Öne Çıkanlar finansal okuryazarlık Ergene Nehri yutma bozuklukları engeliler ayvalık 29 göçmen

İYİ Partili Demir'den  "İki Maaşlı Sulama Birlik Başkanları" İle İlgili Akşener'e Rapor

İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir, Sulama Birlikleri ile alakalı olarak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e rapor sundu. Birlik Başkanlarının çeşitli görevler adı altında birden fazla maaş aldıklarını belirten başkan Demir, raporunda şu ifadelere yer verdi:

"28.04.2018 tarih 30405 sayılı Resmi Gazete yayınlanan, 7139 sayılı kanunla DSİ teşkilat kanununda değişiklik yapılıp ‘’Sulama Birlikleri’’ lağvedildi.  6172 sayılı kanunla kurularak çalışan 378 sulama birliği lağvedildi. 14 bin 487 meclis üyesi bulunan 378 sulama birliklerinde 1 milyon 300 binden fazla çiftçinin, seçimle göreve getirdiği sulama birliklerinin, meclis yönetim kurullar ve denetim kurulları lağvedilmiştir. DSİ teşkilat kanununda yapılan değişiklikle sulama birliklerinin yönetimine DSİ görevlisi getirilerek birlik yönetimlerinin yetkilerinin tamamı bu atanan DSİ personeline devredilmiştir. Üstelik bu görevlendirilen memur DSİ deki maaşını alacak görev pozisyonu devam ederken aynı zamanda  Sulama Birliği bütçesinden maaş almaktadır.

Son zamanda moda haline gelen birden fazla maaş alanlar kervanına üç yıldır Birlik Başkanlığına  görevlendirilen DSİ memurlarıda katılmıştır. Görevlendirilen bu başkanlara ‘damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın, sulama birliği hizmet alanı 1.000 hektara kadar olanlar için (10.000) gösterge rakamının, 1.000 hektar dâhil 10.000 hektara kadar olanlar için (15.000) gösterge rakamının ve 10.000 hektar ve fazla olanlar için (20.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay huzur hakkı ödenir’’. Başkana ödenecek huzur hakkı prime esas kazanca dâhil edilmez şeklinde yasal düzenleme yapılmıştır. Ayrıca görevlendirlen bu birlik başkanına  birliğin bütçesinden lüks bir araç ta tahsis ediliyor. Hamzadere Sulama Birliğide bu uygulamalardan biridir.Bölgemizin en önemli sulamasının şimdilik yıllık bütçesi  30 milyon TL üzerindedir.

Sulamacı çiftçilerin girdi maliyetleri giderek artarken görevlendirilen personellere ikinci maaş tahakkuk ettirilmektedir. Birlik kurucuları ve üyelerinin paralarıyla ve sulayıcıların ödemelerinden oluşan mevduattan böyle bir uygulama ne derece adaletlidir. Halbuki birlik kendi denetim kuruluyla birlik yönetimini denetlerken şimdi böyle bir uygulama ortadan kalkmıştır."

Sulama Birliklerinin lağvedilmesinin, sulama tesislerinin ve su kaynaklarının kişilere ya da şirketlere tahsisinin önünü açtığını belirten başkan Demir, "Elektrik dağıtım hizmetinin özel kesime devredilmesinin sonucu ortadadır. Umarız sulama tesislerinde su dağıtım ve işletilmeside özel kesime devredilmez. Aksi halde giderek yok edilen tarım sektörü çok daha hızlı yok edilecektir" dedi.

Anahtar Kelimeler:
Ekrem Demir

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263