banner280

Geçtiğimiz günlerde sitemizin, “Bir Zamanlar Gebze’de” bölümünde, “Gebze'de Konyalı diye bir garip..” diye yorum-haberimizi yayınladık.

Konyalı diye bilinen garip ve kimsesiz insanla ilgili olarak bilgiler az hatta yok gibidir.

Konya’dan iş bulmak için Gebze’ye gelen daha sonra yıllarca sokaklarda, izbe köşelerde yatıp kalkmış bu zavallı insanla ilgili olarak çok önemli bilgilere ulaştım.

Gebze tarihini çok iyi bilen değerli bir büyüğümün sohbet sırasında verdiği bilgiler gerçekten çok ilginçti.

Konyalının ismini bilen yok.

Ancak çok enteresan bir hikâyesi var.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı trenin geçeceği demiryolu hattının Derince kısmında rayların bir bölümünün tahrip edildiği görülmüş. Bunun Atatürk’e dönük bir suikast girişimi olacağını düşünen o zaman ki yetkililer hemen olayı araştırmaya başlamışlar.

Devletin o dönem ki emniyeti, istihbaratı rayların kim ya da kimler tarafından tahrip edildiğini araştırırken demiryolunun ray bakım ve onarımında çalışan birkaç kişi gözaltına alınmış. Aralarında Konyalı ile akraba olan Hikmet diye bir başkası da varmış. Bunlar tabi sorguda çok şiddetli dayak yemiş ve kötü muameleye maruz kalmış. Sonrasında ise suçsuz oldukları anlaşılınca salıverilmişler.

Gebze’ye gelen Konyalı yediği dayaktan sonra aklı melaikelerini yitirmiş. Hikmet ise bir süre sonra normal eski haline dönmüş.

Bu yaşandığı söylenen olaydan ne Atatürk nede Ankara’nın haberi olmamış. Tamamen kimi işgüzar devlet görevlilerinin marifetiymiş.

Sonrasında Konyalı’ya kimse sahip çıkmamış, sokaklarda yatıp kalkmaya başlamış.

Gebzeli esnaflar, vatandaşlar ona bir şekilde yardımcı olmuşlar, yiyecek, içecek tedarik etmişler.

Dayak yiyen Hikmet ise 1946’da Demokrat Partinin Gebze’de ilk kuruluşunda kurucular arasında yer almış. Demokrat Parti’nin kurucu ilçe başkanı Hulusi Polat kendisine yönetimde yer vermiş.

Not: Konyalının fotoğrafının orjinalinin kime ait olduğunu bilemediğim için yazamadım

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263