banner280
Öne Çıkanlar Aksaray tahinlisi ORKA Holding Saadet Partili Nazır Cihangir İslam ezan Tarihi Yeşil Cami

Türkiye, dünyada en fazla çöp ithalatı yapan ülkelerden biri

Son zamanlarda çevre örgütü Greenpeace’in, Türkiye’de plastik atık ithalatının son 15 yılda 173 kat arttığı ve geçen yıl Birleşik Krallık’taki plastik atıkların yaklaşık yüzde 40’ının Türkiye’ye ihraç edilerek, yasa dışı yollarla toplanıp yakıldığı yönündeki raporu gündem oluşturmuş ve atık ithalatıyla ilgili düzenlemeler yapılmıştı. 6 aşamadan oluşan atık yönetiminde atıkların yakılarak imha edilmesi hem sağlığımızı hem de doğayı tehlikeye sokuyor.

KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Şerife Özkan Nesimioğlu, “Atık yönetimi 6 safhada gerçekleşiyor. Bu aşamalardan en önemlisi atıkların geri dönüştürülerek yeniden üretimi ya da doğrudan hammadde olarak kullanılması. Atıkların yakılarak imha edilmesi ise bizim hiç istemediğimiz bir yöntem.” derken, son dönemin tartışmalı konusu plastik atıkların geri dönüşümünün ve bertaraf edilmesinin küresel bir problem olduğunun altını çizdi.

Çöp ithalatıyla ilgili Çin’in kota gelmesiyle ithalatını en çok artıran ülke Malezya’daki çöp karşıtı kampanyalardan sonra Tayland, Güney Kore ve Türkiye olduğuna dikkati çeken Nesimioğlu, “Oysa gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelerin çöplüğü değildir. Çöpleri bertaraf etmeye göre enerji üretebilecek şekilde geri dönüşüm doğru bir süreç. Ancak plastik atıkların dünya ölçüğinde geri dönüşümü sadece yüzde 10. Türkiye’de ise yüzde 1 civarında. Ne yazık ki ülkemiz kapasitesinin çok üzerinde bir ithalat gerçekleştiriyordu ve plastik atıkların bir kısmı da ne yazık ki geri dönüştürülemiyor. Plastik atıklar, topraktan yer altı sularına kadar doğayı kirletirken insan sağlığını da olumsuz etkiliyor” dedi.

İGFA

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263