banner280
Öne Çıkanlar AA 6 kişi 2019 2018 2 ölü

Teslimat sektörü büyüdükçe dijitalleşiyor

Kargo ve kurye sektörü e-ticaret siparişleriyle beraber toplamda yüzde 40’lık sipariş artışı beklediğine dikkati çeken TOBB E-ticaret Meclis Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, teslimat sektörünün bugün 200 binden fazla istihdam sağlamaya başladığını kaydetti.İSTANBUL (İGFA) - Kargo, kurye ve lojistik firmalarının 2021 yılında sadece e-ticaret sektöründen kaynaklı 3 milyar 347 milyon adet siparişi tüketicilerle buluşurken, bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 46 oranında bir hacim artışı sağladı.

TOBB e-Ticaret Meclis Üyesi Cenk Çiğdemli, kargo sektörünün büyürken, bu büyüme dijital dönüşüme de aracılık ettiğini söyledi.

"2022 yılında sektör 4 milyar 685 milyon adetlik siparişi tüketicilerle buluşturmaya hazırlanıyor" diyen Çiğdemli, "Pandemiyle beraber başlayan bu büyüme trendi sektörü dijital dönüşüme yöneltti. Sadece kargo firmaları değil, e-ticaret siteleri de depo yazılımı gibi teknolojilerle teslimat sürecinde yaşanabilecek olası sorunları sıfıra indirmek için teknolojiye yatırım yapıyor” dedi.

YAPAY ZEKASIZ 4 MANUEL ÖNLEM

Çiğdemli, satıcı ve markaların itibar ve müşteri kaybı yaşamadan teslimat süreçlerini yönetebilmeleri için tavsiyelerde de bulundu.

Bir depoda ilk yapılması gereken adresleme olduğunu kaydeden Çiğdemli, "Her ürün ve ürün grubu için adresleme yapılmalı, depolar raf raf ve bölüm bölüm kategorize edilmelidir. Bir diğer önemli husus ise, depoda siparişler toplanmadan önce fatura kesilmemesidir. Fatura bazen görevli depoya gidene kadar kaybolabiliyor, görevli cebinde faturayla tuvalete bile gitse arada geçen o kısa sürede kaybolabiliyor. Bu da müşterinin teslimatının hiç yola çıkmaması anlamına geliyor. Ürünler depodan alınıp paketlendikten sora faturalar kesilip eşleştirme yapılmalıdır. Satıcı için iadeleri kontrol altında tutması da çok önemlidir. Bunun için tek kişiye güvenilmemeli, birbirlerini kontrol edebilecek en az iki veya üç kişi görevlendirilmelidir. Yetkinin tek kişide olduğu durumlarda, hırsızlık ve sahtekarlık gibi adli vakalar yaşanabilmektedir. Son olarak da stok kontrollerinin her gün yapılmasını tavsiye ediyorum. Pazaryerinde görünen stokla depo ve e-ticaret sitesindeki stoklar mutlaka birbiriyle eşzamanlı güncellenmeli. Böylece olmayan ürünü satma gibi tatsız olaylar yaşanmayacaktır" diye konuştu.

Çiğdemli, en garanti çözümün bir depo yazılımı kullanmak olduğunu da sözlerine ekledi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263