banner280
Öne Çıkanlar AA 2019 6 kişi 2018 2 ölü

Rize'de 'atık su arıtma'ya ilk temel

Rize'de İslampaşa Mahallesi’nde gerçekleştirilen; Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen IPA II. dönemi Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı projelerinden “Atıksu Arıtma Tesisi”nin temeli törenle atıldı.RİZE (İGFA) - Rize'deki temel atma törenine  Avrupa Birliği Büyükelçisi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus MEYER-LANDRUT,  Rize Vali Yardımcıları Ömer Faruk Duman, Kübra Baka Kılıç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Mali yardımları Dairesi Başkanı ve IPA Direktörü İsmail Raci Bayer, Proje Müşaviri - Eptisa Türkiye ve Orta Asya Direktörü Sn. Serdar Hakkaçırmaz, Yapım Yüklenicisi - Airbiogaz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Izolluoğlu katıldı.

Törende konuşan Avrupa Birliği Büyükelçisi ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus  Meyer – Landrut, söz konusu projenin Avrupa Birliğinin en büyük projelerinden biri olduğunu belirterek, "Eminim ki proje çevrenin korunmasına Rize halkının sağlığının korunmasına ve çok güzel olan Karadeniz in korunmasına yardımcı olacaktır. Çok hızlı bir şekilde sonuçlandırılacak olan proje umuyorum açılış töreni ile yine bizleri buluşturacaktır” dedi.

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin de, proje ile Alipaşa’dan Gündoğdu Bozukkale'ye  17km’lik bir kollektör hattı yapacaklarını söyledi. Rize Atık Su Projesi'nin İslampaşa Mahallesi'nde 30 dönümlük ileri  biyolojik arıtma ile beraber Rize'nin 250 bin nüfusuna hitap edecek 2050 yıllarına kadar kullanılabilecek çevreci bir proje olacağının altını çizen Başkan Metin, güzel projenin şehre kazandırılmasından ötürü ilgili kurumlara teşekkür etti. 

Proje müşaviri Eptisa Türkiye ve Orta Asya Direktörü Serdar Hakkaçırmaz'ın yaptığı tanıtım sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Mali Yardımları Dairesi Başkanı ve IPA Direktörü İsmail Raci Bayer de tesisle ilgili maliyete yönelik teknik detaylar verdi. Bayer, toplam maliyeti yaklaşık 20 milyon Avro olan projenin yüzde 85’i Avrupa Birliği,  yüzde 6’sı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve  yüzde 9’unun Rize Belediyesi tarafından finanse edildiğini söyledi.

Konuşmalar sonrasında temel atma töreni için butonlara basılarak projenin ilk startı verildi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263