banner280
Öne Çıkanlar 2019 AA 6 kişi 2018 2 ölü

İYİ Partili Ergun'dan, Enerji Bakanı Dönmez'e "Zeytinlik ve Tarım alanları tapularına İstimlak şerhi düşürülmesi" sorusu

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun’un,, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e yönelttiği soru önergesi şu şekilde

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 29.11.2021

Prof. Dr. Metin Ergun

Muğla Milletvekili

Bilindiği gibi, Muğla ilimizin Milas, Bodrum, Marmaris ve Köyceğiz ilçelerinde yaz aylarında meydana gelen ve yaklaşık iki hafta boyunca kontrol altına alınamayan orman yangınlarında bölgede çok sayıda zeytinlik ve tarım arazisi yanmıştır. Basına yansıyan iddialara göre, zeytinliklerin ve tarım arazilerinin yandığı Mumcular, Çökertme, Yukarı Mazı, Aşağı Mazı, Çiftlik, Fesleğen, Türkevleri, Armutçuk, Yeniköy ve Bozalan mahallerindeki bazı bölgelerin, köylülerin zeytinliklerini ve tarımsal arazilerini de içine alacak şekilde Bakanlığınız tarafından Yenilenebilir Enerji Alanları olarak tespit edildiği ve ileride kamulaştırma amacıyla köylülerin arazilerine ait tapulara şerh konulduğu ifade edilmektedir. Yine kamuoyuna yansıyan bazı iddialara göre, Bakanlığınızın bu tasarrufundan etkilenecek arazi sayısının yüzden fazla olduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda;

  1. Basına yansıyan yukarıdaki iddialar doğru mudur?

  1. Basına yansıyan iddialara göre, söz konusu bölgelerdeki zeytinlikler ve tarım arazileri hangi tarihte ve hangi kriterlere göre Yenilenebilir Enerji Alanları olarak belirlenmiş ve hangi tarihte söz konusu arazilerin tapularına şerh düşülmüştür?

  1. Basına yansıyan iddialara göre, Yenilenebilir Enerji Alanları oluşturmak için kamulaştırma amacı ile tapularına şerh konan zeytinlik ve tarımsal arazilerin sayısı kaçtır ve toplam yüzölçümleri ne kadardır?

  1. Bakanlığınızın bu tasarrufu ile amaçlanan kamu yararı nedir?

  1. Bakanlığınız bu kararı alırken arazi sahiplerinden, bölge halkından, yerel yönetimlerden veya sivil toplum örgütlerinden konuyla ilgili olarak herhangi bir görüş almış mıdır?

  1. Bakanlığınız tarafından bu karar alınmadan önce, söz konusu Yenilenebilir Enerji Alanlarının, bölgenin doğal ve turistik yapısına olan etkileri ile ilgili olarak “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararı var mıdır?

  1. Dünyanın en önemli mavi yolculuk güzergahlarından birisi olan bu bölgede, inşa edileceği iddia edilen rüzgâr enerjisi santrallerinin mavi yolculuk turizmine yönelik etkileri ile ilgili olarak herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263