banner280
Öne Çıkanlar 2019 AA 6 kişi 2018 2 ölü

İYİ Partili Metin Ergun başardı, Danıştay Zeytinlikleri Madenciliğe açan yönetmeliğin yürütmesini durdurdu

Danıştay, söz konusu kararla zeytinlik yönetmeliğinin yürütmesinin durdurulmasına hükmetti. Davayı açan Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun konuyla ilgili olarak, yazılı bir açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı:
“Bildiğiniz gibi, 1 Mart tarihinde Resmî Gazete’de bir yönetmelik değişikliği yapıldı. Ve ne hazindir ki, bu değişiklik hukuka aykırı bir şekilde yapıldı. Bu yönetmelik değişikliği yapılırken, Anayasa, Maden Kanunu ve zeytincilik faaliyetlerini koruyan ve düzenleyen 3573 Sayılı Kanun yok sayıldı. Yani Anayasa’nın ve Kanun’ların koruması altında olan zeytinlikler, yönetmelik değişikliğiyle ranta ve talana açıldı. Dolayısıyla, Kanun’un “3 kilometre dahi yaklaşamazsın” dediği zeytinlikler büyük bir tehdit altına girdi.  İktidar ise bu rant ve talan girişimini “kamu yararı” var diyerek meşrulaştırmaya çalıştı. Halbuki bu yönetmelik değişikliğinde hiçbir kamu yararı yoktu. Tam tersine bu değişiklik, kamu yararından ziyade rantı ve talanı amaçlayan bir düzenleme mahiyetindeydi. Bu düzenlemeyle fosil yakıtlara dayalı verimsiz enerji santralleri yaşatılmaya çalışılacak ve daha fazla hava kirliliği oluşmasının önü açılacaktı. “Söktüğümüz zeytinleri tekrar eski yerine dikeceğiz” veya “ne kadar sökersek aynı sayıda zeytin ağacı dikeceğiz” denilerek büyük bir çevre katliamı yapılacaktı. Kısacası iktidar, kanunen koruması gereken alanları yandaş şirketler için rant ve talana açacaktı.”

DANIŞTAY “YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ KANUNA AYKIRI” DEDİ
Zeytinliklerde talanın önünü açan bu yönetmelik değişikliği için yargıya müracaat ettiklerini belirten Ergun, “dava dilekçemizde bu düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini talep etmiştik. Danıştay Sekizinci Dairesi, açtığımız davada, 13 Eylül 2022 tarihli kararıyla söz konusu yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasına hükmetmiş ve karar metninde bu yönetmelik değişikliğinin kanuna aykırı olduğunu belirtmiştir. Ayrıca, zeytinlik sahalarıyla ilgili yalnızca kanunla düzenleme yapılabileceği gerekçesiyle Bakanlığın bu konuda yönetmelik çıkarma yetkisinin bulunmadığını vurgulamıştır. Danıştay üyelerimizi vermiş oldukları bu karardan dolayı kutluyor, kendilerine teşekkür ediyorum. Bu karar, ülkemizde yargıya duyulan güvenin son derece düşük seyrettiği ve vatandaşlarımızın adeta adalete susadığı bu dönemde yüreklere su serpmiştir. Bu kararla, ülkemizin en önemli doğal zenginliklerinden birisi olan ve binlerce yıl yaşayan zeytin ağaçlarının ve zeytinliklerin talan edilmesi önlenmiştir. Alınan bu kararın hukukun her alanında bundan sonrası için örnek teşkil etmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.
 “Biz doğal çevreyi korumayı, geliştirmeyi ve bu zenginliklerimizi gelecek nesillere aktarmayı vatanseverlik anlayışımızın gerektirdiği bir sorumluluk olarak gören insanlarız” diyen Ergun; “çevreciliğin aynı zamanda vatanseverlik olduğuna inanan bir anlayışa sahibiz. İktidarın yıllardan beri alışkanlık haline getirdiği rant, talan ve yağma siyasetiyle bundan sonra da hem siyasi anlamda, hem de hukuki anlamda mücadelemize devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Metin Ergun

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263