banner280
Öne Çıkanlar Aksaray tahinlisi ORKA Holding Saadet Partili Nazır Cihangir İslam ezan Tarihi Yeşil Cami

Sigaraya veda polikliniği

(İGFA) - BUÜ Tıp Fakültesi bünyesinde önceki yıl hizmet vermeye başlayan Prof. Dr. Nihat Özyardımcı Sigara Bırakma Polikliniği, tütün ve tütün mamullerinden kurtulmak isteyenlere yardımcı olmaya devam ediyor. Poliklinik Sorumlusu ve Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Uncu, açıldığı günden itibaren 490 hastanın polikliniğe sigara bırakmak için müracaat ettiğini açıkladı. Bu hastalar ile 840 muayene ve takip görüşmesi yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Yeşim Uncu; “Üniversite online eğitime devam etmekte olduğu halde 16 üniversite öğrencimiz de polikliniğimize gelerek danışmanlık ve tedavi hizmeti aldı. Bilimsel verilerden biliyoruz ki, hastalarımız için en riskli dönem bıraktıktan sonraki ilk 3 aydır. Bu nedenle biz de hastalarımızı ilk 3 ay yakın takip ediyoruz. Toplamda 7 görüşme (beşi ilk 3 ayda olacak şekilde) yapıyoruz. Kontrol muayenesine gelemeyen hastalarımızı arayarak telefon vizitleri yapıyoruz ve ayda ortalama 50 telefon viziti yapıyoruz” diye konuştu.

MUAYENE ÖNCESİ DETAYLI BİR ANALİZ YAPILIYOR

İlk muayenede hastaların genel tıbbi öykülerinin yanı sıra sigara kullanma alışkanlıklarını da ayrıntılı bir şekilde sorguladıklarını söyleyen Poliklinik Sorumlusu Prof. Dr. Yeşim Uncu; “Hastamızın sigarayı ne zamandan beri kullandığını, ne kadar kullandığını, hangi durumlarda ve zamanlarda sigara içme ihtiyacı hissettiğini, sigara kullanıyor olmanın hayatını nasıl etkilediğini, ailesinin ne hissettiğini, sigaraya ne kadar para harcadığını, daha önce bırakma denemesinin olup olmadığını, olmuş ise neden tekrar başladığını, sigara içerken ne hissettiğini ve bırakma kararını nasıl aldığını sorguluyoruz” açıklamasında bulundu.

BIRAKMA SÜRECİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERE DİKKAT

Sigarayı bıraktırma konusunda son 3 aylık periyotta yüzde 45’lik bir orana ulaştıklarını kaydeden Prof. Dr. Yeşim Uncu; “Sigara bırakma başarısını etkileyen birkaç faktör var. Bunların başında kişinin kararlılığı geliyor. İlaç desteği, çevre desteği ve kişinin tedavi sürecinde izlenmesi de diğer başlıklar olarak sıralanabilir. Yapılan araştırmalar, hastaların başarısını etkileyen en önemli faktörlerden olan sigarasız çevre açısından ev ve okulların veya iş yerlerinin sigarasız ortamlar olmasının son derece önemli olduğunu gösteriyor” dedi.

HAMİLE VE ÖZELLİKLİ GRUPLARA YÖNELİK TEDAVİ HİZMETİ BAŞLADI

Poliklinikte bir yandan vatandaşa hizmet verirken diğer yandan da yetiştirdikleri aile hekimliği uzmanları ve tüm hekim adaylarına bu konuda eğitimler verdiklerinin altını çizen Prof. Dr. Yeşim Uncu; “Eylem planımızda yer alan gebeler ve özellikli gruplara yönelik çalışmalarımız 1 Mart tarihi ile başladı. Yeşilay Haftası’nda tüm halkımız ile bu güzel haberi paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Polikliniğimiz randevu ile hizmet veriyor. Bize ulaşmak isteyen vatandaşlarımız ALO 171 veya 0224 295 42 18 nolu telefonları arayabilir” şeklinde konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263