banner280
Öne Çıkanlar 2019 AA 6 kişi 2018 2 ölü

Kadın girişimciler önce kooperatif sonra üretim tesisi kurdu

Evlerinde yaptıkları ürünleri pazarlamak için belediyenin desteğiyle kooperatif kuran 27 kadın girişimci, 3 ay sonra üretim tesisi ve satış mağazası işletmeye başladı.

Mart ayında "Çınarcık Hanımelleri Kooperatifi"ni kurmak için bir araya gelen girişimci kadınlar, kiraladıkları 200 metrekarelik tesisle evlerindeki üretimi atölyeye taşıdı. Kooperatif üyeleri, daha sonra ilçe merkezindeki belediyeye ait 10 metrekarelik mağazada ürettikleri ürünlerin satışına başladı.

Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje fikrinin, eşi Elif Kurt'un önerisiyle ortaya çıktığını belirterek, Çınarcıklı kadınların evlerinde ürettikleri ürünleri ekonomiye kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Kurt, kooperatifin belediyenin desteğiyle kurulduğunu belirterek, "Projeyi kadınların evlerinde ürettikleri ürünleri pazarlama ve satış ağı açısından hayata geçirdik. Şu anda ciddi talep görüyor. Çınarcık'ta böyle bir faaliyetin olması bizi de gerçekten çok onurlandırıyor ve mutlu ediyor. Kadınların ev ekonomilerine katkıda bulunduklarını görüyoruz." diye konuştu.

- "Çok ciddi bir özveriyle çalışıyorlar"

Kooperatifin ürettiği ürünlerin ham maddesinin Çınarcık ve köylerinden temin edildiğine değinen Kurt, şöyle devam etti:

"Zeytinyağımızı, reçelliklerimizi Çınarcık'tan kullanıyoruz. Tamamen kendimiz üretiyor ve kendimiz satıyoruz. Kooperatif 2 ana grupta faaliyet gösteriyor. Gıda ve tekstil olarak üretimde bulunuyoruz. Şubat ayında coğrafi işaret olarak tescillenen 'Çınarcık İşi'nin de üretim ve satışını yapıyoruz. Şu anda bir üretim bir de satış olmak üzere 2 işletmemiz var. İnşallah kooperatifimiz büyüyecek. Ben, ulusal bir marka boyutuna geleceğini tahmin ediyorum. Eşime de çok teşekkür ediyorum ve onunla birlikte bu yola çıkan bütün kadınlarımızı tebrik ediyorum. Çok ciddi bir özveriyle çalışıyorlar."

- Yaprak sarmasından reçele, tarhanadan mantıya

Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hülya Nazlı da kooperatif üyelerinin kısa zamanda çok önemli aşamalar katedeceğini anlattı. İlk olarak mantı yapmakla işe başladıklarını dile getiren Nazlı, şöyle konuştu:

"Daha sonra bu ürünleri çeşitlendirmemiz gerektiğini düşündük. Çınarcık'taki ev hanımları özellikle zeytinyağlı yaprak sarmasını ve reçelleri çok iyi beceriyorlar. Bunların üzerinde durup onların üretimine başladık. Şu anda zeytinyağlı yaprak sarması, etli yaprak sarması, mantı, baklava, sigara ve paçanga böreği, erişte ve tarhana gibi ürünlerimizle işe başladık. Zaman içinde bu ürün yelpazemizi genişleterek üretimimize devam edeceğiz."

- Girişimci kadınlar mutlu

Kooperatif üyesi kadınlardan Hülya Altuntaş da aile bütçesine katkı sağlamak için kooperatife üye olduğunu belirterek, "Her ev kadınının isteği tabii ki evine ailesine katkı sağlamaktır. Çocuklarım küçüktü yapamıyordum ama şimdi onlar büyüdü. Böyle bir kooperatif kurulduğu için çok sevindim ve ben de arkadaşlarımla birlikte başladım. Bu işi yapmaya gönül koyduk." dedi.

Fatma Alaza da böyle bir projenin içinde olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, "Evde oturuyorduk, bizim için de güzel oldu. Bir sürü kişiyle tanıştık burada güzel bir gurup oluşturduk. Kendimize özgü mantıyla başladık. Reçel yapıyoruz, dolma yapıyoruz. Yağlarımızı Esenköy beldesinden aldık. Burada doldurup süslemelerini yapıyoruz. Bizim için çok güzel bir aktivite oldu." diye konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263