14 Mayıs tarihinde yapılan milletvekili genel seçiminde bilindiği gibi Cumhur ittifakına mensup siyasi partiler Millet ittifakına mensup siyasi partilere karşı TBMM’de çok fazla olmasa da sayısal bir üstünlük kurdular.

28 Mart 2023 tarihinde Cumhur ittifakının Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı üstünlük sağladı.

Her iki sonuç karşısında seçmen haklı olarak “tamamlanan seçimin galibi Cumhur ittifakıdır, demokrasilerde oy farkı önemlidir, bu yüzden Türkiye’yi yönetme yetkisi Cumhur ittifakındadır” fikrinde birleşti.

Buraya kadar her şey normal.

Lakin 31 mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçim akşamı sandıklar açıldığında şu ana kadar seçmen pek fark edemese bile başka bir normal durumda ortaya çıktı.

2019 tarihinde İYİ parti ile birlikte oluşturduğu Millet ittifakı ile başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye’nin pek çok belediyesini kazanan CHP’li adaylar 31 mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimde ülke nüfusunun çok büyük bir çoğunluğunun yaşadığı yerleşim merkezlerinin tamamını tek başına kazandılar.

CHP’li belediye başkanlarının kazandıkları yerleşim merkezlerindeki seçmen sayısını ve seçmen profilini net bir şekilde detaylandırılınca CHP’nin 14 mayıs ve 28 mayıs tarihindeki kayıplarını çok büyük oranda telafi ettiğini ve şu an tek başına iktidarda olduğunu söylemek mübalağa olmayacaktır.

CHP’nin 31 mart tarihinde kazandığı muazzam başarı belirttiğimiz gibi seçmen tarafından henüz tam olarak anlaşılamadı, Medyanın çok büyük bir kısmı da CHP’nin kazandığı bu başarıdan çok anlık olarak gelişen “CHP’li falanca belediye başkanı yeğenini müdür yaptı, filanca belediye başkanı halasının kızını daire başkanlığına getirdi” şeklinde yönlendirme ile meşguller.

Önümüzdeki günlerde CHP’nin kazandığı belediyelerdeki görev değişimleri hızlandıkça bizim ne anlatmak istediğimiz çok daha net bir şekilde anlaşılacaktır, Türkiye’deki siyasi oy dağılımını 14 mayıs 2023 yada 28 mayıs 2023 tarihine göre değerlendirmek boşa kürek çekmekten başka bir şey değildir.

AK Parti yada Cumhur ittifakına mensup siyasi partilerin artık 31 mart 2024 tarihinden önceki gibi rahat davranmaları mümkün değildir zira söz konusu tarihte sandıktan çıkan netice iktidarın değiştiğine en büyük delildir.

Kısa bir zaman sonra bizim ne anlatmak istediğimiz daha net bir şekilde anlaşılacaktır.

Zira siyasette en büyük ilaç zamandır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263