Öne Çıkanlar Kutsal kur şantaj Seyahat Analisti Tuğba Hacıbayramoğlu Enuygun.com Seyahat Analisti Tuğba Hacıbayramoğlu

EDİRNE (AA) - Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Nebahat Çavuş, "Mavi Balina" gibi tehlikeli oyunlara karşı ailelerin dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Çavuş, gazetecilere yaptığı açıklamada, özellikle sanal ortamda oynanan oyunların çocuklara fiziksel ve psikolojik zararlar vermeye başladığını belirtti.

Çocukların bazı oyunlarla ölüm tuzaklarına çekilmeye çalışıldığını ifade eden Çavuş, "Bunlardan en çok sözü edilen 'Mavi Balina' oyunu. Bu oyun, sosyal medya hesaplarından ve e-posta üzerinden gelen linkler ve etiketler aracılığıyla yayılıyor. Bu linklere giren çocukların bir yönetici tarafından yönlendirilmesi ile oynanıyor. Aslında bir oyundan ziyade yönetici tarafından verilen görevlerin gerçekleştirilmesinin istendiği bir siber zorbalık. Oyunda çocuklar, kendilerine psikolojik ve fiziki zararlar verdirilerek hayattan koparılıyor. Oyunun sonunda intihar etmesi emredilen oyunun ismi de karaya vuran balinalardan geliyor. Çünkü neden karaya vurduğu bilinmeyen balinaların kurtulma şansı çok azdır." diye konuştu.

Çavuş, ailelerin "Mavi Balina" ve benzeri zararlı oyunlara karşı farkında olması ve çocuklarını takip etmesini tavsiye etti.

Sanal tuzakların sebep olabileceği olumsuz sonuçların önüne geçebilmek için ailelerin çocuklarıyla sağlıklı bir ilişki kurması gerektiğini dile getiren Çavuş, şunları kaydetti:

"Çocuklar konuşmayı öğrenmeden ellerine tutuşturulan tabletleri kullanmayı, tablete yüklenen oyunları oynamayı öğreniyor. İnternete açık olan tabletlere çocuklar oyun indirmeyi öğreniyor. Ebeveynlerin denetimi yok ya da yeterli olmadığından sanal ortamdan gelen zorbalıklara tehlikelere açık bırakılıyor. Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirin. Çocuğunuzla sohbet edin, beraber kitap okuyun. Açık havada veya evde oynanabilecek oyunlar oynayın, arkadaşlarıyla birebir vakit geçirmesini sağlayın. Çocuklarımızı tehlikelerden korumak, mutlu, kendiyle barışık, ailesi ve çevresi ile sağlıklı ilişkiler kurabilen bireyler yetiştirmek bizlerin elinde."

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263