Öne Çıkanlar CHP Tarihi konak polis Necmettin Kuyucu Turkcell Türkiye Kulüpler Arası Genç ve Açık Yaş Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası

Veli Ağbaba'dan TARSİM isyanı

MALATYA (İGFA) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba TARSİM’in tozlaşma riski konusunda üreticinin haklı talebine kulak tıkadığını belirterek, “İddialara göre TARSİM’in de her şeyi 2023’e havale eden AKP gibi  2023 yılında bu riski kapsama alacağı belirtiliyor. Yani üreticiler en erken 2023 yılına kadar kara kara düşünmeye devam edecek” dedi.

Üretici ile TARSİM arasında yıllar itibari ile azalması gereken sorunların arttığını vurgulayan Ağbaba, "Üreticiler, geçtiğimiz yıllarda yaşanan doğal afetler nedeniyle mağdur olduklarını, bu mağduriyetlerini gidermek için devletin sigorta sistemi olan TARSİM’den sigorta yaptırdıklarını, ancak TARSİM’in kurulduğu günden itibaren sürekli prim artışı yoluna gittiğini, bazı üreticilerin sigorta taleplerinin riskli kategorisinde değerlendirilerek reddedildiğini ve üreticiler arasında ayrımcılığa sebep olunduğunu, sistemin sigortalıların mağduriyetini gidermede yetersiz kaldığını, birçok hasarın karşılanmadığını ya da eksik karşılandığını belirtiyor” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİYLE İNATLAŞILMAZ!

Son yıllarda kayısı üreticilerinin çiçekleme döneminde sürekli yağan yağmurun tozlaşma yapmaması nedeniyle büyük zarar gördüğünü hatırlatan Veli Ağbaba,”Üreticiler yıllardır kayıplarının karşılanması için çiçeklenme döneminin risk kapsamına alınmasını istiyor. Ancak TARSİM bu taleplere kulak tıkıyor.Üretici de doğal olarak her geçen yıl daha az sigorta yaptırıyor. Geçmiş yıllarda hasar ödemesi alan poliçeler için daha yüksek poliçe bedeli ortaya konulması, normal prim üzerinde talep edilen ek prim olan sürprim uygulanması da işin tuzu biberi olmaktadır. Tüm bu sebepler sonucu TARSİM Poliçe sayısında 3 yılda yüzde 25’lik düşüş görülmesi üreticiyle inatlaşan TARSİM’e karşı tepkinin en net göstergesidir” dedi.

RİSK KAPSAMINDA HEYELAN VAR, TOZLAŞMA YOK

Ağbaba açıklamasının devamında “Çiçeklenme dönemi tozlaşma sorunu  kayısı üreticilerinin bitmek bilmeyen çilesi olmaya devam ediyor. Dolu, don, fırtına, hortum,yangın,heyelan,deprem sel ve su baskınının teminat kapsamında olup tozlaşmanın teminat dışı bırakılması TARSİM’in üreticiyi korumak amaçlı değil, ticari amaçlı çalıştığını ortaya koyuyor. Malatya için tozlaşmadan kaynaklı ürün kaybı diğer kayıpların çok üzerinde olduğunu herkes biliyor.TARSİM’in de her şeyi 2023’e havale eden AKP gibi  2023 yılında bu riskleri kapsama alacağı belirtiliyor. Yani üreticiler en erken 2023 yılına kadar kara kara düşünmeye devam edecek” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263