İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu dün 2019 yerel seçimlerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, büyükşehir belediye başkanı adayı olmayacağını söyledi ve gerekçelerini de “Biliyorsunuz 24 Haziran seçimlerinde kısa bir süre sonra CHP Genel Merkezi’ne yönelik değişim çağrısı yapmıştım. Acil bir değişimin zorunlu hale geldiğini söyleyip kamuoyu ve parti tabanının talebinin de bu doğrultuda olduğunu hatırlatarak, söz konusu değişimin genel başkan ölçüsünde değişmesi partimize güç katacaktır demiştim. Parti yönetimden fırtınalara yol açan bu açıklamamın, açık ve anlaşılır olduğunu hepimiz biliyoruz. Bugün sizlerin huzurunda bir kez daha altını çizmek istiyorum ki bir o açıklamayı yaptığım gün ne düşünüyorsam bugün de aynı şeyi düşünüyorum.Yine aynı noktadayım, değişimde ısrarcıyım. Değişimin tehdit değil fırsat olarak görülmesi kanaatindeyim. Benim kişilerle problemim yok sorun yönetim biçimi ve ilkelerdir. Yaşamım boyunca kimsenin adamı olmadım, sözlerim arkasında başka şeyler gizlemedim. Ne düşündüysem onu yaptım ne yaptıysam arkasında durdum. Her zaman önce devletim sonra partim için çalıştım. Böyle geldim böyle gideceğim. Gizli hesapları olmayan çıkar peşinde koşmayan partimin menfaatlerini her türlü kişisel çıkarım üzerinde tutarım. Bunun aksi tavır içinde olanlarla gücümün yettiğince ve sonuna kadar mücadele etmeyi görev bilirim. Yarının aydınlık geleceği dedim ya ben buna samimi olarak söylüyorum; 14, 5 yıldır yoğun bir çalışma temposu içindeydim İzmirliler için çalışmaya konsantre olmuştum. Samimiyetle elimden gelenin fazlasını yapmaya çalıştım.İzmirliler beni 3 dönem boyunca belediye başkanı olarak seçti. 150 yıllık belediyecilik tarihinde en uzun süre başkan olarak yer almak ben ve ailem için gururların en büyüğüdür. Bugün 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde aday olmama kararı aldım. “şeklinde açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Aziz Kocaoğlu’nun2019 yılının Mart ayında yapılacak yerel seçimde aday olmayacağım” şeklindeki açıklaması ilk anlarda “Kocaoğlu zaten CHP Genel başkanı Kılıçtaroğlu’nun değişmesi gerektiği yönünde görüş belirtmişti, Bu aşamadan sonra zaten söyleyecek başka bir sözü kalmamıştı, oda gerekeni yaptı” şeklinde yorumlanabilir ancak biz bu şekilde düşünenlere asla katılmadığımızı belirtmek isteriz.

CHP Genel başkanı Kemal Kılıçtaroğlu’nun böylesi konularda ne kadar demokrat olduğunu hem kendi partisinde hem de başka siyasi partilerde bulunanlar çok iyi bileceklerdir, dolayısı ile Aziz Kocaoğlu çıkıp “ben mart ayında yapılacak olan seçimde bir kez daha belediye başkan adayı olmak istiyorum” dese inanıyoruz ki kendisine en büyük destek Kılıçtaroğlu’ndan gelecekti.

Bize göre İzmir Belediye başkanı Aziz Kocaoğlu kendisine yakışanı yapmıştır, CHP’nin ve Aziz Kocaoğlu’nun İzmir’de seçim kaybetme tehlikesi yok, Kocaoğlu ile ilgili kamuoyunda herhangi olumsuz bir görüşte yok, Bu durumu Kocaoğlu’nun kendisi de çok iyi bildiğine göre geriye bir tek şey kalıyor oda “Fedakarlık”

Bugün Belediye başkanları ile ilgili yurt genelinde geniş çaplı bir araştırma yapsak belediye başkanlığı koltuğunda üç dönem-dört dönem-beş dönem hatta altı dönem başkanlık yapan çok sayıda siyasetçinin bulunduğunu kolaylıkla görebiliriz, Belediye başkanlarının bu uzun soluklu saltanatına “Seçmen istiyorsa mevcut başkanların adaylığında bir sorun yok” cevabı verilebilir.

Ancak bu durum mevcut belediye başkanlarının haklı olduğunu da göstermez, Dikkat edin ikinci dönemden sonra bir kez daha seçilen yani üçüncü döneme “merhaba” diyerek seçilen başkanlarda ilk dönemlerdeki heves, çalışma azmi ve iş yapma gayreti kalmıyor, Pek çok kez seçilen belediye başkanları ile birlikte başkanın ekibi de kesinlikle değişmediği için başkanın kurduğu mevcut yapıya kolay kolay hiç kimse dahil olamıyor.

İşin garip tarafı Şu an başkanlık makamında bulunan ve bu görevi çok uzun yıllardır yapan belediye başkanlarından hiç birisi de “Ben artık yoruldum, belli bir yaşa geldim, kaç dönemdir başkanlık yapıyorum, Genel başkanlarım yada parti politikalar vesilesi ile seçildiğim başkanlık görevini artık bırakmak ve evime dönmek istiyorum” diyen birisine de rastlamamışken imdadımıza İzmir Büyükşehir belediye başkanı Aziz Kocaoğlu yetişti.

Son dönemlerde Türkiye’de hem yerel yönetim anlayışı değişti, hem de belediye başkanlarının görevlerinde çok büyük değişimlere gidildi, Hükümet her ne kadar pek çok yetkiyi yerel yönetimlere devretmiş olsa da Belediye başkanlarının özellikle İmar noktasındaki faaliyetlerine eskisi kadar yol vermiyor, araştırın bakın son birkaç yıldır, Yerel yönetimlerin yapmak istedikleri imar değişikliklerine Ankara kolay kolay izin vermiyor.

Gelecek yılın mart ayında yapılacak olan yerel seçimde siyasi partilerin genel merkezleri adaylarımı yavaş yavaş belirlemeye başladılar, Özellikle Büyükşehir Belediye başkan adaylarının kim olacağı ile ilgili kararı özellikle partilerin genel merkezleri özellikle de Genel başkanları tayin etmeye başladılar.

İlçe ve belde belediye başkan adayları daha çok Parti genel merkezlerinin görevlendirdiği siyasetçiler tarafından belirlenmeye çalışılıyor, Siyasi parti genel merkezleri gelecek yıl mart ayında yapılacak yerel seçimde kendilerine göre garanti gördükleri yerleşim merkezlerinde göreceksiniz seçime mevcut başkanlar ile değil yeni yüzler ile gireceklerdir.

Bu bakımdan “gelecek seçimde aday olmayacağım” şeklinde açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Aziz Kocaoğlu’nun bu kararının diğer siyasi partilerdeki belediye başkanlarına da örnek olması en büyük temennimiz, Biz bu yazıyı yazdığımız sırada Seçime katılacak siyasi ğ partilerin genel merkezlerinin kendi partilerinde görev yapan çok sayıda belediye başkanına “ seçimde aday olmayın” haberini gönderdiğini de çok iyi biliyoruz.

Siyasette “yüzü eskimek” yada “Vitrinde eskimek” şeklinde görev başındaki başkanların artık seçmen karşısında fazla bir etkilerinin kalmadığını anlatan çok güzel bir ifade vardır, Özellikle AK Partide yıllar yılı seçilen belediye başkanlarının seçimi kendi güçleri ile değil sadece ve sadece Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel başkanı Tayyip Erdoğan’ın karizması sayesinde  seçildikleri gerçeği de varken mevcut belediye başkanlarının da kendilerini bir kez daha gözden geçirmeleri gerektiğini düşünüyoruz.

İçerisinde bulunduğumuz Ekim ayının bütün partilere mensup belediye başkan adayları için çok zor geçeceği ve çok sayıda belediye başkanının “ben gelecek seçimde tekrar aday olmak istemiyorum, partimizde başkanlık görevini benim kadar hatta benden daha iyi yapacak arkadaşlarımız var” şeklinde açıklama yapıp siyasete veda edeceğini göreceğiz.

Yeter ki mevcut belediye başkanlarının durumu Nasrettin Hoca’nın “Düşmesem de zaten inecektim” noktasına gelip dayanmasın.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263