Siyaset ile uğraşan hemen herkes şu sıra 2024 yılının mart ayında yapılacak olan yerel seçime odaklanmış durumda, Edirne’den, Kars’a kadar sınırlarımız içerisinde var olan il-ilçe ve beldelerde yapılacak seçim sonucu yerleşim merkezleri yeni belediye başkanlarına kavuşmuş olacaklar.

Belediye başkanları ile birlikte o yerleşim merkezlerinde belediye meclis üyelerinin de seçimi yapılacak, 30 büyükşehir belediye sınırları içerinse var olan ilçelerden seçilecek olan meclis üyelerinden çıkan rakamlara göre belli miktardaki üyelerden oluşacak büyükşehir meclis üyeleri de kentlerin var olan sorunlarına çözüm bulabilmek adına çaba gösterecekler.

Büyükşehir olmayan seçim merkezlerinde belediye meclis üyeleri ile birlikte il genel meclis üyeleri de seçiliyor ve seçilen bu il genel meclis üyeleri de adeta “yerel parlamento” olarak görev yapıyorlar.

Orta büyüklükte bir ilçe merkezinde yaklaşık 35 civarında meclis üyesi bulunuyor, Belediye başkanları seçildiğinde kendisi ile birlikte oy kaygısı olmadan seçilen 3 yada 4 meclis üyesi o belediyede dengeleri belediye başkanı lehine çevirebiliyorlar.

Siyasi partiler tarafından belediye başkanı adayı olarak gösterilen isimle birlikte yukarıda belirttiğimiz sayıda meclis üyesi adayı da bulmak gerekiyor, işte böyle bir süreçte başkan adayları en azından kendisine seçilmek için daha fazla oy getirecekleri isimlerin peşine düşüp onları listelerine yazmanın hesabını yapıyorlar.

Yerleşim merkezlerinde var olan bu isimleri listelerine yazmak isteyen belediye başkan adaylarına katkı sunmak adına o ana kadar il-ilçe yada belde teşkilatlarında görev yapmış isimlerinde “-bizde meclis üyesi adayı olmak istiyoruz” şeklinde talepleri bulunuyor.

Belediye başkan adayları kendilerine göre haklı sebepler dolayısı ile “-bu işin kaptan köşkünde ben varım dolayısı ile başkanlığı kazandığım taktirde çalışacağım meclis üyelerini de seçmek bana düşer” şeklinde bir talepte bulunurlarsa da çoğu zaman bu arzularına  ulaşmakta güçlük çekerler.

Belediye meclis üyeliği talebinde bulunanlar ilçe SKM’leri tarafından oluşturulan havuza atılırlar işte o andan sonra başta milletvekilleri, eğer o bölgeden varsa partinin genel başkan yardımcıları, GİK üyeleri , il yöneticileri, ilçe yöneticileri olmak üzere araya giren yüzlerce ricacı “şu isimleri listenin başına yaz” diye muhatapların ensesinde boza pişirmekten çekinmezler.

İşte burada “-Oy getireceği düşünülen isimler mi” yoksa “Partiye sadakat ile bağlı olan isimler mi.?” sorusu daha fazla sorulmaya başlar.

Her belediye başkan adayı seçimi kazanmak için yola çıkıyor ancak başkanın seçimi kazanamaması halinde seçilen belli sayıdaki üyelerin muhalefette kalmış bir siyasi partinin meclis üyesi olarak kalıp kalmayacakları noktasında her zaman tartışmalar meydana gelmiştir.

Bu yüzden meclis üyesi adayı deyip geçmemek lazım, hatta meclis üyelerini seçerken en az belediye başkan adayı belirlenirken gereken hassasiyetin gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Zira hepimiz biliyoruz ki seçeceklerimiz sadece belediye meclis üyesi değil aynı zamanda yerel parlamenterlerdir.

Aman dikkat.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263