlemeye gelen okurlarına yoldan gönderdiği ses kaydıyla ulaşarak, gecikme nedeniyle özür diledi.

SALON TIKLIM TIKLIM DOLDU

Kocaeli Kitap Fuarlarının tartışmasız en sevilen ve ilgi gören yazarları arasında yer alan Prof. Dr. İlber Ortaylı 10. Kocaeli Kitap Fuarı’na bu defa ses kaydıyla katıldı. Prof. Dr. Ortaylı’nın söyleşini gerçekleştireceği Yahya Kaptan Salonu, başta gençler olmak üzere vatandaşlar tarafından adeta tıklım tıklım dolduruldu. Çok sayıda vatandaş yere oturarak, Prof. Dr. Ortaylı’nın gelmesini bekledi. Ancak kısa süre sonra, salona Prof. Dr. Ortaylı’nın trafik nedeniyle geç kalacağı haberi geldi.

SES KAYDI GÖNDERDİ, OKURLARINDAN ÖZÜR DİLEDİ

Sevilen tarihçi ise tüm nezaketiyle salona bir ses kaydı göndererek okurlarından gecikmesinin nedenini anlatarak özür diledi. Prof. Dr. Ortaylı okurlarına, “Çok muhterem Kocaelili dostlarım, sabah bir devlet görevi nedeniyle  Danıştay Başkanlarını Topkapı Sarayı Müzesi’nde ağırladık ve maalesef ardından köprüye varmam cumartesi trafiğinde 2 saati buldu. İmza için yoldayım. Ama ilan edilen şekilde, söyleşi konum olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e değinmek isterim” dedi.

YOLDAN OKURLARINA MUSTAFA KEMAL’İ ANLATTI

Prof. Dr. İlber Ortaylı, daha sonra son kitabı ile aynı adı taşıyan “Gazi Mustafa Kemal Atatürk” konulu söyleşisini yine ses kaydı aracılığıyla yaptı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihte az rastlanan insana mal olacak bir şöhreti olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ortaylı, “Zaman zaman siyasi çalkantılarda  ‘Atatürk’ ismi ve kişiliği öne çıkıyor. Bu durum sadece bizimle de sınırlı değil” dedi. Prof. Dr. Ortaylı bu aşamada, kendisini ziyarete gelen Karadağ Cumhurbaşkanı ile yaşadığı bir anısını anlattı. Konuk Cumhurbaşkanının Topkapı Müzesi’ndeki odasında Atatürk’ün fotoğrafını gördüğünü anlatan Prof. Dr. Ortaylı, “Kendisine Çetine’de ateşe militer olarak görev yapmıştır’ dedim. Çok heyecanlandı ve  ‘Bunu ben bilmiyordum Türk sefaretini restore ediyoruz. Önüne bir büstünü koyalım’ dedi. O nedenle sefaret önünde tören yaptılar” dedi. Prof. Dr. İlber Ortaylı genellikle hiç umulmadık bir biçimde dünyada yabancı ve çok değerli Türkologların da Atatürk üzerinde tez yaptıklarını ve bu durumun bitmeyen bir konu olduğunu kaydetti.

ANTİ KEMALİST KAMPANYA ÇOK GÜLÜNÇ

Prof. Dr. Ortaylı son dönemde özellikle batı Avrupa’da anti Atatürk kampanyasının başlatıldığını söyledi. Genellikle siyaset bilimcilerin bu akımın başında olduğunu ve anti Kemalist bir model ile Türkiye yorumu yaptıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Ortaylı, “Bu çok gülünç çünkü hiç arşiv kullanmadan spekülasyon yapıyorlar. Zaten siyaset bilimi, tarihi anlayacak bir araç değildir. Tarihle siyaset bilimi yapılmaz. Ancak tarihi veriler, siyaset bilimine yarar. Bu bakımdan bu tip yorumlara dikkatle yaklaşmanızı tavsiye ederim” dedi.

EĞİTİMDE EŞİTLİK DÜZEYİNİ KAYBETTİK

Söyleşide, Türkiye’nin 1930’lu yıllardaki eğitim modeli ile günümüzdeki durumu da gündeme geldi. Konuyla ilgili eleştirilerini sıralayan Prof. Dr. İlber Ortaylı, 1930’lu yıllardan bugüne gelişememiş tek olgunun eğitim olduğunu söyledi. 1930 Türkiye’sinde eğitimin eşitlikçi olduğunu, bir köy çocuğunun köyünden kalkarak devletin en üst makamlarına kadar gelebildiğini verdiği örneklerle anlatan Prof. Dr. Ortaylı, “Biz eğitimde eşitlik düzeyini kaybettik. Paralı eğitime karşı değilim ama eğitim sırf para için yapılmaz. Paralı eğitim çocuğa bilgi, kalite ve şahsiyet veriyor demek değil. Maalesef kültürün diğer dalları hümanist kültürde, doğu batı klasiklerine, doğu ve batı dillerine eğilmek o zamanki fakir Türkiye’nin takip ettiği gibi bugünkü Türkiye, aynı istek ve başarı ile takip edemiyor. Bunun ıslah edilmesi gerekir” dedi.

KİTAPLARINI İMZALADI

Gecikmesi nedeniyle söyleşisine yetişemeyen Prof. Dr. Ortaylı, 10. Kocaeli Kitap Fuarı’nda okurları için kitaplarını imzaladı. Prof. Dr. Ortaylı burada da okurlarından gecikmesi nedeniyle özür diledi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263