2013 yılından itibaren önce Dilovası’nın, sonrada Gebze’nin gündeminden bir türlü düşmeyen Mermerciler Fuar alanı bugünlerde yine Gebze’nin birinci gündem maddesi olmuş durumda 3 gün önce bu konu Gebze belediye meclisinde görüşülüp onaylanınca İYİ Parti Gebze belediye meclis üyesi Kayhan Özler’in meclis salonunda “Sattınız Gebze’yi “şeklindeki çıkışı dikkatlerin yeniden Mermerciler Fuar alanına dönmesine vesile oldu.

Meseleyi hatırlamakta fayda var  2013 yılından itibaren kamuoyunu sürekli meşgul eden Mermer Borsasının Gebze’de yaklaşık bin 250 dönümlük alanda yapacağı fuar alanı ile ilgili siyasetin ve siyasetçinin ortaya koyduğu “dün dündür bugünde bugün” anlayışı herkesin kafasını karıştırmıştı.

Geçmiş yıllarda Dilovası ilçesinde bin 250 dönüm arazinin üzerine konuşlandırılmaya çalışılan Mermer Borsası ve Fuar alanı dönemin Belediye başkanı şimdiki AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman tarafından uygun bulunmayınca geçici bir süre gündemden düşmüştü.

O dönem Dilovası ilçesine giremeyen Mermer Borsası ve Fuar alanı, 3 yıl sonra yani 2016 yılında bin 250 dönümlük alan için başta Kocaeli Büyükşehir belediyesi olmak üzere Gebze Belediyesi'nden de onay almıştı.

Mermer Borsası Dilovası ilçesinde o dönem kabul görmeyince tehlikenin kendi ilçesine geleceğini hisseden dönemin Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker kamuoyuna "Projenin Gebze sınırları içerisinde hayata geçirileceği söylentileri var. Bu proje Gebze'yi özellikle Gebze'nin o bölgesini felç eder, nefes alamayız" şeklinde açıklama yapmıştı.


O günleri hatırlatmakta fayda var, 2013 yılında hayata geçirilmeye çalışılan Mermer Borsası ve Fuar Alanı, İstanbul Doğaltaşçılar Birliği Derneği tarafından Dilovası’nda alan bulmaya çalışıyordu.

Ancak Dilovası’nda ikamet eden vatandaşlarımız Mermercileri ilçelerinde istemeyince şimdi Kocaeli Milletvekili olan dönemin Dilovası Belediye Başkanı Cemil Yaman'da halkın talebine saygı göstererek "Dilovası halkının istemediği bir şeye ben imza atmam" dedi ve Mermerciler Dilovası ilçesini terk etmek zorunda kaldı.


Dönemin Dilovası Belediye başkanı Cemil Yaman’ın uygun görmediği bu projenin mimarı Mustafa Mermerci, “halk yanlış bilgilendirildi burada kesinlikle OSB ya da üretimin olmayacak” şeklinde açıklamalar yapsa da Mermerciler Dilovası’nda taban bulamadı ve proje buzdolabına konuldu.

Mermer Borsası ve Fuar Alanı projesi Dilovası’nı terk ederek 2014 yılından itibaren hedefi bu kez Gebze olarak belirlediler.


O günlerde Mermer Borsası ve Fuar alanı projesi Dilovası ile birlikte Kocaeli Büyükşehir nezdinde de o dönem kabul görmemişti ancak içerisinde bulunduğumuz günlerde Gebze ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde taraftar bulmuş olmalı ki Borsa ve Fuar alanı projesi son hızla Kocaeli Büyükşehir belediyesinde görüşülmeye başlanmıştı.


Gebze gibi artık sanayiden bıkmış-usanmış bir ilçe merkezinde bin 250 dönümlük yeri “ham” yapacak siyasi taban ve destek bulan Gebze ve çevresini perişan edecek  bu proje bir dönem Tuzla ilçesinde konuşlandırılmak istenmiş, Ancak dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce "Tuzla benim belediye başkanlığı yaptığım bölge. Orası benim yuvam gibi. Bu proje Tuzla'yı mahveder, dolayısı ile böyle bir projenin Tuzla’da olmasına asla imkan vermem " diyerek Mermercilere kapıları kapatmıştı.

Aradan zaman geçti Mermerciler fuar alanının proje danışmanlığını şimdiki Gebze belediye başkanı Zinnur Büyükgöz’ün siyasi danışmanlığını ise dönemin Kocaeli Büyükşehir belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun kardeşinin yaptığı projenin Ankara’da sıkıntı yaşamaması içinde bir milletvekilinin yardımcı olduğu  Gebze’de siyaset ile ilgilenen herkes tarafından konuşulmaya başlandı.

Proje bir ara durakladı, “Bu bölgede fuar alanı istemiyoruz” diyenler konuyu mahkemeye taşıdı, “gündemden düştü” diyenler oldu “hayır belli bir kısmında teknik eksiklik olduğu için durdu teknik detaylar tamamlandıktan sonra yeniden meclise gelecek ve kabul edilecek” diye görüş belirtenler oldu.

Fuar alanı geçtiğimiz ay Kocaeli büyükşehir belediye meclisinde görüşüldü oradan da Gebze belediyesine gönderildi ve yazımızın başında da belirttiğimiz gibi mecliste görüşülürken İYİ Partili meclis üyesi Kayhan Özler’in “Sattınız Gebze’yi” şeklindeki feryadı ile ete kemiğe büründü.

Geçtiğimiz hafta sonu gazetemizin haber merkezine Gebze belediyesinden içerisinde fuar alanı ile ilgili maddenin de bulunduğu “Gebze belediyesinin Ağustos meclisi 03 Ağustos Salı günü toplanacaktır” bilgisi ulaştı, Biz bu bilgiyi görünce gazetedeki arkadaşlarımıza “Zinnur Büyükgöz bu mecliste Mermerciler fuar alanı üzerinden biraz terleyecek” dediğimizi hatırlıyoruz.

Ancak meclisten bir gün önce yani 02 Ağustos tarihinde “Gebze belediye başkanı Zinnur büyükgöz’ün yaptırdığı covid 19 testi pozitif çıktı, başkanımız bu süreci evinde geçirecek ve meclise başkan yardımcısı Sedat Çelik başkanlık” edecek haberi düştü.

Biz Zinnur başkanın bu sağlık durumu dolayısı ile Mermerciler fuar alanı maddesinin en azından gelecek meclise yani kendisinin başkanlık edeceği bir toplantıya erteleneceğini düşünmüştük, YANILMIŞIZ.

Sonrası malum Mermerciler fuar alanı ile ilgili teklif mecliste çoğunluğu bulunan AK Partili üyelerin oyları ile kabul edildi geriye de yukarıda yazdığımız gibi İYİ Partili meclis üyesi Kayhan Özler’in “Sattınız Gebzeyi” şeklindeki feryadı kaldı.

Peki bu kadar hangameden  ve oldu bittiden sonra akıllarda ne kaldı.?

Bin 250 dönüm üzerine kurulacak olan Mermerciler Fuar Alanı yine Gebze siyasetinin başına bela oldu.

-Gebze’nin tamamını ve geleceğini ilgilendiren proje ile ilgili kimsenin bir şey bildiği yok.

-Böylesi hayati bir konunun oylanmasında rahatsızlığı dolayısı ile başkan Zinnur Büyükgöz yok.

-Başkan vekilinden ses yok.

-İmar komisyonundan ve komisyon başkanından ses yok

-Proje bedeli 3 milyar dolar diyen de var 5 milyar dolar diyende.

-Yangından mal kaçırılır gibi proje mecliste kabul edilmeden önce belediye yönetimi Gebze’deki Siyasi partileri STK’ları Medya kuruluşlarını en geniş çerçevede bilgilendirse

-Teklif bekletilse belediye başkanının olacağı bir dahaki mecliste görüşülse

-Gebzelinin kafasında en ufak bir tereddüt kalmasa fenamı olur.

-Projeye EVET diyen neden EVET dediğini bilmiyor HAYIR diyen neden HAYIR dediğini bilmiyor.

-Hani sosyal belediyecilik .?

-Hani katılımcı belediyecilik.?

-Proje sahipleri “Fuar alanını yılda 1 milyon kişi ziyaret edecek” diyorlar.

Gebze’de yaşayanlar Yılda 1 milyon kişinin ziyaret edeceği bir alan ile ilgili daha detaylı bir bilgilendirmeyi hak etmiyorlarmı.?

-Dün projenin içerisinde teknik eleman-Danışman vs olarak görev yaparken bugün siyaseten karar verici noktada olmaları tam bir kara mizah değilmi.?

Proje sahipleri “yapılaşma bittiğinde Fuarı yılda bir milyon insan ziyaret edecek” şeklindeaçıklama yapınca aslında nasıl bir tehlike ile karşı karşıya kalacağımızın da haberini daha şimdiden vermiş oldular.

Yılda bir milyon  ziyaretçi ayda 83 bin 333 ziyaretçi günde de 2 bin 777 ziyaretçi anlamını taşıyor.

Bizimde sınırları içerisinde yaşadığımız Gebze’de günde yaklaşık 3 bin kişinin kullandığı araçlar hangi yoldan geçip o alana ulaşacak, kaç yıldır daha Bağdat caddesindeki trafiği çözemeyen ekip fuar yolunu nasıl rahatlatacak inanın bizde merak ediyoruz.

"Mermerciler Fuar alanı Gebze için zararlı bir projemidir.? sorusuna “EVET” diyebilmek zor zira yukarıda belirtttiğimiz gibi yönetim “vatandaşı bilgilendirelim en azından akılllarda soru işareti kalmasın” yolunu deneyeceklerine “Boşverin oylayalım geçelim” fikrini daha uygun buluyorlar.

"Mermerciler Fuar alanı Gebze için Faydalı bir projemidir.?” sorusuna da “EVET” demek zor zira sürekli belirttiğimiz gibi kimisinin "proje bedeli 3 milyar dolar kimisinin proje bedeli 6 milyar dolar” dediği bir noktada vatandaş kısmen de olsa bilgilendirilmeyi hak ediyor diye düşünüyoruz.

Bütün bu kolay yollar denenmeyince geriye bir vatandaşımızın bize gönderdiği “Pelitliyi rant alanına çevirdiler keşke mahallede yaşayan halkın fikrini düşüncesini alsalar keşke muhtarın köy heyetinin bir fikri ve düşüncesini alsalar ama nafile Pelitli hurdacılar köyü ve ölüler köyü oldu” mesajı kalıyor.

Birde İYİ Partili Gebze belediye meclis üyesi Kayhan Özler’in büyük yankı bulan “Sattınız Gebze’yi” şeklindeki dalga dalga yayılan ve taraftar bulan feryadı.

İşin garip tarafı Kayhan Özler’e cevaben “Hayır satmadık” diye mantıklı bir cevap verende olmayınca ister istemez “Bu pilav daha çok su kaldırır” söylemi kalıyor.

SON SÖZ: Gebzeye yeni sanayi , ticari , fuar vb alan lazım değil, Gebzeye nefes alacak alanlar lazım.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263