Konu ile ilgili okuyucularımız hatırlayacaklardır, İzmit’in eski Büyükşehir Belediye başkanı Sefa Sirmen’in Kartepe/Uzunbey bölgesindeki yaklaşık 52 dönümlük arazisi ile ilgili “Kamu yararı kararı” alınıp “Mutlak tarım arazisi” dışına çıkartılıp “Konut alanı” olarak ilan edilmesi talebi uzunca bir süre sürüncemede bırakıldıktan sonra başında Zekeriya Özak’ın bulunduğu İmar komisyonu tarafından reddedilmişti.

Sefa Sirmen’e ait 52 dönümlük arazi ile birlikte aynı ada içerisinde başka vatandaşlara ait birisi 37 dönüm diğeri de 11 dönüm olmak üzere toplam 102 dönümlük alanın tamamı için “Kamu yararı kararı” alınması için var olan adadaki toplam alanın yarısının yani 52 dönümlük alanın da  vatandaşın faydasına kullanılmak üzere Kocaeli Büyükşehir Belediyesine terk edilmesi istenmiş bu talepte arazi sahipleri tarafından uygun görülmüştü.

Söz konusu 102 dönümlük arazinin etrafı zaten çeşitli konut projeleri tarafından çepeçevre sarıldığından normal şartlarda sözü edilen alanda zaten tarım faaliyeti yapılması da söz konusu olmayacağından ilgili yer vasıtası ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi böylesi merkezi bir yerde 52 dönüm arazi kazanacak, yıllardır mezbelelik bir yer olarak kalan arazi de ekonomiye kazandırılacaktı.

Geçtiğimiz yıllarda söz konusu 102 dönümlük arazi ile ilgili teklifin Kocaeli Büyükşehir belediyesinin meclis toplantısında görüşülüp onaylanması beklenirken yukarıda da belirttiğimiz gibi Zekeriya Özak  başkanlığındaki İmar komisyonu önce “Süre uzatımı” istemiş, daha sonraki mecliste ise “Uygun değildir” kararı alınarak reddedilmişti.

Biz o sıralar bu konu ile ilgili “ Kocaeli Büyükşehir belediyesinin yüzde yüz faydasına olacak böyle bir teklif neden geri çevrildi, Tarım alanı olmasına imkan olmayan böyle bir yerde Kocaeli Büyükşehir belediyesi de 52 dönümlük bir alan kazanacakken böylesi faydalı bir iş sırf arazinin bir kısmı Sefa Sirmen’e ait diyemi geri çevrildi” diye sorup soruşturunca tamamen teknik bir mesele olan bu talep ile ilgili olarak “arkasında siyasi destek yok” şeklinde saçma sapan bir cevap ile karşılaştık.

İçerisinde Sefa Sirmen’in de bulunduğu arazi ile ilgili dosyanın reddolmasından sonra çok sayıda AK Partili milletvekilinden , dönemin AK Parti il başkanına kadar “Bu teklife neden destek olmadınız.?” Diye sorduğumuzda muhataplarımızın nerede ise bir tamamı “Büyükşehir bu zamana kadar bize imar ile ilgili hangi konuda fikir sormuş ki, şimdi böyle bir destek istemiş, bu konularda hiç kimse Büyükşehir belediyesine tavassutta bulunmaz,Kararı verecek tek merci Büyükşehir yönetimidir,Adres yanlış yerde aranmasın” cevabını vermişti.

Tabi böyle bir teklif olumsuz çıkınca, Zaten ekonomik olarak zor günler geçiren Sefa Sirmen’de, Ada içerisinde bulunan 37 dönümlük alanın sahibi de kendilerine ait olan yerleri muhtemelen yok pahasına ikinci-üçüncü şahıslara sattılar, sözünü ettiğimiz ve nerede ise tam şehir merkezinde bulunan 102 dönümlük alanında akibeti belli olmadan çözümsüz bir şekilde duruyor, Kocaeli’de arazi fiyatlarının da “Altın” olduğu bir süreçte sırf Sefa Sirmen ismi var diye Kocaeli Büyükşehir belediyesi de 52 dönümlük oldukça geniş bir araziden mahrum bırakılmış vaziyette.

Hiç gereği yokken Sefa Sirmen’e ve ada bazında arazisi bulunan başka iki vatandaşa bu zulüm reva görülürken geçtiğimiz yıl MİA ile ilgili olan ancak sahibi HALDIZ’lar guruba ait REAL arazisi üzerinde kopartılan fırtına işin bambaşka boyutlara gelmesine vesile oldu.

Belki ekonomik kriz vesilesi ile belki de yabancı firmaların Türkiye’den ayrılmak istemeleri  yüzünden İzmit’in tam orta yerinde bulunan REAL arazisi satışa çıkartılınca ilgili alan başta Kocaeli olmak üzere Türkiye’nin pek çok yerinde gerçekten son derece önemli projelere imza atarak ekonomiye katkı sunan HALDIZLAR grup tarafından alınmıştı.

O ana kadar süt liman giden MİA Projesi REAL arazisinin HALDIZ Grup tarafından alınması sonrası bambaşka bir renge bürünmüş, Sırf  Macit Haldız ismi üzerinden başlatılan “İSTEMEZÜK” kampanyası yüzünden Kocaeli genelinde yüzlerce müteşebbis tarafından beklenilen ve İzmit’e belki 10 İzmit kadar değer katacak olan MİA projesi de akamete uğratılmaya başlatılmıştı.

Kocaeli Büyükşehir belediyesindeki Muhalefete mensup meclis üyeleri kendilerine göre haklı olarak gördükleri gerekçeler üzerinden MİA Projesine isteksiz dururken konuya AK Parti içerisinden de belli belirsiz muhalefet sesleri de çıkıp, birkaç gazete haberi de kamuoyunda paylaşılınca, yukarıda da belirttiğimiz gibi iş bir anda MİA ekseninden çıkıp tamamen hiçbir suçu günahı olmayan HALDIZLAR üzerinden linç kampanyasına dönüştürüldü.

Kocaeli Büyükşehir belediyesinin AK Parti cenahı o birkaç günlük süre içerisinde dik durma becerisini gösterebilse şu sıralarda MİA kanalı ile başta İzmit olmak üzere Kocaeli genelindeki müteşebbislere olağanüstü bir güven gelecek, İstanbul’un kapısı durumunda bulunan Kocaeli şu andakinden daha modern bir görüntüye kavuşacaktı.

Geldiğimiz noktada bilemediniz en fazla 15 dakikada tartışılacak ve yapılan oylama sonucu karar bağlanacak MİA meselesi Büyükşehir Belediyesindeki AK Parti cenahının beceriksizliği neticesinde karmakarışık oldu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın masasına kadar götürüldü ondan sonrada Buzdolabına kaldırıldı.

O günden sonra MİA konusunda bilmem kaçıncı kez süre uzatımı verildi,işin doğrusu bizde unuttuk, Ancak bir dönem bizde belediye meclis üyesi olarak görev yaptığımızdan  biliyoruz ki Büyükşehir Belediyesi kendisinin yetkisinde olan 1/5000 talep dosyasına istediği kadar süre uzatımı verebilir.
Ancak ilçe belediyesinin göndermiş olduğu 1/1000 talep dosyasını en fazla üç ay süre uzatımı ile tutabilir, MİA konusunda Kocaeli halkı onuncu aya girdi ancak dosya halen buzdolabında bekletiliyor.

Sefa Sirmen’in Kartepe’de şimdi sahibi olmadığı arazi ile ilgili de Macit Haldız’ın İzmit Belediyesi sınırları içerisinde sahip olduğu REAL arazisi ile ilgili yaşananlar tam bir kara mizah, Kocaeli Büyükşehir belediyesine göre Sefa Sirmen CHP’li olduğu için arkasında “Siyasi destek yok” daha da garibi AK Partinin kurucuları arasında bulunan Macit Haldız’ın arkasında da “siyasi destek yok”.

Süreç her iki isim içinde böyle ilerlerken bu tür anlarda “durumdan vazife çıkarmakta son derece mahir olan” vatandaşlarımız da başkasının malı üzerinden keyif bağışlamaya başladılar, Macit Haldız’a ait REAL arazisi ile ilgili olarak “Macit Haldız burayı bila bedel Büyükşehir’e devretsin, Büyükşehir’de burayı cami yapsın” diye öneren bir vatandaşa” Senin hayatta hiç elli metre kare yerin odlumu, eğer olsa elli metre kare yerini bir kişi yada  kuruma bağışlayabilirmisin.?” şeklindeki sorumuz üzerine yüzünün aldığı rengi bugün bile unutamıyoruz.

Kocaeli Büyükşehir sözünü ettiğimiz her iki isim içinde başından beri doğru karar veremedi, Eğer bir talep doğru değil ise gelir gelmez ilk mecliste “ret” kararı verilir geçer gider, öbür türlü olabilecek bir iş içinde ha bire “süre uzatımı” yapmanın kime ne faydası olacak, anlayabilmiş değiliz.

Siyaset insana, topluma hizmet için var, Sefa Sirmen’in şimdi kendinsin olmayan arazisi başka bir ilçe merkezinde olsa durum ne olacaktı, REAL arazisi İzmit ilçe sınırları içerisinde değilde, bir kaç kilometre ötedeki Kartepe’de, yada bu taraftaki Derince sınırları içerisinde olsa acaba yine bu noktaya gelecekmiydi, doğrusu merak ediyoruz.

Bizim Sefa Sirmen ile de bir işimiz yok, Macit Haldız ile de, Sefa Sirmen’i görmeyeli çok uzun zaman oldu, Macit Haldız’ı ise hayatımızda bir kez gördük iki bardak çayını içtik, Ancak her iki isim ile ilgili yaşanılan süreç Türkiye’de böylesi önemli kararların Belediyelerin keyfine bırakılmayacak kadar önemli olduğunu da ortaya çıkarmış durumda.

Memlekette bu kadar önemli boyutta ekonomik kriz varken hiçbir belediyeci çıkıp bu insanlara “siz bu araziye ne kadar ödeme yaptınız, buraları hangi şartlarda aldınız, bizim kararsızlığımız dolayısı ile hangi boyutta ekonomik sıkıntı yaşıyorsunuz.?” şeklinde soru sorduklarına inanmıyoruz, Zaten bu kadar sağduyulu olsalar anlatmaya çalıştığımız bu sıkıntılar zaten yaşanmazdı.

Türkiye’de herkes özellikle de yerel yönetimler böylesi müteşebbisleri korumalı, baş tacı yapmalı, biz HALDIZ grubuna da kendileri gibi iş yapıp, proje üreten, İstihdam sağlayan, binlerce vatandaşa ekmek veren kuruluşları da nadide birer kıymet olarak muhafaza etmeleri gerekmektedir.

Ellerinde yetki olanlar bir an önce bu memleketi yerle bir eden “Servet düşmanlığından” bir an önce vazgeçmelidirler, Yerel yönetimlerin basiretsizliği yüzünden şehir merkezleri mezbelelik gibi duruyor, Görevleri çözüm üretmek olan yerel yönetimlerde teknik manadaki böylesi önemli kararlara “siyaset gözlüğü” ile bakınca ortaya kolay kolay telafi edilmeyecek problemler çıkıyor.

Kocaeli Büyükşehir belediyesi sözünü ettiğimiz bu MİA projesini bir an önce çözmek zorundadır, Bütün Kocaeli’nin umudu olacak böylesi bir proje ile ilgili alınacak kararı habire ötelemek, gerekiyorsa da 30 Mart tarihinden yapılacak seçim sonrasına ötelemek bize göre hiçte ahlaki değil.

Türk halkı Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’ı hemen her konuda anında aldığı kararlar dolayısı ile seviyor, inanıyor, Dolayısı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’da kendi karizması dolayısı ile seçim kazanarak yönetim katına gelen yöneticilerden de aynı kararlılığı bekliyor.

MİA konusunda, Ekmeğe yapılacak zam konusunda, Bağlantı yolları konusu dahil pek çok meselede kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan beklemek, bir taraftan Sayın Cumhurbaşkanımıza haksızlık olurken, bir taraftan da yerelde ki sorunların dağ gibi yığılmasına vesile oluyor.

Diyeceğimiz odur ki En kötü karar kararsızlıktan iyidir ve Tarih sadece kararlı yöneticileri hatırlar.

Bizden söylemesi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263