banner280
Öne Çıkanlar 2019 AA 6 kişi 2018 2 ölü

Zeytinde Rekolte Üzdü Fiyatlar Yüz Güldürdü

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, zeytin hasadına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yalvaç, geçtiğimiz yıla göre bu sene zeytinde rekoltede ciddi bir düşüş yaşandığını ancak fiyatların çiftçileri tatmin ettiğini söyledi.
Geçtiğimiz yıla göre yüzde 40 civarında rekolte düşüşü yaşanan zeytinde hasat günleri başladı. Manisa’nın Salihli ilçesi, zeytin hasadına start verdi. Üreticiler ve tarım işçileri, olgunlaşan zeytinleri toplamaya ve tüccarlara ulaştırmaya başladı.
Salihli’de 58 bin 903 dekara sofralık, 31 bin 529 dekara ise yağlık zeytin ekildi. İlçedeki 50’ye yakın mahallede zeytin mesaisi devam ediyor.
ZEYTİN HASADI 40 GÜN DEVAM EDECEK
Zeytin hasadına ilişkin Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç açıklama yaptı. Hasadın 40 gün daha süreceğini ifade eden Yalvaç, “İlçemizde zeytin hasadı başladı. Salihli’nin hemen hemen 77 tane mahallesi var. 50’ye yakın mahallemizde zeytincilik yapılıyor. Hem yağlık, hem de sofralık zeytin üretiyoruz. Zeytinlerimizin büyük bir kısmı trilye cinsi, ancak tekir ve domat denen türler de 4 yıldan beri ekilmeye başladı. Genelde hasat Ekim ayının ilk haftası başlar, dekarın büyüklüğüne göre 35 ila 40 gün sürer. Bizde kuyulama sistemi yok. İlçemizde Bursa Gemlik ve Akhisar’dan alıcılar gelir, köy tabiriyle kantara girer ve kaç kilo ya da kaç ton geliyorsa ona göre üreticiler paralarını alırlar. Zeytincilerimizin bir kısmı da malını kuyuculara Ağustos sonu Eylül başında götürü, yani toplaması ve işçisi alıcıya ait olarak anlaşırlar ve belirli bir kapora alırlar, geri kalan kısmını da zeytinin tarlaya gireceği gün alırlar. Burada daha çok zeytinleri eleklerden geçirirler. Günde 3 ila 4 ton zeytin toplayan bir üreticimiz akşamüstüne doğru bulunduğu mahalledeki tüccara ürününü getirir, eleklere sunarlar. Eleklerde numaralarına göre ayrılırlar. Salihli’de daha çok 2 ile 4 numara arasında zeytin vardır. 5 ile 6 numara zeytin daha çok yağlık olur” dedi.
REKOLTEDE GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 40 DÜŞÜŞ
Türkiye genelinde zeytin rekoltesinde yüzde 30 ila 40 oranında düşüş yaşandığını dile getiren Başkan Yalvaç, “Zeytinde bu sene rekolte, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 40’a yakın düştü. Sadece Salihli ovasında değil, tüm Türkiye’de zeytin rekoltesi geçen yıla göre ciddi düşüş gösterdi. Fiyatlar 6 ila 9 TL civarında geziyor. Salihli ovasının zeytini genel olarak 6,5 TL ile 7,75 TL civarında. Zeytinde fiyat olarak memnunuz. Rekolte az olduğu için zeytin kendini ancak kurtarıyor. Örneğin, geçen yıl 50 ton ürün elde edilip 4 ila 5 TL arasında tüccara veriliyordu, bu sene 30-35 ton ürüne 6,5 ila 7 TL arasında fiyat veriliyor. Fiyat biraz daha iyi olduğu için üreticiyi kurtarıyor. Salihli’de büyüklerimizden kalan yerlerimize hep buğday ekiliyordu. Artık 10 yıldan beri damla sulama sisteminin gelişmesi, hem de çiftçinin tahılda istediği parayı alamaması, hem de zeytinin geleceğini iyi gördüğümüz için çoğumuz boş yerlerimizi zeytine çevirdik. Dağlık ve yüksek alanda önceden hiç kullanmadığımız yerler artık zeytine döndü” diye konuştu.
İŞÇİ BULMA SIKINTISI YOK
Hasatta çalışan işçilerle ilgili de açıklamalar yapan Yalvaç son olarak şu ifadeleri kullandı, “Zeytindeki tarım işçileri, üzümdeki gibi değil. Üzümde birçok bölgeden işçi gelir ancak zeytinde genel olarak uzun yıllar çalışılan tarım işçileri tercih edilir. Zeytinde çok işçi sıkıntısı yaşamıyoruz. İşçiler üzümü bitirmiş oluyor, başka gidecekleri yer de olmuyor. Bu yüzden işçi bulma anlamında sıkıntı yaşamıyoruz” / Berfin Adıcan – BSHA

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263