Eski içişleri bakanı ne demişti?
“Dilinizle, Kürtlüğünüzle ve Müslümanlığınızla gurur duyun. Bu büyük medeniyetle gurur duyun. Oyununu ve tezgahları siz bozdunuz. Huzur yolculuğunuz, hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.

Siz hiç iktidar partisi mensubu olan yetkililerden birinin “Türklüğünüz ile gurur duyun” kelimesini duydunuz mu?

Şahsen ben 20 yılda hiç duymadım.

Ama Türklük karşıtı çok şey duydum.

“Kimimiz Türk, kimimiz Kürt, kimimiz Laz, kimimiz Çerkez... Yahudimiz, Rumumuz, Ermenimiz, Rus gelinlerimiz, Alman damatlarımız; uzatmayayım, ’mozaik’ derler, değiliz aslında, ’ebru’yuz, koskoca bir aileyiz... Ve, ortak bir vatanımız, ortak bir resmi dilimiz var bizim; Türkçe... Bizi, biz yapan.”

“İngilizce de öğreniriz, Japonca da... Elbette, anadilini de, mesela Kürtçeyi de öğrenmek en doğal hakkıdır yurttaşların... Ama, bu doğal hakkı, ’açılım’ veya beynin arkasında başka emeller adı altında, ’resmi dil’ haline dönüştürmeye çalışmak, bizi biz olmaktan çıkarmaz mı? ’Bizi bize yabancı’ hale getirmez mi? İki lisanlı toplum olursak eğer... Birlikte yaşamak isteyen, sorunlarını konuşa konuşa çözme iddiasında olan, ancak, birbirinin dilinden anlamayan bir toplumu, hangi tutkal bir arada tutabilir?”

Duyduğum bir anıyı anlatacağım size, anının sahibi dindar bir Müslüman Dostum.Yaşamının bir yerinde işi düşmüş dini bir toplantıyı izlemek için İsrail’e gitmiş. Kudüs’te otobüs beklerken yanına çok dindar ve ortadoğu’dan geldiği belli olan sakallı yaşlı bir Yahudi oturmuş.

Arapça sohbet etmeye başlamışlar. Kısa zamanda birbirlerine ısınmışlar, özlü ve derin sözler birbiri arkasından sıralanmış. Dostum bana anlatırken şöyle dedi “Ben de sakallı idim.Adam çok sıcak davranıyordu. Benim müslüman olduğumu anlayamadığını düşündüm. “

Bir zaman sonra otobüs gelmiş ve o an yaşlı adam şöyle demiş. “Hadi evlat, yolun açık olsun, Allah çocuklarını sana bağışlasın”

Dostum kendini garip hissederek şöyle demiş "Ben Yahudi değilim Müslümanım"
"İşte o an yaşlı adamın bana sorduğu soruyu hiç unutmadım" dedi bana "Cevap yerine böyle bir soruyu bu kadar hızlı ancak kalbinden geliyor ise sorarsın”dedi. ve devam etti;. Yaşlı adam büyük bir şaşkınlıkla, “Niye bana öyle cevap verdin? Allah çocuklarını ayırır mı sanırsın?" dedi.

Terör ile bölünmedik dil ve ırk ile hiç bölünmeyeceğiz.