banner280
Öne Çıkanlar AA 6 kişi 2019 2018 2 ölü

Aday adayları..

Bugünlerde Türkiye’de tek gündem 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçim, Aylardır Türkiye’nin üzerinde dolaşan kara bulutlar içerisinde bulunduğumuz Kazım ayının hemen başında gelen  “ABD İran’a uygulayacağı Ambargodan Türkiye’yi muaf tutacak” şeklindeki haberler özelikle Ekonomik alanda gözle görülür bir iyimser havanın ortaya çıkmasına vesile olunca bütün dikkatler yerel seçime çevrildi.

31 Mart 2019 tarihinde seçime katılacak olan siyasi partiler hafta başından itibaren seçim takvimini işletmeye başladılar, Takvimin başlamasından itibaren de gönül verdikleri siyasi partilerden Belediye başkan adayı-Belediye meclis üyesi adayı ve İl Genel meclis üyesi adayı olmak isteyenlerde an itibarı ile adaylık için gerekli evrakları hazırlayıp sürece dahil oldular.

Biz yıllardır siyasetin içerisindeyiz, bu yüzen biliriz ki her seçimin kendisine has özelliği vardır ve kim ne tahmin yaparsa yapsın seçim sahada kazanılır ve seçim bittikten sonra Seçim kurulundan mazbata alıncaya kadarda kazanan aday kazanmış sayılmaz.

İçerisinde bulunduğumuz günlerde sokakta-Caddede  elinde başvuru evrakları ile oradan oraya koşan yüzlerce-binlerce aday adayına rastlamamız mümkün, başta AK Parti-MHP-CHP-İYİ PARTİ –HDP ve SP olmak üzere seçime katılma hakkını kazanan partilerin birisinden aday adayı olmak isteyen herkes oradan oraya koşturup duruyor.

Partiler haklı olarak seçime katılacak aday adaylarından çeşitli belgeler istiyorlar, Geçtiğimiz yerel seçime kadar aday adayları Adliyelerden “Sabıka kaydı”,Askerlik şubelerinden “Askerlikle ilişkisi yoktur belgesi”, Muhtarlıklardan “İkametgah” gibi belgeleri almak adına sözünü etiğimiz kurumların önünde uzun kuyruklar oluştururlardı.

Gelişen teknoloji ile birlikte sözünü ettiğimiz belgelerin pek çoğu e-devlet üzerinden elde edilebiliyor, Siyasi partilerin aday adaylardan istedikleri başvuru ücretlerini yatırabilmek adına bankalar arsında küçük çaplı bir koşuşturma yaşanıyorsa da bu yorgunluğun eskisi kadar olmadığını da söylememiz gerekiyor.

Aday adayları bir taraftan aday olacakları partinin istediği evrakları tamamlamaya çalışırlarken bir taraftan da seçilmelerini sağlayacak, Garanti altına alacak kişi yada kişiler ile irtibatı da elden geldiğince üst seviyede tutmanın gayreti içerisinde bulunuyorlar.

Kabul etmek gerekiyor ki her aday adayının kendisine has özelliği var, Çok ünlü olan aday adayı var, Çok zengin olan aday adayı var, Çok kültürlü aday adayı var, Çok teşkilatçı aday adayı var, Bu aday adaylarına daha pek çok özellik yüklemek mümkün.

Siyasi partilerin Genel merkezleri de bu sözünü etiğimiz özelliklere mensup aday adaylarını ince eleyip sık dokuduktan ve “Acaba hangi aday ile daha fazla oy alabiliriz.?” Sorusuna en üst noktada cevap bulduktan sonra bir isim üzerinde karar kılıyorlar.

Dolayısı ile epey bir gayret gösterdikten sonra aday göstermeyen  siyasetçilerin fazla üzülmesini de biz anlamakta güçlük çekiyoruz, Zira Belediye  başkanlığı yada diğer makamlar para ile pul ile alınacak makamlar değil, eğer böyle olsa parası en çok olanlar istenilen makamlara aday olabilirlerdi.

Siyaset emek isteyen, koşuşturma gerektiren, kendinden çok başkaları için çalışılması gereken, vatandaş ile gece gündüz demeden bir arada olunması gereken bir kurum, Bu yüzden vatandaş kendisini yönetecek siyasetçileri belirlemek için en doğru yol olan sandık başına gidiyor, orada kendisini kim daha iyi ikna etmiş ise oyunu o kişi ve parti lehine kullanıyor.

İşte Türkiye geçtiğimiz hafta başından itibaren böyle hummalı bir süreç yaşıyor, Herhangi bir yerleşim merkezinin yönetiminde söz sahibi olmak isteyen aday adayları talep ettikleri noktaya kavuşabilmek adına olanca güçleri ile mücadele ediyorlar.

Siyasi partiler demokrasilerin vazgeçilmez unsurları, Her partiden aday olanların diğer partilerde akrabaları var, arkadaşları var, yakın dostları var, Özellikle yerel seçimde bu tür bağların çok daha büyük önem kazandığı da bilindiğinden aday adayları kendi partileri kadar diğer siyasi partilere mensup seçmenler ile de iyi geçinmenin hesabını yapıyorlar.

Aralık ayının ortalarına doğru Partilerin adaylarının büyük oranda belli olacağı söyleniyor, O zamana kadar bütün aday adayları neticeye ulaşabilmek adına kendisini amaca ulaştıracak tüm argümanları sonuna kadar kullanmaya,ulaşabildikleri kim varsa o noktaya kadar gitmeye çalışacaklar.

Siyasetin güzelliği de bu olsa gerek.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263