banner280
Öne Çıkanlar Aksaray tahinlisi ORKA Holding Saadet Partili Nazır Cihangir İslam ezan Tarihi Yeşil Cami

Prof.Metin Ergun, Turizm ve Kültür Bakanı Ersoy'a, Turizmin Geleceğini Sordu

Prof.Dr Metin Ergun'un Turizm ve Kültür Bakanına yönettiği Soru önergesi şöyle

İYİ Parti MuğlaTÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 23.02.2021

Prof. Dr. Metin Ergun

Muğla Milletvekili

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in, 12 Ocak 2021 tarihinde Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Avrupa Birliği'nin devlet ve hükümet başkanlarına gönderdiği bir mektupta, Covid-19'a karşı aşılanan kişiler için ek pasaport vazifesi görecek olan ortak bir aşı sertifikası oluşturulmasını önerdiği duyurulmuştur. Bahse konu sertifika önerisi ile turizm hareketliliğinin Covid-19 kısıtlamalarından etkilenmemesi ve turizmde bürokrasinin azaltılması hedeflenmektedir. Bu gelişmenin arkasından, Yunanistan’ın İsrail ve İngiltere ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin de İsrail ile söz konusu belgelendirme sistemi hususunda anlaşmaya vardığı açıklanmıştır. Ayrıca Bahreyn Krallığı’nın da dijital aşı pasaportu konusunda hazırlıklara başladığı basına yansımış durumdadır.

Bununla beraber, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün “Küresel Turizm Kriz Komitesi”nin geçtiğimiz Ocak ayında yapmış olduğu toplantıda da aşı pasaportu veya aşı sertifikasının küresel turizmin yeniden canlanması için kaçınılmaz olduğu vurgulanmıştır.

Bütün bu gelişmeler birlikte ele alındığında, 2021 yılında gerçekleşecek turizm hareketliliklerinde aşılama kampanyasını başarı ile tamamlayan ülkelerin turizmde ciddi bir rekabet avantajı yakalayacağı ortaya çıkmaktadır.

Bu kapsamda, pandemiden dolayı büyük zarar gören turizm sektörümüzün yaralarının sarılması ve tekrar ayağa kaldırılması gereği açıktır. Dolayısıyla, ülkemizde de aşı kampanyasının küresel standartlar çerçevesinde tamamlanması ve bu konuda uluslararası düzenlemelere hızlı bir şekilde intibak edilmesi gerekmektedir.

Bu çerçevede;

Bakanlığınızın, turizm konusunda 2021 yılı için yol haritası ve takvimi nedir?

Turizmcilerin ve otelcilik sektöründe çalışanların turizm sezonunun yaklaşması hasebiyle öncelikli kategoriye alınması ve aşılanmalarının tamamlanması konusunda bir çalışmanız var mıdır?

Turizm ve otelcilik sektöründe çalışanların aşılanması kamusal aşı kampanyası ile başarılamazsa sektörün kendi imkânları ile çalışanlarını aşılaması konusunda alternatif bir çalışmanız var mıdır?

Bakanlığınızın oluşturulması muhtemel bazı aşı pasaportu standartlarına uyum konusunda bir çalışması mevcut mudur? Eğer mevcutsa turizm sektörüne yönelik hangi tedbirler alınacaktır?

Anahtar Kelimeler:
Metin Ergun

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263