Öne Çıkanlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özümüzden Günümüze çelenk Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ruhsatsız silah

“Bir can, bir çok hayat kurtarabilir“

Kırklareli Sağlık Müdürü Çiğdem Cerit, "Organ bağışı konusunda çok duyarlı olmamız gerekiyor. Bir can, bir çok hayat kurtarabilir." dedi.

Cerit, Kırklareli Devlet Hastanesinin konferans salonunda Organ Bağışı Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, organ bağışı sayılarının halen tüm dünyada az olduğunu söyledi.

Pek çok hastanın organ nakli beklerken hayatlarını kaybettiğini belirten Cerit, Sağlık Bakanlığı olarak organ bağışçılarının ve nakil olarak sağlığına kavuşan hastaların sayılarının artması için çalışmalar yapıldığını vurguladı.

Yeşilay ve Türk Kızılayı ile ortak çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Cerit, "Biz bunlarla yetinmiyoruz. Kişinin hayatında kendi iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarını bağışlamasına organ bağışı diyoruz. Ülkemizde mevzuatlara göre organ bağışı kişi hayattayken, 'Ben rıza gösteriyorum' demesine rağmen beyin ölümü gerçekleştikten sonra mutlaka ailesine soruluyor. Ülkemizdeki en büyük sorunlardan bir tanesi bu duruma müsaade etmemeleridir. Organ bağışı konusunda çok duyarlı olmamız gerekiyor. Bir can, bir çok hayat kurtarabilir." diye konuştu.

Türkiye'de en çok böbrek, karaciğer, kalp ve pankreasa ihtiyaç olduğunu anlatan Cerit, tüm vatandaşları duyarlı olmaya davet etti.

Kırklareli'de 2012 ve 2018 yılları arasında 856 bağış yapıldığına dikkat çeken Cerit, bu rakamın çok az olduğunu belirterek, özellikle sağlık çalışanlarının bu konuda duyarlılık göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Daha sonra nakille sağlığına kavuşan ve nakil bekleyen hastalar birer konuşma yaptı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263