Öne Çıkanlar düzensiz göçmen Kocaeli Bursa Yalova Tekirdağ

Çiğit posasıyla yüzde 50 yalıtım sağladılar

BURSA (AA) - Şanlıurfa Fen Lisesinden 2 öğrencinin pamuk tohumu (çiğit) posası kullanarak ürettiği yerli ve organik izolasyon maddesi, yüzde 50'ye varan ısı ve ses yalıtımı sağlıyor.

Öğrencilerin proje koordinatörü olan kimya öğretmenlerinin desteğiyle hazırladığı proje, Türk Hava Yolları sponsorluğunda bu yıl "Dijital Türkiye" ana temasıyla 8'incisi düzenlenen Bursa Bilim Şenliğinde finale kaldı.

Projeyle, pamuk yağı üretimi sonrası atık olarak kalan çiğit posası kullanılarak ucuz maliyetle izolasyon maddesi geliştirildi.

Öğrencilerden Muhammed Furkan Ayan (16), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'da önemli oranda pamuk üretimi yapıldığını söyledi.

Pamuktan yağ üretimi sonrası kalan atık maddeyi kullanarak bir yalıtım malzemesi geliştirdiklerini anlatan Ayan, projeleri kapsamında bazı deneyler de yaptıklarını ifade etti.

Ayan, ürünü betona karıştırarak doğal bir yalıtım malzemesi elde ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"İç temel beton harcı yapılırken pamuk tohumu posasını kum yerine katıyoruz ve çok yüksek oranda yalıtım sağlayan bir malzeme çıkıyor. Sıvasına karıştırılarak da yapılabiliyor. Şu anda en basit yalıtım, işçilik masraflarını saymazsak 5 katlı ortalama bir binada yaklaşık 40 bin lira tutuyor. Bizim yalıtım malzememiz ise sadece 2 bin liraya uygulanabiliyor. Bina başına 38 bin lira kar etmiş oluyoruz. Türkiye'de her yıl 1 milyon konut yapıldığını hesaba katarak hesaplarsak 38 milyar lira oluyor. Bunu ülkemizin geleceği için çok büyük bir proje olarak görüyoruz.”

Geliştirilen izolasyon malzemesinin betona göre yüzde 40 daha hafif olduğunu dile getiren Ayan, bunun olası depremlerde ortaya çıkacak hasar açısından da önemine işaret etti.

- "Normal yalıtım malzemesine göre daha ucuz"

Öğrencilerden Erdoğan Yeşilkaya (15) da proje kapsamında bazı deneyler yaparak geliştirdikleri maddeyle ilgili birtakım sonuçlara ulaştıklarını söyledi.

Bu kapsamda basınç dayanım değeri testi ile ultra ses iletim değeri ve sıcaklık testleri yaptıklarını anlatan Yeşilkaya, "Bu deneyler sonucunda maddenin öz kütlesine bağlı olarak ısı iletkenlik kat sayısını gösterdik. Ürettiğimiz ürünün yaklaşık yüzde 50 ısı yalıtımı sağladığını ortaya koyduk." dedi.

Proje koordinatörü kimya öğretmeni Mehmet Fatih Kaçar ise projeyi oluştururken Harran Üniversitesinden de destek aldıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Harran Üniversitesiyle yaptığımız bazı araştırmalarda, pamuk tohumu posasını betonla ya da sıvayla karıştırınca yüzde 50 ısı ve ses yalıtımı sağladığını tespit ettik. Bu malzeme, maliyet olarak da normal yalıtım malzemesine göre daha ucuz. Pamuk tohumu posasının kilogram fiyatı 1 lira 10 kuruş. 5 katlı ortalama bir binaya yalıtım yaparken en ucuz malzemeyi kullansak dahi işçilik maliyeti hariç 40 bin lira gibi bir ücreti oluyor. Bizim pamuk tohumu posalı yalıtımla ise sadece 2 bin liralık ek bir maliyetle binaya yalıtım yapmış oluyoruz."

Anahtar Kelimeler:
BursaŞanlıurfaBilim

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263