banner280
Öne Çıkanlar CHP Tarihi konak Necmettin Kuyucu Turkcell Türkiye Kulüpler Arası Genç ve Açık Yaş Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası polis

Dilovası’nın Seçimi

31 Mart tarihinde yapılacak yere seçime artık sayılı günler kaldı, Partiler seçim kazanabilmek için var güçleri ile çalışıyor, bir taraftan ellerinde bulunan mevcut belediyeleri tekrar kazanmak, diğer taraftan da var olan belediyelere yeni belediyeler katabilmek adına siyaseten yapılması gereken bütün şartları yerine getiriyorlar.

2004 yılından içerisinde bulunduğumuz tarihe kadar bilindiği gibi Kocaeli’de başta Büyükşehir olmak üzere 12 İlçe belediyesi de AK Partili başkanlar tarafından yönetiliyor, daha çok Partinin lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karizması ile seçime giren adaylar fazla zorlanmadan belediye başkanlılarını kazanıyorlar.

31 Mart tarihinde yapılacak seçimde AK Parti Kocaeli genelinde geçmiş seçimlerde olduğu gibi yine 13-0 yapmak muhalefet partileri de en azından birkaç seçim bölgesinde belediyeleri AK Partinin elinden alabilmenin mücadelesini veriyorlar.

Bu mücadelenin verildiği ilçelerden birisi de Dilovası, Dilovası seçimlerini ilginç kılan partilerin durumlarından çok bu dönem tercihini SP’den yana kullanan ve 31 Mart tarihindeki seçime SP Dilovası belediye başkan adayı olarak katılma kararı alan Dilovası’nın kurucu belediye  başkanı Ercan Dalkılıç’ın şahsı ile ilgilidir.

Bilindiği gibi 31 Mart tarihindeki seçim ile ilgili “ben varım” diyen CHP adayı Avukat Kemal Memiş olmuş ve etrafı ile birlikte daha ortada hiçbir parti yada aday yokken çalışmalara başlamıştı.

1999 yılında Dilovası’nda belediye başkanlığını kazanan MHP’nin yarışa kiminle katılacağı, AK Partinin seçimde sahaya hangi ismi süreceği, Bölgede hatırı sayılır bir oy potansiyeli bulunan HDP’nin adayının kim olacağı ile ilgili sorularda daha o günlerde sorulmaya başlanmıştı.

AK Parti ile MHP arasında oluşturulan Cumhur İttifakı dolayısı ile MHP’nin “Kocaeli’nin hiçbir ilçesinde başkan adayı göstermeyeceğiz” açıklamasını yapınca MHP seçeneği bir anda ortadan kalktı.

Arkasından CHP ve İyi Parti arasında oluşturulan Millet İttifakı çerçevesinde Kocaeli Büyükşehir İyi Partiye bırakılınca işin doğrusu biz Dilovası’nın da İYİ Partiye bırakılacağını ve gerekli çalışmalar yapılabilirse Ercan Dalkılıç’ında Millet ittifakının adayı olarak Dilovası’nda seçime katılacağını düşünmüştük.

Bu süreçte AK Parti Kocaeli’de var olan 13 Belediye başkanından 12 tanesini değiştirip bundan mevcut başkan Ali Toltar’da etkilenmiş ve AK Parti’nin Dilovası’nda seçime Hamza Şayir ile katılacağı netleşince ortaya da son derece ilginç bir tablo çıkmış oldu.

AK Parti adayının Hamza Şayir olacağı netleşince “bizde gelişmelere bakıp ona göre bir yol haritası çizeceğiz” açıklamasını yapan Ercan Dalkılıç’ın “Millet İttifakının” adayı olacağı düşünülürken Dalkılıç’ın gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra “31 Mart tarihinde yapılacak seçime SP adayı olarak katılacağız” şeklindeki açıklaması Dilovası’ndaki dengeleri bir anda alt üst etti ve kartların yeniden karılmasına gereği ortaya çıktı.

AK Parti adayı Hamza Şayir’in isminin açıklanmasından daha birkaç saat sonra sahaya indiği ve o gün bu gündür arı gibi çalıştığı ve bu tavrı ile partililerden övgü aldığını İktidar partisi olmanın avantajlarını da olabildiğince kullandığını en azından beraberinde her gün bir milletvekili yada bir Genel merkez yöneticisi ile sahada olduğunu bununda kendisi için çok önemli bir avantaj olduğu artık herkes tarafından kabul ediliyor.

İşte böyle bir noktada “Dilovası seçime 3 yada 4 adaylı bir yarışa girecek” görüşü hakim olmaya başlamıştı ki başta CHP adayı Kemal Memiş olmak üzere nerede ise tüm partiler “Biz aday göstermiyoruz” açıklamasını yapınca sahada şu an Cumhur İttifakının adayı Hamza Şayir ve SP adayı Ercan Dalkılıç’tan başka hiç kimse kalmadı ve yarış iki kişi arasında yaşanmaya başladı.

Bu seçime SP adayı olarak katılacağını açıklayan Dilovası’nın kurucu belediye başkanı Ercan Dalkılıç’ın seçimi kazandığı zamanlarda aldığı oy miktarı bir tarafa 2009 yılında bırakın Dilovası’nı, Türkiye genelinde esamesi okunmayan DP’den aday olmuş, o seçimde AK Parti adayı Cemil Yaman seçimi yüzde 42.50 oy oranı ve 8 bin 807 oy alarak kazanırken DP adayı Ercan Dalkılıç 25.40 oy oranı ile 5 bin 261 oy alarak seçimden ikinci parti çıkmıştı.

2014 yılında yani geçen seçimde Ercan Dalkılıç  Dilovası’da fazla bir oy potansiyeli olmayan CHP adayı olmuş o gün AK Parti adayı olarak seçime giren Ali Toltar yüzde 43.03 oy oranı ile 10 bin 795 oy alarak başkan seçilirken CHP adayı Ercan Dalkılıç yüzde 32 .08 oy oranı ile 8 bin 165 oy alarak seçimden yine ikinci parti olarak çıkmıştı.

Yapılan son sayımda Dilovası’nın nüfusunun 47 bin 663 olduğu ilan edildi, Bu nüfusun içerisinden çıkan 30 bin 962 seçmen 31 Mart tarihinde önlerine gelen 83 sandıkta oy kullanacak ve Dilovası’nı beş yıl süre ile yönetecek belediye başkanını ve meclis üyelerini seçecek.

Burada belirtmek istediğimiz Ercan Dalkılıç’ın Dilovası’nda tek başına bir parti gibi olduğu ve ismi cismi olmayan bir siyasi partiden aday olsa bile o ismi cismi olmayan partinin oy oranını kendi şahsı ile çok üst noktalara çıkartabildiğidir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Dilovası’da seçime iki parti ile daha doğrusu AK Partiye karşı Ercan Dalkılıç ile girecek ve bu durum Türkiye’de son yıllarda hiç kimsenin tanık olmadığı bir seviyede geçecek.

Dilovası’nda hatırı sayılır bir tabanı olan MHP seçimde Cumhur ittifakını yani AK Parti adayı Hamza Şayir’i destekleyecek, MHP’nin dışında kalan tüm partilerinde Ercan Dalkılıç’ı destekleyecekleri de büyük bir olasılık.

Tabanları ve seçmenleri bir birine çok benzeyen AK Parti ile SP arasında geçecek olan bu seçimin sonucunu bizde gerçekten çok büyük bir merak ve onun ötesinde keyifle takip ediyoruz, bir tarafta son derce sempatik Hamza Şayir diğer tarafta partiler üstü Ercan Dalkılıç..

Bu seçimde bizim gibi 11 ilçeyi bırakıp sadece Dilovası’nı takip eden çok sayıda vatandaşın olduğunu çok iyi biliyoruz, Bu takip sırasında birbirlerine karşı sevgi ve saygı unsurlarını asla ötelemeyen Dalkılıç ve Şayir ikilisini de bu tavırlarından ve demokrasiye olan katkılarından dolayı tebrik ediyoruz.

İyi oynayan kazansın….

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263