TTB uyardı: Hekim emeği korunmalı!
TTB uyardı: Hekim emeği korunmalı!
İçeriği Görüntüle

İYİ Parti Tarım Politikaları Başkanı Kadir Ulusoy, hububat alım fiyatlarına dair partisinin genel merkez binasında basın açıklaması yaptı.

Buğday için ton başına alım fiyatının 16 bin 500 lira olarak belirlenirken, arpa için 12 bin 750 liralık fiyat açıklandığını hatırlatan Ulusoy, “İlk olarak geçen yıl ve bu yılı kıyaslayalım. Geçen seneden bu yana buğdaya yüzde 22 civarında arpaya ise yüzde 15.5-16 oranında bir artış gelmiş. Peki bu tabloyu neyle kıyaslayacağız? Tabii ki enflasyonla kıyaslayacağız. Biliyorsunuz enflasyon yüzde 35'ten aşağı değil. Genel enflasyon yüzde 35 iken buğdaya ve arpaya yüzde 22 ile 16 arasında bir destek fiyat açıklıyorsunuz. Peki neden genel enflasyon diyoruz. Çünkü biz İYİ Parti olarak tarım girdi enflasyonun ayrı hesaplanmasını istiyoruz. Mazotu, gübresi, zirai ilacı, tarım işçiliği, amortismanı… Bu noktadan bir hesap daha yaptığımızda tarım girdi enflasyonu belki de yüzde 100 çıkacaktır. Herkes geçen senenin mazot fiyatını da bu senenin fiyatını da biliyor. Herkes başta azotlu gübreler olmak üzere geçen seneki gübre fiyatlarını da bu seneki fiyatları da biliyor. Aynı şey zirai ilaçlar için de geçerli. Hemen hemen hepsinde yüzde 100’e yakın artış var. Ancak iktidar arpa ve buğdayda yüzde 22 ile 16 arasında bir artış yaptı. Yani çiftçiyi enflasyona ezdirdiler” dedi.

“Bakanlık destekleme konusunda yalan söylüyor”

Geçen sene yapılan bir hilenin bu yıl da devam ettirildiğini savunan Ulusoy, “’Destekleme olarak ton başına 3 bin lira daha veriyoruz’ diyorlar. Arkadaşlar destekleme taban fiyat değildir. Destekleme ayrı bir şey. Destekleme paraları da belki bir yıl sonra verilecek. Zaten öyle de oluyor. Desteklemeleri hep bir yıl sonra veriyorlar. Desteklemeler iki yıldır alan bazlı veriliyor. Yani dekardan 100 kilo alan da 600 kilo alan da aynı parayı alacak. Sen bu durumu tona Türkiye ortalaması bahanesiyle yuvarlayamazsın. Bu alan bazlı bir destek ve belki bir sene sonra veriyorsun bu parayı. Yani bu tip desteklemeler taban fiyata dahil edilemez. Peki taban fiyata ne dahil edilebilir? Teşvik primi veya fark ödemesi. Ton başına ayrıca bir destek verirsen o anlaşılır. Bakanlık destekleme konusunda iki seneden bu yana yalan söylüyor. İstatistiği bir yalan olarak kullanıyor” ifadelerini kullandı.

“İktidar tüccarlığa girmiş gibi görünüyor”

Arpa ve buğdayda bu sene yüksek bir rekolte beklendiğini kaydeden Ulusoy, “Allah'a şükür diyelim. Geçen sene çok daha kötü bir durumdaydık. Arpada 6 milyon ton, buğdayda 17 ton gibi rakamlara düşmüştük. Ancak bu sene Allah verdi, iktidar vermedi. Sabahtan bu yana pek çok çiftçiyle görüşüyoruz. Bir çiftçimiz ‘Allah verdi, iktidar elimizden aldı’ dedi. Yani ürün bu sene fena değil ama iktidar o kadar düşük bir taban fiyat verdi ki bir nevi çiftçinin elindeki malı ucuza kapatıp sonra yüksek fiyattan satmak gibi bir tüccarlığa girmiş gibi görünüyor. Çünkü bakanlığın ilanında ilk defa böyle bir şey de oldu. Ekim ayında yapılacak satışlar da ilan edildi” şeklinde konuştu.

“Bakanlık çiftçilere ‘zarar et’ diyor”

Çiftçilerin bu seneki umutlarının daha fazla olduğuna işaret eden Ulusoy, “Ancak bu sene açıklanan fiyatlardan mal alınırsa belki gelecek sene arpa ve buğday eken çiftçi bulamayabiliriz. Çünkü bakanlık net olarak ‘zarar et’ diyor. Bizim yaptığımız araştırmayı tarım bakanlığı yapmıyor mu? Hemen hemen her yerde dekarda maliyet analizi yaptık. Buğdayda ortalama 19.5 ile 21 lira arasında arpada ise dekar başına yaklaşık 17 lira gibi bir maliyet var. Siz bunu göre göre maliyetin altında taban fiyat açıklıyorsanız, Tarım Bakanlığı ‘Sen seneye bana buğday falan ekme. Ben zaten Ukrayna’dan, Rusya'dan dünyanın çeşitli yerlerinden buğdayı arpayı alırım’ demek istiyor. Dolayısıyla bu duruma bir teşvik birimi ile tedbir alınması lazım” dedi.

İYİ Parti’nin önerisini açıkladı

İYİ Parti’nin alım fiyatlarına dair teklifini paylaşan Ulusoy, “Birinci sınıf makarnalık buğday için kilogram başına 21 lira ve 3.5 lira teşvik primi ile toplamda 24.5 lira, birinci sınıf ekmeklik buğday için 20 lira ve 3.5 lira teşvik primi ile toplamda 23.5 lira, birinci sınıf arpa için ise kilogram başına 17 lira ve 2.5 lira teşvik pirimi ile toplam 19.5 lira öneriyoruz” dedi.

Ulusoy, ton başına verilen desteğin de ilan edilmesini istedi.