banner280
Öne Çıkanlar 2019 AA 6 kişi 2018 2 ölü

Kurlarda Biden hareketliliği yaşanıyor

Hafta başından bu yana piyasaların merakla beklediği ABD Mayıs ayı TÜFE verileri, tüm alt kalemleri ile birlikte beklentileri aştı. Yıllık %4.7 beklenen manşet enflasyon %5 çıkarken, %3.4 beklenen çekirdek enflasyon %3.8 gerçekleşti. Son bir haftadır enflasyon endişeleri ve bekleyişi içerisinde rekor kıramayan S&P 500, beklenenleri aşan enflasyon sonrasında rekoru kırdı. Son iki gündür konu ettiğimiz ABD 10 yıllık tahvilleri Mart başı seviyesine geriledi. 5-10-30 yıllık tahvil farkları da Mart ortası seviyelere geriledi. Dün ABD Hazinesi 24 milyar $ tutarında 30 yıllık ihracı da başarılı ile sonuçlandı. Piyasalar TÜFE verisini pozisyonları çerçevesinde fiyatlandırdığını söyleyebiliriz. Mayıs ayı içerisinde ikinci el otomobil ve ağır araçların fiyatları %7 yükseliş gösterdi, Mayıs ayı enflasyon artışının üçte birini ise bu yükseliş oluşturdu. ABD piyasaları bu yükselişin geçici bir etki olduğunu düşünerek iyimserliğini sürdürdü. Piyasaların bardağın dolu tarafını görmesi olumlu, FED’in ise bardağın hangi tarafından bakacağına 16 Haziran’da göreceğiz. Haftaya Pazartesi günü Biden-Erdoğan görüşmesi, Çarşamba günü Biden-Putin görüşmesi gerçekleşecek. Dün Dolar/TL’nin %2 düşüş göstermesi ve Dolar/Ruble’nin 4 günlük düşüşü ile Ağustos 2020 seviyesine gerilemesi, kurlarda Biden görüşmesinin fiyatlandığını gösteriyor. Kısa vadede Biden-Erdoğan görüşmesi Türk Lirası ve BIST’e olumlu katkısını sürdürmesini bekleyebiliriz.

Dolar/TL’de Mart ayı boyunca yaşanan trend kırıldı. Merkez Bankası Başkanı değişimi sonrasında başlayan yükselen kanal dün kırılmış oldu. Ruble ile TL’nin benzer güçlenmesi siyasi gelişmelerin pozitif bir etkisinin fiyatlara girdiğini gösteriyor. 8.4150 ve 8.30 bu dalgalanmada destek olarak izlenecek destek seviyelerimizdir.

BIST 100 Mayıs zirvesini denemesini bekliyoruz. 1457 üzerinde kapanış sonrasında bugün 1465 Mayıs ayı zirvesini test edilmesini kırılması durumunda 1474’e yönelimin devamını bekleyebiliriz. İşlem hacmi dün 16 milyar TL ile sınırlı kalması ve yükselişin genele yayılmaması nedeniyle 1465 direnci kırılmayabilir. 1450-1465 bandında hareket edebiliriz.

Kaynak ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263