Batıda pek çok ülkede daha çok çevre kirliliğinden kaynaklanan duyarlılık vesilesi ile seçimlerde görüntü ve ses kirliliğine izin verilmediğini verilse bile orada yaşayanların bu duruma fazla itibar etmediğini yurt dışında yaşayan birkaç dostumuz ile yaptığımız telefon trafiği sonucu öğrenmiş olduk.

Bizde çevre duyarlılığı ile ilgili çok önemli mesafe alınmasına rağmen adayların seçim afişi asma ile ilgili arzularının sona ermemesi de aslında sosyologların derinlemesine yapmak zorunda oldukları bir araştırma gibi duruyor.

Pandemi sürecinde işin doğrusu biz seçimlerde artık herkesi rahatsız eden görüntü ve ses kirliliğinin sona ereceğini düşünmüştük pandemi dönemine denk gelen seçimde daha çok plastik afişlerin kullanılmaması hepimizi gelecek adına umutlandırmıştı.

Eskisi kadar olmasa bile 14 mayıs ve 28 mayıs tarihinde yapılan iki seçimde yine her sokağın başına asılan afişler ile nerede ise dakikada bir hemen yanı başımızdan geçen ve kulaklarımızı sağır eden partileri anlatan müzikler konusunda geri adım atılmadı.

Dikkat edilirse seçime katılacak tüm partilerin iktidar partisi gibi afiş asmaları mümkün değil, İktidar olan siyasi partiler gibi bir yada iki dönem ilgili yerleşim merkezinde belediye başkanlığı yapan ve 31 mart 2024 tarihinde yapılacak olan yerel seçimde de partileri tarafından aday gösterilen belediye başkanları da o yerleşim merkezini tepeden tırnağa afişler ile donatıyorlar.

Söz konusu parti ve belediye başkanları dışında kalan adaylar ise kendi ekonomik durumlarına göre ayarladıkları son derece dar rakamlı bütçeler ile seçimi tamamlamaya çalışıyorlar.

Söz konusu adayların bin bir güçlükle bastırdıkları ve partileri tarafından tekrar aday gösterilen mevcut belediye başkanlarından eğer kalmışsa var olan alanlara zar zor bastırdıkları az sayıdaki afişlerin yapıştırıldıktan yada asıldıktan dakikalar sonra paramparça edildikleri gibi bir gerçek var.

-Söz konusu afişleri asıldıkları yerden kim indiriyor.?

-Afişleri yapıştırıldıkları yerlerden kim kopartıyor kim paramparça ediyor.?

-Bunlara birileri “Afişleri indirin” diye talimat mı veriyor.?

şeklindeki soruların cevabının olmadığını en azından biz bilmiyoruz.

Demokrasinin vazgeçilmez unsurları olan siyasi partilerin adaylarına karşı başlatılan bu hoşgörüsüzlüğü nasıl tarif edeceğimizi inanın bizde bilmiyoruz.

Bin bir emek ve zorlukla bastırılan bastırıldıktan sonrada parçalanan, asıldıkları yerden indirenlerin ruh hallerini anlamakta güçlük çekiyoruz.

Seçimler sırasında afiş asmak yasaklansın

Ses cihazlarından kulaklarımızı sağır edercesine yükselen müzik yayınları yasaklansın..

Buna hiçbir diyeceğimiz yok.

Ancak sırf kendi dünya görüşlerine siyasi anlayışlarına uymuyor diye diğer siyasi parti adaylarının afişlerinin parçalanmasına göz yummak en azından demokrasiye inanmamaktır.

Birde fırsat eşitliğine..

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263