banner280
Öne Çıkanlar CHP Tarihi konak Necmettin Kuyucu Turkcell Türkiye Kulüpler Arası Genç ve Açık Yaş Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası SASKİ

Yaşam konforuna panik atak freni

 (İGFA) - Panik atak, aniden başlayan ve düzenli olarak ortaya çıkan bir korku hissi ve anksiyete bozukluğu olmaktadır. Panik atağın aniden başlayan ve 10 dakikada en yüksek düzeye çıkan korku ve kaygı olduğunu ifade eden Özel Esentepe Hastanesi Klinik Psikoloji Bölümü’nden Uzm. Psk. Dildade Demirören, “Birçok ruhsal ve bedensel rahatsızlık panik atağa benzer belirtiler gösterebilmektedir. Bu nedenle belirtiler mevcut ise öncelikle bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir” uyarısında bulundu.

Her insanın belli zamanlarda korku ve panik hissi yaşayabileceğini söyleyen Demirören, “Bu his gergin, stresli veya tehlikeli durumlarda beynin verdiği doğal bir tepkidir. Fakat panik atak bozukluğu olan bir kişi anksiyete, panik, korku ve stres duygularını hem düzenli olarak hem de genellikle sebepsiz yere hisseder” dedi.

KALABALIK AÇIK ALAN VE MEKAN KORKULARI

Bazı insanlarda panik atağın yanında, ‘agorafobi’ olarak adlandırılan kalabalık açık alan ve mekân korkusunun da eşlik edebileceğine dikkat çeken Uzm. Psk. Dildade Demirören, “Agorafobinin nedeni, kişinin atak anında içinde bulunduğu durum ve panikten çıkamayacağını hissetmesinden dolayı ortaya çıkmaktadır” açıklamasında bulundu.

Panik atak belirtilerinin kolayca başka hastalıkların belirtileri ile karıştırılabileceğini söyleyen Demirören, semptomlara dikkat edilmesi ve iyi analize edilmesi gerektiğini vurguladı.

Panik atak belirtileri hakkında açıklamalarda bulunan Uzm. Psk. Dildade Demirören, şöyle devam etti: “Panik atak rahatsızlığında en yaygın olarak görülen belirtiler arasında çarpıntı, kalp atışlarının duyulması, terleme ve sıcak basması, titreme veya sarsılma, nefes darlığı, göğüs ağrısı, bulantı veya karın ağrısı, baş dönmesi, sersemlik, kontrolünü kaybetme hissi, uyuşma, ölüm korkusu ve ürperme bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Tedavi edilmeyen panik atağın yaşam konforunu ciddi anlamda bozabileceğine dikkat çeken Demirören, “Panik atak, kişinin sosyal hayatını olumsuz etkilemektedir. Özellikle yoğun korku ve kaygı hissi yaşam kalitesini düşürür” dedi. Panik atağın tek başına bir hastalık olmadığını dile getiren Demirören, hekim tarafından değerlendirme yapıldıktan sonra psikolog veya psikiyatri desteği alınması gerektiğini vurguladı.

Anahtar Kelimeler:
SağlıkPsikolojiPanik Atak

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263