Son bir haftadır  “Genel müdürlüğünü Kocaeli’den, İstanbul’a taşıyacak” söylentilerinin çıkması üzerine Köseköy’den,  Çayırova’ya kadar olan Kocaeli sınırları içeresindeki hemen herkes için gündemin birinci maddesi haline gelen TÜPRAŞ’ın durumunun ne olacağı ile ilgili henüz tam bir netlik yok.

Hatırlıyoruz 2017 yılı vergilendirme döneminde TÜPRAŞ, 463.198.696,74 TL vergi tahakkuk ettirmiş, tahakkuk ettirilen bu vergiden de Büyükşehir Belediyesi statüsüne sahip illere, vergi gelirinden yüzde  6 oranında pay dağılımı yapılacağı kamuoyu ile paylaşılmıştı.

TÜPRAŞ’ın Genel müdürlüğünün Kocaeli’den alınıp İstanbul’a taşınacağı ile ilgili söylentiler çıkar çıkmaz bir anda Kocaeli’nin başta siyasetçileri olmak üzere ne kadar STK, ne kadar söz söylemeye muktedir, kişi yada kurum varsa hep bir ağızdan “TÜPRAŞ İstanbul’a taşınırsa biz biteriz” ifadesini kullanmak zorunda kaldı.

Bütün bu toz duman arasında belirsizlik sürerken Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı Tahir Büyükakın sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak TÜPRAŞ tartışmalarına son noktayı koydu. Ak Parti Derince meclisinde yaptığı konuşmada Büyükakın” Maliye Bakanı ile görüştüm  TÜPRAŞ hiçbir yere gitmeyecek, gerekli tedbirleri aldık “şeklinde açıklama yapınca  taraflı tarafsız herkes şimdilik derin bir nefes almış oldu.

TÜPRAŞ gibi Türkiye’nin en büyük kuruluşunun Genel müdürlüğünün Kocaeli’yi bırakıp İstanbul’a gidecek olması kabul etmek gerekir ki Kocaeli için son derece büyük bir kayıp, TÜPRAŞ gibi olmasa da Anadolu’nun pek çok kentinde bulunan irili ufaklı sanayi kuruluşlarının da o bölgelere yaptıkları katıkları yakından bilen ve takip eden birisi olarak bu tür taşınmaların o yerleşim merkezleri için nasıl büyük bir felaket olduğunu çok yakından müşahade ediyoruz.

TÜPRAŞ ile ilgili başlayan söylentilerin neticeye varıp varmaması bir tarafa bu söylentilerin çıktığı ilk andan son saate kadar özellikle siyaseten bir araya gelmeleri yada aynı konu etrafında uzlaşmaları asla mümkün görülmeyen milletvekillerinin ve o milletvekillerinin bünyesinde bulundukları parti teşkilatlarının da aynı noktada buluşmaları bizim için son derece sevindirici bir hadisedir.

Kocaeli sınırları içerisinde var olan ve sayıları binler ile ifade eden sanayi kuruluşlarının çok önemli bir kısmı belki de İstanbul’a yakın olmalarından dolayı “Batı Yakası” olarak tanımlanan Gebze-Çayırova-Darıca ve Dilovası ilçelerindedir, bu dört ilçede 1960’lı yıllarda konuşlanan sanayi kuruluşları bir taraftan üretim yaparlarken bir taraftan da üretim yaptıkları ilçelerde yaşayan vatandaşlarımızın hayatının olumlu yada olumsuz bir şekilde değişmesine aracı oluyorlar.

Hepimiz çok iyi biliyoruz ki “TÜPRAŞ  genel müdürlüğünü İstanbul’a taşımasın” fikrinin etrafında bir araya gelmesini sağlayan tek ve değişmez etken “Paradır-ekonomidir”  TÜPRAŞ’ın Genel müdürlüğünün Kocaeli’de bulunması dolayısı ile başta Kocaeli Vergi dairesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi-Körfez belediyesi olmak üzere pek çok kurum direk yada dolaylı olarak ekonomik noktada sebeplenmektedirler.

Başta Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanı Tahir Büyükakın olmak üzere konu ile ilgili açıklama yapan bütün partilerin milletvekilleri ve o partilerin teşkilatları, Var olan bütün STK’lar ve yöresel dernekler sayesinde son dakikada bir atraksiyon olmaz ve TÜPRAŞ’ın Genel müdürlüğü Kocaeli’de kalırsa bu durum Kocaeli sınırları içerisinde yaşayan herkesin ortak başarısı olarak kalacak ve bundan sonrası içinde yol haritası durumuna gelecektir.

Biz birkaç gündür TÜPRAŞ ile ilgili sosyal medya hesabımızdan açıklamalar yapıyoruz ve bu açıklamalar sonrasında bize  sanayi kuruluşlarının bulunduğu ilçe merkezlerinden geri dönüş yapan dostlarımız bir taraftan konu ile ilgili duyarlılığımız dolayısı ile bize teşekkür ediyor bir taraftan da “Yüksel Bey bizim ilçemizde şu kadar sanayi kuruluşu var ve bu sanayi kuruluşlarının şu kadarı bizim ilçemizde şu kadarı da İstanbul’da “ diye verdikleri sayılara baktığımızda nerede ise Sanayi kuruluşlarının yüzde 20’lik kısmının Genel müdürlüğünün Kocaeli’de yüzde 80’lik kısmının da İstanbul’da bulunduğu gerçeği ile yüz yüze kalıyoruz.

Bu durum çok uzun yıllardır böyle devam ediyor ve devam eden bu olumsuz süreç ile de başta siyasetçiler olmak üzere kişi yada kurumlardan ses getirecek bir söylemi biz duymadık, Özellikle iktidar partisi milletvekillerinin böylesi olağanüstü bir hadise için ortalığı yıkmaları gerekirken sessiz kalmaları herkes gibi bizi de üzüyor, umutsuzluğa sevk ediyor.

Bu açıdan TÜPRAŞ ile ilgili gelinen nokta çok önemli, Kocaeli kamuoyu TÜPRAŞ konusunda bu  zamana kadar görülmeyen bir şekilde bir araya gelmese, problemi en üst noktadan kamuoyu ile paylaşmasa belki de TÜPRAŞ biz bu yazıyı yazmaya başladığımız sırada Genel müdürlüğünü İstanbul’a taşımış olacaktı.

Hazır Kocaeli’de bu durum gündemin tam tepesine oturmuşken, kamuoyu da bu duruma hiç olmadığı kadar hazırlanmışken yapılacak olan iş Fabrikaları Kocaeli sınırları içerisinde ancak genel müdürlükleri İstanbul’da bulunan sanayi kuruluşları ile de bir çalışma yapılarak Genel müdürlüklerin de Kocaeli sınırları içerisine alınması adına baskı kurmak olacaktır.

Yaşadığımız dünyada en önemli meta paradır, paranın olmadığı, ekonomik dengelerin aşağılarda bulunduğu bir ortamda yaşayanların mutlu olması yada mutlu edilmesi mümkün değildir, Orta yerde böyle çıplak bir gerçeklik varken yapılması gereken paranın etrafında dolaşmaktan ziyade parayı bizimde yaşadığımız bölgeye transfer edebilmektir.

TÜPRAŞ ile açılan bu yoldan hiç durmadan devam edilmelidir, Böylesi herkesi ilgilendiren bir konuda Partizanlık, Particilik bir tarafa bırakılmalı, halkın menfaati neyi gerektiriyorsa o noktada adım atılmalıdır, Bu yapılmayıp sırf siyasi rant uğruna “ Biz böyle yaparken muhalefet partileri 40 yıl önce 50 yıl önce böyle yaptılar, Gelinen noktada falanca partinin filanca siyasetçinin de günahı var” diye atarlanmak kuru hamasetten başka bir işe yaramayacaktır.

Para mutluluktur, Kocaeli’yi yönetenler “Zengin kentin fakir bekçileri” durumundan çıkmalıdırlar, bunun da yolu zaten bellidir, bir olmak, beraber olmak, Var olan zorlukların üzerinden hep beraber gelmek var olduğu söylenilen bütün zorlukların üstesinden gelmek için yeter de artar bile.

TÜPRAŞ’ın Genel müdürlüğünün Kocaeli sınırları içerisinde kalması adına  son derece önemli ve belirleyici bir rol oynayan büyükşehir Belediye başkanı Tahir Büyükakın sözünü ettiğimiz ve genel müdürlükleri İstanbul’da bulunan Sanayi kuruluşlarının tümünün Genel müdürlüklerinin Kocaeli’ye getirilmesi konusunda bir adım atsın iddia ediyoruz Kocaeli’de yaşayan 2 milyon kişi Başkan’ın peşinden koşacaktır.

En önde biz olmak kaydı ve şartı ile…..

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263