Öne Çıkanlar Vali Ahmet Hamdi Nayir Novartis Onkoloji Türkiye Zahit Tiryaki tutuklama tarihi çarşılar

Bursa Osmangazi’de ‘Fetih’ Bayramı

Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 17’incisi gerçekleştirilen Osman Gazi’yi Anma ve Fetih Şenlikleri kapsamında Tophane Meydanı’nda görkemli bir açılış töreni düzenlendi. Pandemi dolayısıyla iki yıldır yapılamayan Fetih Yürüyüşü’ne katılan binlerce kişi ile birlikte Bursa’nın 1326 yılında fethedilişinin coşkusunu günümüze taşındı.BURSA (İGFA) - Tophane Meydanı’nda Moğolistan’dan Bosna Hersek’e birçok ülkeden davetlinin de katıldığı açılış töreninde konuşmasına şair Cengiz Numanoğlu’nun “Bu Şehir Bursa” isimli şiiriyle başlayan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Osmanlı’ya geçiş için 23 yıl sabırla beklemiş; sabır şehri Bursa’nın, beylikten cihan devletine uzanan şanlı tarihinin altın anahtarı, imparatorluğun ilk kapısı, Payitaht Şehir Bursa’nın, Çanakkale’de en çok şehit vermiş, Ulu Şehir Bursa’nın fethinin 696. yılı kutlu olsun” sözleriyle coşkulu kalabalığı selamladı.

“FETİH ŞENLİKLERİ İLE TARİHİMİZE YOLCULUK EDİYORUZ”

Osmangazi’nin 7 kıta 72 millete adalet, barış ve huzuru götüren, Osman Gazi’nin adını taşıyan, büyük bir medeniyetin beşiği olduğunu ve kadim medeniyetin eşsiz mirası olduğunu ifade eden Başkan Dündar, "Yörükleri, Türkmenleri, yerli ve yabancı birçok kişiyi birleştiren, Türk geleneklerini şölene dönüştüren Fetih Şenlikleri ile tarihimize, kültürümüze ve geleneklerimize yolculuk ediyor, köklerimize daha sıkı sarılıyoruz" dedi.

Sultan III. Mehmed Dönemi ve Bursa sempozyumu ile başlayan şenlikleri, Fetih Yürüyüşü ile taçlandırdıklarını kaydeden Dündar, Bursa’nın mücadelenin, umudun ve dirilişin şehri olduğuna vurgu ayaparak, “Bursa, adı zaferlerle anılan veliler diyarı ulu bir şehirdir. Osman Gazi’nin mertliği ve cesareti, Orhan Gazi’nin liyakati, 1. Murat’ın yiğitliği, Yıldırım Bayezid’in metaneti, Çelebi Mehmed’in birleştiriciliği Bursa’nın tarihine ve kültürüne yön vermiştir. Bursa demek Osmangazi demek, başarı demektir. Osmangazi; üretmek demek, yatırım demek, vizyoner projeler, mega yatırımlar demektir. Bu nedenle, Osmangazi Belediyesi olarak hemşehrilerimizin hayatına dokunan projeler ve şehrimizin geleceğine yön veren yatırımlarla anılmaktan büyük gurur duyuyoruz. Bizler; şehrimizin bütün renklerini, bütün değerlerini seviyor; güçlü Türkiye yolunda ecdadımızdan aldığımız ilhamla geleceğin şehrini kuruyoruz. Allah, güç ve kuvvet verdikçe biz bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çünkü bizler; bir ve beraber oldukça atalarımızdan öğrendiğimiz kardeşlik ve adalet dünyaya dalga dalga yayılacak. Allah birliğimizi daim etsin, Fetih bayramımız kutlu olsun” diye konuştu.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da Bursa’nın fethinin 696’ıncı yılını kutlarken, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise "Tarihi bilmeyenler geleceğe yön veremezler" yorumunda bulunarak, Atalarından aldığı kutsal emaneti geleceğe taşımanın görev olduğunu söyledi.

BİNLERCE KİŞİNİN KATILIMIYLA FETİH YÜRÜYÜŞÜ

Açılış töreninin ardından fetih şenliklerinin en coşkulu etkinliklerinden biri olan Fetih Yürüyüşü’ne geçildi. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, davetli protokol ve katılımcılar, Saltanat Kapı’dan başlayarak Atatürk Caddesi ve İnönü Caddesi’ni takip ederek Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’ne kadar yürüdü. İki yıldır şenliklere hasret olan Bursalılar, Fetih Yürüyüşü’ne büyük ilgi gösterdi.

Binlerce kişinin katıldığı yürüyüş sırasında renkli görüntüler ortaya çıktı. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde son bulan yürüyüşün ardından tüm katılımcılara iftar yemeği verildi. Binlerce kişi aynı sofrada buluşarak orucunu açtı.

Tophane Meydanı’nda gerçekleştirilen şenliklerin açılış töreni, Tarihi Bursa Mehter Takımı ve Tahtakıran Kılıç Kalkan Ekibi’nin gösterileri ile başladı.

Osmangazi Belediyesi Halk Dansları Topluluğu da, sergiledikleri yöresel danslar ile şenliklere renk kattı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263