banner280

14 mayıs ve 28 mayıs tarihinde yapılan seçim neticelendi, seçilenler yemin ederek TBMM’de görevlerine başladı, Yeni bakanlar kurulu Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı, Çarşamba günü büyük bir ihtimal ile Numan Kurtulmuş’un 30. TBMM başkanı seçilmesi ile süreç tamamlanacak.

28 Mart akşamı Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Erdoğan’ın yerel seçim ile ilgili söyledikleri sonrası zaten yerel seçim süreci başlamıştı, takip eden günlerde diğer siyasi partilerde bundan sonraki hedeflerinin yerel seçim olduğunu açıklayınca işin mahiyeti de zaten belli oldu.

Partiler dokuz ay sonra yapılacak yerel seçime hazırlanmak adına durumlarını gözden geçiriyorlar, İYİ Parti kurban bayramı öncesi gerçekleştireceği Kurultay sonrası yerel seçime nasıl hazırlanacağı ile ilgili görüşünü de netleştirecek.

Her siyasi partinin en büyük amacı başta İstanbul ve Ankara olmak üzere 30 büyükşehir belediyesini kazanmak, Elbette geriye kaşan diğer 51 belediye başkanlığı da önemli ama ellerinde bulundukları muhteşem yetkiler dolayısı ile büyükşehirler her siyasi parti için olağanüstü bir cazibe merkezi olarak biliniyor.

Dokuz ay sonra yapılacak yerel seçime var olan siyasi partilerin tek tek mi gireceği yoksa 2019 yılında olduğu gibi ittifakla halinde mi girecekleri henüz netlik kazanmış değil.

Meseleye Cumhur ittifakı tarafından bakıldığında ittifak içerisinde bulunan AK Parti dışındaki siyasi partilerin oldum olası büyükşehirlerde kazanma şansı yok, dolayısı ile dokuz ay sonra yapılacak olan seçimde AK Partinin göstereceği adaylar ile birlikte çalışacak belediye meclis üyeliği sıralamasında ittifakın aday göstermesi Cumhur ittifakı tarafından en makul yol gibi görünüyor.

Aynı durumun Millet ittifakı için söz konusu olmadığı çok net bir şekilde görülüyor, 2019 yılında başta İstanbul-Ankara-Adana-Mersin-İzmir-Antalya olmak üzere çok sayıda belediye kazanan Millet ittifakının daha fazla genişlemesine rağmen Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde başarısız olduğu çok net bir şekilde ortaya çıktı.

14 mayıs ve 28 mayıs tarihinde yapılan seçimlerde özellikle büyükşehirlerdeki oy oranlarının birbirine yakınlaşması her iki tarafı da daha sağlıklı düşünmeye mecbur ediyor, 2019 yılında yapılan yerel seçimde Cumhur ittifakının Bursa büyükşehir belediyesini sadece 46 bin civarında bir oy farkı ile kazandığı düşünüldüğünde ittifakların ne kadar önemli olduğu da ortaya çıkıyor.

14 Mayıs tarihinde yapılan seçimde Cumhur ittifakı önde çıktı ancak unutulmasın ki 2018 yılında yapılan seçimde de cumhur ittifakı önde çıkmıştı lakin seçmen büyükşehirlerin çoğunu Millet ittifakının adaylarına verdi.

Siyasi partilerin bu konuda nasıl bir politika izleyeceğini en geç bir ay içerisinde yani kurban bayramı sonrası öğrenmiş olacağız, Seçimi kazananın da kaybedeninde kafasını toparlayacağı gelişmelere daha sağlıklı bakacağı bir süreçte yerel seçim ile ilgili daha gerçekçi kararlar verileceğini düşünüyoruz.

Bir ay daha beklememiz lazım.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263