Öne Çıkanlar CHP polis Tarihi konak Necmettin Kuyucu Turkcell Türkiye Kulüpler Arası Genç ve Açık Yaş Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası

2. Bitlis Kitap Fuarı kapılarını kitapseverlere açtı!

 Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV) İstanbul Şube Başkanı Hasan Dalkıran fuarda yaptığı konuşmada, “Yazar ve sanatçı olmak aykırılık ve ayrıcalık gerektirir. Onlar herkese hitap eder; isteyen istediğini alır. Okumak, öğrenmek dünyayı, toplum düzenini, toplum yapısını, insanlığı, bilimi, tekniği algılamak demektir.” ifadelerini kullandı.

Söyleşilerin, dinletilerin, Bitlis’in tarihi ve kültürünün konuşulacağı fuar kapılarını kitapseverlere açtı. Fuar, BETAV İstanbul Şube Başkanı Başkanı Hasan Dalkıran, Anayurt Fuarcıllık AŞ yönetim kurulu başkanı Mustafa Anayurtlu, Bitlis Vali Yardımcısı İzzet Cem Eser, Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ferit İzci ve İl Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz, ilçe belediye başkanları, kurum amirleri ve öğrencilerin katılımıyla başladı.

Mustafa Anayurtlu: Nice güzel günleriniz olsun...

Sektörde Türkiye'nin en büyüklerinden birisi olan Anayurt Fuarcılık A.Ş.sahibi Mustafa Anayurtlu'da fuar dolayısı ile yaptığı açıklamada : Allah biz insanı toprakdan yaratık ve içine kendi ruhumuzdan üfledik der.İnsana yapilan hizmet Allaha yapilan ibadettir aslında... Ama incitmeden,kırmadan,dökmeden... Edebiyatın asıl ilgisi güzelliktir...Edebiyatın birleştirici gücüyle 120 yazarla Bitlis'e gidiyoruz.Kitapla kalın hoş kalın."diye konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, Bitlis’in tarihini “Dünden bugüne Bitlis Tarihi ya da Diyar-ı Şehir Bitlis“ başlığında anlattı. Ressam Şahika Çağlar ile Sanat Atölyesi'nde çocuklar resim çizdi.

“Çocukların ve gençlerin kitaba ilgilerinin artmasını istiyoruz”

11 Haziran Pazar gününü sona erecek fuarın açılışında konuşan BETAV İstanbul Şube Başkanı Hasan Dalkıran, “6 bin yıllık tarihe sahip kentimizde ilkini geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz ve büyük ilgi gören kitap fuarının ikincisini gelenekselleşme hedefi ile bu yıl düzenliyoruz.” İfadelerini kullandı.

BETAV’ın 35. yılını tamamladığını hatırlatan Dalkıran, “BETAV, halkıyla, valiliği, belediyesi ve üniversitesiyle bir araya gelmiş büyük bir güç olan BETAV 35 yıldır ticareti ve siyaseti bünyesine sokmayan bir kuruluştur. Bu yaklaşıma uygun olarak düzenlediğimiz kitap fuarımızın Bitlis’e katkı sunmasını, özellikle çocukların ve gençlerin kitaba ilgilerinin artmasını istiyoruz” diye konuştu.

“Bu haftamızı süsleyecek”

Dalkıran, “Yazar ve sanatçı olmak aykırılık ve ayrıcalık gerektirir. Onlar herkese hitap eder; isteyen istediğini alır. Okumak, öğrenmek dünyayı, toplum düzenini, toplum yapısını, insanlığı, bilimi, tekniği algılamak demektir.” dedi.

“Hayata sımsıkı sarılmak adına sanata ve edebiyata sahip çıkmak zorundayız”

Bitlis Vali Yardımcısı İzzet Cem Eser ise, Bitlis’in zengin tarihi geçmişini vurguladı, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Sanatsız kalmış bir toplumun hayat damarlarından bir kopmuş demektir. Hayata sımsıkı sarılmak adına sanata ve edebiyata sahip çıkmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

“Restorasyonlarımızla Bitlis’i hak ettiği yere getireceğiz”

Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay da, kentin her alanda kabuk değiştirdiğini kaydererek,” Dere üzerindeki yapıların yıkılması ve tarihi eserlerin ortaya çıkarılması için önemli bir çalışma yürütüyoruz. Paşa Hamamı, Hazo Hanı restorasyonları, yine köprülerimizin restorasyonu ve Alemdar sokaktaki restorasyonlarımızla inşallah Bitlis’i hak ettiği yere getireceğiz”dedi.

“Yürütülen proje sayesinde tarihi dokusu ortaya çıkmaya başladı”

Prof. Dr. Mehmet Demirtaş Bitlis tarihini anlattı ve Bitlis Deresi Islah Projesinin şehre kattıklarının altını çizdi. Demirtaş, şunları söyledi:

Bitlis tarihinin ve öneminin vurgulanması gerekiyor. Bitlis bulunduğu coğrafya açısından alternatifi olmayan bir yol güzergahında kurulmuş önemi buradan geliyor. Böyle olduğu için de tarih boyunca bütün medeniyetlere ev sahipliği yapmış çok önemli medeniyetler gelmiş burada. Kalesi var çok önemli tarihi dokusu var kiliselerinden camisine medreselerinden hamamına köprülerine… Bitlis son yıllarda özellikle Bitlis deresi ıslah projesi adı altında yürütülen proje sayesinde tarihi dokusu ortaya çıkmaya başladı.

“Bitlis evleri de restore edilerek turizme kazandırılması gerekiyor”

Bu sayede derenin üzeri açıldı tarihi köprüler ortaya çıktı derenin üzerinde toplam 10 tane köprü var 8 tanesi bu proje sayesinde ortaya çıktı. Bunun yanı sıra Paşahamamı adı altında 500 yıl civarında tarihi olan bir 16. yüzyılda inşa edilmiş bir hamam ortaya çıktı zaten vardı ama derenin üzeri binalarla örtüldüğü için tarihi doku görünmüyordu kale bile doğru dürüst görünmüyordu. Şimdi derenin üzeri açıldıktan sonra şehir içindeki tarihi mekanların hepsi daha güzel bir biçimde görünür hale geldi. Bu açıdan baktığımız zaman Bitlis deresi ıslah projesi çok önemli bunun yanı sıra bu projenin devamının olması gerekiyor, tarihi Bitlis evleri var onların da restore edilerek turizme kazandırılması gerekiyor.

Fuar 11 Haziran’da sona erecek

BETAV tarafından düzenlenen kitap fuarı Bitlis Valiliği, Bitlis Belediyesi ve Bitlis Eren Üniversitesi tarafından destekleniyor. Açılış konuşmalarıyla başlayan fuarın ilk günü, Ahmet Selçuk İlkan konseri sona erdi.

2. Betav Bitlis Kitap Fuarı’nda 6 Haziran Salı çocuk tiyatrosuyla başlayacak fuar söyleşilerle devam edecek. Yazar Nurullah Genç, Ali Sefunç, Mehmet Emin Korkmaz, Sinan Yağmur ve Serdar Tuncer söyleşileriyle devam edip Ziya Eren Müzik Lisesi Korusu konseri ile son erecek.

Anahtar Kelimeler:
Mustafa Anayurtlu

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263