Türkiye’de il olmak isteyen yüzlerce ilçe son iki gündür kendi ölçüleri içerisinde büyük bir heyecan yaşıyor, Devlet ile ilgili işleri olanlar sabah kalktıklarında “muhatabımız kaymakam yerine vali olsun” diye düşündüklerinden olsa gerek belirtiğimiz gibi ilçeden il olmaya doğru bir yürüyüş başlatmış durumdalar.

İl olma talebinde bulunan ilçeler ile ilgili kanaatimizi bu sütunlarda belirtmiştik, Turizmin en canlı olduğu ege bölgesindeki bir ilçe ile güneydoğu yada doğu Anadolu bölgesindeki bir ilçe merkezinin il olma maliyeti belki de iktidarları en fazla düşündüren sorunların başında gelecektir.

Şu an hayatta olmayan bir milletvekili zaman zaman il konusu gündeme geldiğinde “ Siyasetçi oldum olası seçim öncesi il olacak ilçelerin ruhunu okşamayı sever böylesi bir durumda bir kere söylenti çıkar çıkmaz birazda parti genel başkanının talimatı ile il olmak isteyen ilçelerden gelen milletvekillerinin tamamı birbirlerinin peşi sıra il olma önergesi verirler bir bakarsınız yüzlerce teklif gelir ve iş gelecek döneme kadar rafa kaldırılır” diye konuşurdu.

Bir kez daha belirtiyoruz eğer bir ilçe il olacaksa o bölge siyaseten değil ihtiyaç olduğu ve şartlar gerektiği için il olmalıdır bu süreç başlayınca da hangi ilçe merkezinin hangi sebep ile il olacağı tüm açıklığı ile detaylandırılmalıdır.

Normal şartlarda ilçelerin il olması ile belli bir altyapı var ancak siyasetçi genellikle bu tür uygulamaları kendi partisine yarayacak şekilde kabul edeceğinden eğer parlamentoda yeterli gücü varsa istediği gibi hayata geçirmekten çekinmez.

Dün konu ile ilgili olarak bizi arayan bir STK başkanı “-Ben Ankara’da böyle bir çalışma olduğunu biliyorum, Ahlat ile ilgili  ortaya çıkan söylem söylenin biraz erken davranması dolayısı ile geri çekildi, söz konusu il meselesi seçim yaklaştığında tekrar gündeme gelebilir ancak bir küçük ilçe ile yüzbinlerce nüfusa sahip olan diğer bir ilçe hangi ölçüler ile mukayese edilecek asıl cevap verilmesi gereken soru budur” diye konuştu.

Türkiye’de “ asla olmaz” dediğimiz pek çok şeyin bir akşamda hayata geçirildiğini gördüğümüzden bizde “  var olan illere 19 tane daha eklenecek” ifadesine “olmaz” diyemiyoruz.

Temennimiz siyasetçilerin bu il olma meselesini sağduyulu bir şekilde düşünmeleri, Bir taraftan “il sayısı 100 olacak” görüşü seslendirilirken bir taraftan “Şu an 81 olan il sayısı bile fazla bu sayı düşürülmeli” ifadesi de geniş bir kabul görüyor.

Seçim zamanı yaklaştıkça bu ve benzeri vaatlerin havada daha fazla uçuştuğuna şahit olacağız ancak bizim dileğimiz hayata geçirilecek her uygulamanın bizim yaşam standardımızı yükseltmesidir.

Yoksa hepimiz bir şekilde hayatımızı devam ettiriyoruz.

İlde

İlçede

Beldede

Yada köylerde..

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263